Atatürk Kültür Merkezi Başkanı, Kmü’de Mehmet Akif’i Anlattı
Yayınlanma:
Kmü’de İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Anıldı
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) İstiklal Marşının kabulünün 94. yıl dönümünü nedeniyle “İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akifʹin Örnek Şahsiyeti” konulu bir konferans düzenlendi. KMÜ Edebiyat Fakültesinin düzenlediği konferansta Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, KMÜ’lülerle bir araya geldi.
KMÜ Prof. Dr. Kemal Esengün Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.
“Rahmetle ve hasretle anıyoruz”
İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Münir Oktay yaptı. Prof. Dr. Oktay, “Böyle anlamlı bir günde burada bulunmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Akif’in kuşkusuz taşıdığı değerler ve miras bıraktığı özellikler şimdiye kadar pek çok vesileyle hep dile getirilmiştir. Bugün onu yine dinleyeceğiz ve dilediklerimizi kendi hayatımıza uygulayacağız.” dedi.
Prof. Dr. Oktay, Mehmet Akif’in, Kaf dağının arkasında ulaşılmaz bir kişilik olarak algılanmasının da doğru olmadığını belirterek “O, böyle güzel bir hayatı yaşamış olmanın onuruyla aramızdan ayrıldı. ‘Bana teşekkür etmeyin, ben gördüğümü yazdım’ diyen Akif’i rahmetle ve hasretle anıyoruz.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
“Ne kendi kimseye benzer, ne kimse kendisine”
İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akifʹin Örnek Şahsiyeti konulu konferansını vermek üzere kürsüye gelen Atatürk Kültür Merkezi Başkanı ve KMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karataş, “Burada karışık duygular içindeyim. Bir yandan iki yıldır ders yapma heyecanından uzak yaşadığım için şu an karşımda öğrencileri görünce heyecan duydum. Diğer yandan hüzünlüyüm. Çünkü üniversitemizin kuruluşuna büyük emek veren, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kurucu Dekanımız Kemal Esengün’ün adının verildiği salonda ilk konuşmayı ben yapıyorum. Ayrıca burada büyük bir insanın hayatını anlatacak olmam, işimi daha da güçleştiriyor.” dedi.
Mehmet Akif denilince aklına hep İbnülemin Mahmut Kemal hakkında söylenen “Hezar gıpta o devr-i kadîm efendisine / Ne kendi kimseye benzer, ne kimse kendisine” beyitinin geldiğini dile getiren Prof. Dr. Karataş, “Mehmet Akif; böylesine özgün, büyük, dünyada çok iyi bir seda bırakarak göçmüş, şiiriyle, düşüncesiyle, şahsiyetiyle içinde yaşadığı topluma son gücüne kadar katkı vermiş, büyük bir mütefekkir, şair ve örnek alınası bir şahsiyettir. Hayatını ezberlercesine bilmemizde fayda var.” diye konuştu.
Eğitim