ʹBankalar en kötüye hazırlıklı olmalıʹ

ʹBankalar en kötüye hazırlıklı olmalıʹ
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türk bankacılık sektörünün 2006 yılını arayacağını, aramaya devam edeceğini söyledi ve ekledi:
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Özince, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyeʹde büyüme yavaşlarken ve uluslararası piyasalarda sıkıntı varken bankacılık sektörünün büyümesinin sağlıksız olacağını, bu nedenle 2008ʹin de 2007 gibi bir yıl olmasını tahmin ettiğini belirtti.

Sektöre ilişkin aşırı olumsuz düşünce içinde olmadığını, ancak sadece gelişmenin yavaşlayacağına işaret etmek istediğini dile getiren Özince, ʹʹBankacılık sektörü 2006 yılını arayacak, aramaya devam edecek. Ne zaman 2006 ve ondan önceki bir iki yıl gibi bir dönemi tekrar yakalarız bilmiyorumʹʹ görüşünü aktardı.

Türk bankalarının içinde bulunulan ortamda zaten oldukça dikkatli davrandıklarının altını çizen Özince, şöyle devam etti:

ʹʹTürk bankacılık sistemi bu nedenle (global krizden) az etkilendi ve oldukça güçlü bir görünüm sergiliyor. Benim herhangi bir bankaya akıl verebilecek durumum yok. Ama bir bankanın en kötüye her an hazırlıklı olması gerekir. Buradaki en önemli konu, likidite ve risk yönetimidir. En başta bunların dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Dikkatli olmamız lazım. Bizim, en olumsuz koşulları Türkiye yaşayabilirmiş gibi olmamız lazım. Çünkü Türkiye bankacılık sektörü geçmişte yeterince ders aldı. Yeni olumsuzlukları bir tek bankamızda dahi görmememiz gerekir.ʹʹ

-ʹʹTÜRKİYEʹDE TABLO SIK DEĞİŞEBİLİYORʹʹ-

Ersin Özince, Türkiyeʹde tablonun sık değişebildiğine, bunun siyaset ve siyasi dalgalanmalar nedeniyle de olabildiğine dikkat çekerek, ʹʹBu nedenle uzun vadeli şimdiden yıl sonunu öngörecek bir düşünce içinde olmam mümkün değilʹʹ dedi.

Kimilerinin Türkiyeʹde bankacılık sektöründe yüzde 30 civarında büyümeler öngördüklerine işaret eden Özince, ʹʹBen bu çapta bir büyüme gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Ama mahcup olmayı da çok arzu ediyorum. İnşallah yüzde 30 ve daha fazla büyür, ben hatalı olayım. Kanaatim yüzde 20ʹler civarında büyümeler olsa buna başarı denilebilir. Bu bile iyi bir büyüme oranı diye düşünenler olabilir. Ama ben buna katılmıyorum. Çünkü bankacılık aslında önü açıldığında çok daha gelişebilecek bir alan. Bu konuda da yapılmasını artık sabırsızlıkla beklediğimiz İstanbulʹun finans merkezi projesinin tez elden hayata geçirilmesi önemliʹʹ şeklinde konuştu.

-ʹʹFELAKET SENARYOSUNA İNANMIYORUMʹʹ-

Özince, AK Partinin kapatılma davası ve bunun ekonomiye etkilerine ilişkin olarak da şu anda böyle olumsuz bir beklentisinin olmadığını söyleyerek, şöyle devam etti:

ʹʹBöyle bir durumu dahi bugün itibariyle oldukça iyi yönetebildiğimiz kanaatindeyim. Üzerine birçok tartışmalar olmakla beraber bunlar hepimizin deneyimini artırıyor, demokrasi kültürümüzü geliştiriyor kanısındayım. Öte yandan Meclis ve hükümet de bazı önemli işleri sürdürebiliyor. Tabii bunların çok daha yüksek performansla yürümesini gönül arzu eder ama son günlerde sosyal güvenlik reformuna ilişkin yasanın çıkması buna güzel bir örnek oldu. Dolayısıyla ben bir felaket senaryosuna, bu siyasi sıkıntıdan dolayı işin daha da kötüleşeceğine inanmıyorum. Daha doğrusu içimden öyle geçiyor, öyle arzu ediyorum. Dilerim bu konuda haksız çıkmam.ʹʹ

Ticari sır ve banka sırrı hakkındaki kanun tasarısına ilişkin de Özince, Türkiyeʹnin bankacılık sisteminde uluslararası normları kabul eden, sektörün kapısını uluslararası yatırımcılara ardına kadar açmış bir ülke olarak bu konudaki tüm düzenlemesini uluslararası iyi örnekler doğrultusunda yapması gerektiğini söyledi.

Ersin Özince, ʹʹABʹde en liberal ülkelerde durum neyse, ben ona uygun bir düzenleme yapılması gerektiği kanaatindeyim. Aksi, Türkiyeʹye atılan çelmelerden bir tanesi olur. Ümit ediyorum AB normları doğrultusunda Türk bankacılık sektörünü geliştirecek bir düzenleme olurʹʹ dedi.