Devlet Memurları Atama Sistemi Değişiyor
Yayınlanma:
Devlet Memurları atama sistemi değişiyor, memurların yükselmesi kolaylaşıyor.
Ankaraʹda bir süredir devam eden personel rejimiyle ilgili çalışmalarda sona yaklaşılırken ayrıntılar da birer birer ortaya çıkıyor. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu tarihe gömecek yeni çalışmada, memurların ücretlerinden emeklilik sistemlerine kadar her şey değiştirilecek ve kamudaki farklı statüler sona erecek.
Devlet Memurları Kanunu ve Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısıʹnın ayrıntıları bugün Takvim Gazetesinde Faruk Erdem imzalı haberde yer aldı.
YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER
Habere göre; tasarı ile atama sisteminde değişiklikler yapılacak. Başta sendikalar olmak üzere ilgili taraflarla da müzakere edilecek olan tasarı, daha sonra Bakanlar Kuruluʹna gelerek yasalaşma sürecine girecek.
MEMURLAR 5 YILLIĞINA ATANACAK
Tasarı, memurların yükselmesiyle ilgili kuralları baştan aşağıya değiştiriyor. Buna göre; Müsteşar, vali, genel müdür gibi üst düzey yöneticiler, 5 yıllığına atanacak. Halen görev yapan bürokratlar da 5 yıllığına atanmış sayılacak. Görev süresi bitenler yeniden atanabilecek. Atanmadıkları taktirde müşavir yapılacak.
YÜKSELME KOLAYLAŞIYOR
Mevcut düzenlemeye göre daire başkanı olmak için en az 10 yıl olan bekleme süresi, şimdi 2 yıl geriye çekiliyor. Yeni tasarıya göre; birinci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5 bin 300 ve daha yukarıda olan genel müdür, müsteşar, müsteşar yardımcısı kadrolarına atanmak için en az 12 yıl olan hizmet süresi 10 yıla, ek göstergesi 5300ʹden az olanlar için en az 10 yıl olan hizmet süresi 8 yıla düşürülüyor.
BAKAN ONAYI YETECEK
1981ʹde yürürlüğe konulan 32 yıllık bürokrasi atama usulü de tarihe karışıyor. 2451 Sayılı Kanunʹda değişiklik yapılıyor. Tasarıya göre; müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı kadrolarına atama yine eskisi gibi müşterek kararname ile yapılacak. Müşavir ve müfettiş gibi kadrolarda ise ilgili bakanın onayı yeterli olacak.
4B TARİH OLUYOR
Hatırlanacağı gibi çalışma Bakanı Faruk Çelik, geçen hafta Bakanlar Kuruluʹnda yaptığı sunumda, kamudaki memur statülerinin teke indirilmesiyle ilgili bilgi vermişti. Buna göre; 4B olarak bilinen sözleşmeli personelin tamamının kadroya alınması gündeme geldi. Böylece statüler teke indirilince, kamuda 4B pozisyonu kalmayacak. 4Bʹli personel, ağırlıklı olarak Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere devletin tüm kurumlarında görev yapıyor. KİTʹlerde çalışan üniversite mezunu personelin de kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışmalar yürütülüyor.