Atatürk, Ölümünün 79. Yılında Mersinde Törenlerle Anıldı
Mersin’deki 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni sabah saat 08.45’te Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun Cumhuriyet Meydanı’na gelerek tören mangasını selamlamasıyla başladı. Törene, Vali Su’nun yanı sıra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Önder Gürbüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile protokol üyeleri, askerler, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Tören Vali Su, Tuğamiral Gürbüz ve Başkan Kocamaz’ın ardından kamu ve özel kuruluşların temsilcilerinin Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla devam etti. Atatürk’ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05’te sirenlerin çalmasıyla da 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, limandaki gemiler, balıkçı barınağındaki tekneler sirenlerini, motorlu araçlar klaksonlarını, lokomotifler de düdüklerini 2 dakika boyunca çalarak anmaya katıldılar. Sirenler çaldığı sürece Mersin’de adeta hayat dururken, caddelerde bulunan Mersinliler de bulundukları noktada Atatürk için saygı duruşuna geçtiler. Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı Bandosu eşliğinde okunan İstiklal Marşı ile de Türk bayrağı önce göndere çekildi, daha sonra yarıya indirildi.
Buradaki törenin ardından meydanda bulunanlar Kültür Merkezi’ne geçti. Programda, saygı duruşu ve Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) sanatçıları eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Mersin İl Milli Eğitim Müdür Vekili Kutlu Tekinbaş, ’Atatürk ve eğitim’ konulu bir konuşma yaptı.
Türk milletinin, tarihin her zorlu döneminde büyük kahramanlar çıkardığını ve bu kahramanlar sayesinde bütün zorlukları aşarak var olmaya devam ettiğini vurgulayan Tekinbaş, "Göstermiş olduğu mücadele ve düşünceleri ile Türk milletine yön veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk, hiç şüphesiz Türk milletinin yetiştirdiği son büyük kahramandır" dedi.
Atatürk’ü yaşatmanın, ancak O’nu anlamak ve anlatmak ile mümkün olduğunu ifade eden Tekinbaş, "’Eğitimin gayesi, yalnız memur yetiştirmek değil, daha ziyade memlekete ahlaklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılapçı, müspet, atılgan, kabiliyetli, dürüst ve iradeli gençler yetiştirmektir. Bunun için de eğitim programları ve sistemlerini ona göre düzenlemelidir’ diyen Atatürk, eğitimin milli bir kimlik ve güçlü bir karakter işi olduğunun altını özellikle çizmektedir" diye konuştu.
Konuşmasında, Atatürk’ün eğitim anlayışına da değinen Tekinbaş, şöyle devam etti; "Eğitim, milli olmalıdır. Bu milli eğitim, gelecek nesillere kuvvetli bir milli his aşılamalı, milli birlik ve beraberlik duygusu kuvvetlendirilmeli, günlük ve toplumun ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Atatürk’e yaşatmak, ancak O’nun ideallerini yaşatmakla mümkün olmaktadır. Atatürk’ün değimi ile ’maziye takılıp kalanlar, geleceği göremezler’. Tarih, sadece umudumuzu ayakta tutacak destanlar yazıldığı bir alan değildir. Tarih biliminin asıl amacı, geçmişteki hadiselerle yola çıkarak, geleceği inşa etmektir. Bugün yapmamız gereken de budur. Atatürk idealine sahip çıkmak demek, her alanda onun işaret ettiği yüce mevkie milletimiz taşımaktır. O’na layık olmak için önce milletini sevmek, milli şuura erişmek ve en önemlisi çağdaşlaşma yolunda üzerimize düşen bütün sorumluluklarımızı yerine getirmek, en büyük görevimiz olmalıdır."
Tören, ’10 Kasım Atatürk’ü Anma’ konulu mültivizyon gösterisi, öğrencilerin okuduğu şiirler, Devlet Klasik Türk Müziği Korusu’nun ’Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar’ konseri ve ’Atatürk’ü Anıyoruz’ konulu programla sona erdi.