Yollarbaşı Köyünde Doğrudan Anıza Ekim Yapıldı

“Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması” için Bakanlığımızca kabul edilen iki projeden bir tanesi olan "Çiftçiye ve Toprağa Dost Bir Yöntem: Anıza Doğrudan Ekim Projesi" tarla günü gerçekleştirildi.

İl Müdürlüğümüz ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında çiftçiye ve toprağa dost bir yöntem olan Anıza Doğrudan Ekim Tarla Günü 06 Kasım 2015 günü Yollarbaşı Köyümüzde düzenlendi. Tarla Gününe İl Müdür Yardımcısı Vekili İbrahim ERKOL, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur ERKAN, proje sorumlusu ziraat mühendisi Naim DEMİRTAŞ, proje yürütücüleri ziraat mühendisleri Fevzi PARTİGÖÇ, Erkan ULUDAĞ, Mehmet Hüsrev ÖZ, Mehmet KOÇAK, Barış COŞGUN, teknik elemanlar ve çok sayıda çiftçimiz katılmıştır.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanarak “Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması” için Bakanlığımızca kabul edilen iki projeden bir tanesi olan "Çiftçiye ve Toprağa Dost Bir Yöntem: Anıza Doğrudan Ekim Projesi" tarla günü gerçekleştirildi. Diğer projemiz ise "Hububatın Kalbinde Çiftçi Buluşmaları'dır. Projeler Konya, Karaman, Aksaray Niğde ve Nevşehir illerinde uygulanmakta olup, 3 yıl sürecektir.
İç Anadolu Bölgesinin önemli bir kısmında kuru tarım uygulanmaktadır. Buğdayın gelişme döneminde ihtiyaç duyduğu su açığı nadas yapılarak kapatılmaya çalışılmaktadır. Bu amaçla yüksek maliyetli olan toprak işlemenin yapılması gerekmektedir. Bu uygulama, hem üreticiye ek maliyet getirmekte, hem de toprak sürekli işlendiğinden zamanla yapısı bozulmakta ve verimi olumsuz etkilemektedir. Proje ile bu olumsuzlukların giderilmesi için nadas uygulaması yerine doğrudan ekim sisteminin yerleştirilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlanmıştır.
Doğrudan ekim yönteminde: toprakta bırakılan anız nedeniyle erozyon minimuma inmektedir. Aşırı işlemeden kaynaklanan toprak sıkışıklığının giderilmesi sağlanmaktadır. Anıza ekim yapıldığından anız yakmanın önüne geçilerek organik madde artırılmakta ve toprak yapısı bozulmamaktadır. Doğrudan ekim yöntemi aynı zamanda toprak işleme maliyetlerini % 80 oranında düşürmektedir. Proje kapsamında Yollarbaşı Köyünde İsmail EROĞLU' na ait tarlada hububat anızı üzerine Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden getirilen mibzerle doğrudan anıza ekmeklik buğday ekimi gerçekleştirilmiştir. Doğrudan anıza ekimi yapılan ekmeklik buğday tarımında çiftçimiz, geleneksel metotlar dışında ek bir uygulama yapmayacak olup, uygulama ile 

Ekonomi Haberleri