YGSʹye 17 gün kaldı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, sınavdaki güvenlik önlemleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu..

 2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) 1 milyon 860 bin 515 aday başvurdu, bunlardan 1 milyon 805 bin 433ʹü, 1 Nisan 2012 Pazar günü YGSʹye girecek.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, sınavları her türlü güvenlik önlemi alarak, hak ve adalet ölçüsünde yapabilmek için çalıştıklarını belirterek, ʹʹGüvenlik tedbirlerinden vazgeçmek söz konusu değilʹʹ dedi.

YENİ GÜVENLİK TEDBİRLERİ
Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Nisan 2012 Pazar yapılacak YGSʹdeki yeni güvenlik tedbirlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. ÖSYMʹnin; yaptığı sınavlarda, bugüne kadar yapılanlara ilave olarak, güvenliği daha da artırmak amacıyla yeni tedbirleri uygulamaya başladığını söyleyen Demir, bu tedbirlerin amacının sınavların hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında, sınav sonuçlarına ilişkin haksız menfaat sağlamaya yönelik her türlü girişimin önlenmesi olduğunun altını çizdi.

ʹʹMerkezimiz elindeki imkanlar dahilinde her türlü önlemi alarak, sınavların adaylar ve görevliler açısından hak ve adalet ölçüsünde yapılabilmesi için var gücüyle çalışmaktadır. Bu yüzden, güvenlik tedbirlerinden vazgeçmek söz konusu değildirʹʹ diyen Demir, şunları kaydetti:

ʹʹSoruların hazırlanması aşamasında, çalışma ortamında dış dünyayla iletişimin engellenmesi, ilgili personel haricinde hiç kimsenin soru hazırlama ve baskı aşamalarının yapıldığı alanlara kabul edilmemesi, ilgili yerlerde çalışan personelin dahi yanlarında cep telefonu, taşınabilir bellek, taşınabilir bilgisayar gibi her türlü elektronik cihazla birimlere girişinin engellenmesi gibi bir takım güvenlik önlemleri alınmıştır.

Basım işlemi başlamadan önce matbaada, emniyet görevlileri tarafından teknik cihazlarla gerekli arama ve kontroller yapılır. Sinyal kesici cihazlarla bina dışının içeri ile bağlantısı kesilir.ʹʹ

Baskı sürecinde matbaa içerisinde; telefon, telsiz, faks, fotoğraf makinesi ve her türlü iletişim sağlayan araçların bulundurulmasına izin verilmediğini belirten Demir, matbaa içerisinde basım süresince matbaa personeli dışında ÖSYM temsilcilerinin de görev yaptığını kaydetti.

Demir, bu personelin baskı öncesi matbaaya girerken üstleri aranarak içeri alındığını ve sınav günü sınav bitimine kadar bina dışına çıkamadıklarını anlattı.

SORULARIN SAKLANACAĞI ORTAMDA 24 SAAT NÖBET
Basımı gerçekleştirilen evrakın sınavdan önce sınavın yapılacağı merkezlere emniyet görevlileri eşliğinde özel tasarlanmış kilitli kutular içerisinde, kapalı ve mühürlenmiş nakil araçlarıyla ulaştırıldığını anlatan Demir, sınav merkezlerinde sınav sorularının saklanacağı ortamda 24 saat boyunca nöbet tutmak üzere görevlendirilen koruma görevlileriyle emniyet teşkilatı mensuplarının bulunduğunu kaydetti.

Soruların da yer aldığı evrakın 24 saat kameralarla izlendiğini de söyleyen Demir, sınav evrakının güvenlik tedbirleri içinde emniyet teşkilatı mensuplarının gözetiminde nakil kuryeleri aracılığıyla kapalı ve mühürlü kutular içinde sınav binalarına ulaştırıldığını anlattı.

Sınava Giriş Belgesi, nüfus cüzdanı ya da pasaportu olmayan adayların kesinlikle sınava alınmayacağının altını çizen Demir, bu yıl da iki kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, peçete ve şekerin ÖSYM tarafından sınava girenlere dağıtılacağını belirtti.

Sınav yapılacak binaların sınavdan önce emniyet görevlileri ve bina sınav görevlileri tarafından detaylı biçimde aranacağını ifade eden Demir, bina içinde bulunan her türlü cep telefonu ve kablosuz iletişim aracının sınav güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde etkisiz hale getirileceğini belirtti.

Sınav bina ve salonlarının ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameralarıyla izlenebileceğini ifade eden Demir, sınav başladıktan sonra adayların tuvalet ihtiyacı için sınav salonundan dışarıya çıkarılmayacağını anımsattı.

SINAV KURALLARINA UYMAK ADAYIN TEMEL GÖREVİ
Sınav kurallarına uymanın adayın temel görevi olduğunu ifade eden Demir, ʹʹAdayların, bilgisayar ortamında yapılacak istatistiksel analizler sonucunda sınavının geçersiz sayılmaması için, kendilerinden kopya çekilmesini engellemeleri, cevap kağıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde kullanmaları gerekiyorʹʹ dedi.

Sınav evrakının ÖSYMʹye ulaşmasıyla evrakın açılması, cevap kağıtlarının okunması süreçlerinin tamamında gerekli fiziki güvenlik önlemlerin alındığını belirten Demir, uygulanan her türle tedbirle bir adayın kuraldışı metotlarla haksızca diğer adayların önüne geçmesinin önlenmesinin amaçlandığını kaydetti.

Kitapçıklardaki soruların tamamen aynı, seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yerinin farklı olacağını belirten Demir, soru kitapçıklarının adaylara rastgele dağıtılacağını ve kitapçık üzerinde adayların kimlik bilgilerinin yer almayacağını ifade etti.

Cevap kağıtlarında her adayın fotoğrafı, adı, soyadı ve kimlik numarasının basılı olacağını söyleyen Demir, ʹʹHer adaya kendi adına düzenlenmiş cevap kağıdı verilecek. Daha sonra adaylar kendilerine verilen soru kitapçığının üzerinde basılı soru kitapçık numarasını cevap kağıdı üzerinde ilgili alana yazıp kodlayacaktırʹʹ dedi.

Demir, ʹʹHer adaya farklı numaralı soru kitapçığı verildiği için de her adayın cevap anahtarı farklı olacak. Her adaya farklı numarada soru kitapçığı verilmesiyle sınavda kopya çekilmesinin önüne geçilmiştir. Böylece kendilerine haksız menfaat sağlamak isteyenlere fırsat verilmeyecek. Her adaya farklı numaralı soru kitapçığı verilmesi ÖSYMʹnin sınav güvenliği için aldığı tedbirlerin en önemli parçasıdırʹʹ diye konuştu.

ÖSYMʹnin aldığı güvenlik tedbirleriyle, teknolojik ve bilimsel gelişmeleri de yaptığı çalışmalara yansıtma gayretinde olduğunu belirten Demir, ʹʹBu çalışmalar sonucunda, ʹhak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme, değerlendirme ve yerleştirme çalışmalarını yürüten şeffaf bir kurum olmaʹ misyonunu gerçekleştirme hedefine istikrarlı biçimde yürümektedirʹʹ ifadesini kullandı.

Eğitim Haberleri