Bünyesinde pek çok değerli kamu kurumu bulunan ve yurtdışından “daha rahat” borçlanabilmek için kurulan Türkiye Varlık Fonu, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tebliğiyle “Yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliği” kapsamına alındı. Ayrıca Türkiye Varlık Fonu, fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalardan muaf tutulan kurumlara eklendi. Yani, Varlık Fonu’nu oluşturan kurumların satılmasının önünü açan bir adım atıldı!
SINIRLAMALAR KALKTI
Sermaye Piyasası Kurulu’nca (SPK), yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliğinde değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklerle yatırım fonu kurucusunun, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil etmesine ilişkin yüzde 20’lik sınır kaldırıldı. Ayrıca Türkiye Varlık Fonu da fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalardan muaf tutulan kurumlara eklendi.
ÖNÜ AÇILDI...
Yapılan değişiklikle, “Kurucu ve/veya yönetici tarafından katılma paylarının fon adına alım satımı esastır. Kurucu, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil edebilir ve katılma paylarının satışına başlanmadan önce kurucu ve/veya yönetici tarafından fona avans tahsis edilebilir” denildi.
GELECEĞİMİZİ SATIYORLAR
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Twitter hesabından konuya ilişkin olarak şu açıklamayı paylaştı: “Varlık Fonu bir varlık durumunu ifade etmez. Sadece kredi çekebilmek için oluşturulan bir ipotek güvencesi fonudur. Varlık Fonu adı altında memleketin en önemli hazinelerini ipotek ettiler şimdi de geleceğimizi satıyorlar.”
TEPKİLERE NEDEN OLMUŞTU
2016’da kurulan Varlık Fonu bünyesinde Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat sermayelerinde bulunan hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom’un yüzde 6,68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi, Eti Maden, ÇAYKUR, THY’nin yüzde 49,12 hissesi, Halkbank’ın yüzde 51,11 hissesi, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kayseri Şeker Fabrikası’nın %10 hissesi gibi varlıklar bulunuyor.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, katılma paylarının alım ve satımına ilişkin bölümde yapılan değişiklikle yatırım fonu kurucusunun, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil etmesine ilişkin yüzde 20’lik sınır kaldırıldı. Böylece ilgili madde yönetmelikte şu şekilde yer aldı: “Kurucu ve/veya yönetici tarafından katılma paylarının fon adına alım satımı esastır. Kurucu, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil edebilir ve katılma paylarının satışına başlanmadan önce kurucu ve/veya yönetici tarafından fona avans tahsis edilebilir.”
TÜRKİYE VARLIK FONU’NA MUAFİYET
Tebliğin fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalar bölümünde yer alan maddeye Türkiye Varlık Fonu da dahil edildi. Böylece Türkiye Varlık Fonu da ilgili maddede yer alan muafiyetlerden yararlanabilecek. Eski maddeye göre, fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalardan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ipotek finansmanı kuruluşları faydalanabiliyordu. İlgili madde ise tebliğde, “TCMB, Hazine Müsteşarlığı ve ipotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları için bu fıkrada yer alan sınırlamalar uygulanmaz. Bu bent kapsamında tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35’ini aşamaz” şeklinde yer aldı.
Öte yandan tebliğde yer alan sınırlamalar bölümüne, kurulun fon türü bazında fon portföyüne alınacak varlık ve işlemlere ilişkin tebliğde yer alan oranlardan farklı asgari veya azami oranlar belirleyebileceğine ilişkin bir madde eklendi.
BÜNYESİNDE DEVLER VAR
2016’da kurulan Varlık Fonu bünyesinde Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat sermayelerinde bulunan hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom’un yüzde 6,68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi, Eti Maden, ÇAYKUR, THY’nin yüzde 49,12 hissesi, Halkbank’ın yüzde 51,11 hissesi, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kayseri Şeker Fabrikası’nın %10 hissesi gibi varlıklar bulunuyor.