Gevher Hatun Koleji Velilerine Çocuk Eğitimi Üzerine Seminer
Yayınlanma:
Gevher Hatun Koleji Velilerine Çocuk Eğitimi Üzerine Seminer düzenledi.
Uzman Psikolog Psikodrama Terapisti Eğitimci-Yazar Ferhat Çelik, çocukların genel anlamda başarısında ailenin hem tutarlı hem de rol model olacak şekilde hal ve hareketlerinin olmasının önemli olduğunu söyledi.
Günlük 15 dakika kitap okuma saatinin yapılmasının yılda 12 kitabın okunmasına, çocuğun yapabileceklerinin tespit edilmesinin ve ona göre eğitim verilmesinin önemli olduğuna değinen Çelik
Aile içindeki uyumun başarıyı getireceğini ifade etti.
5.sınıf öğrencisi Berra Yıldızbaş’ın ‘Annem’ adlı şiir okuması ile başlayan ve Karaman Özel Gevher Hatun Koleji tarafından Pirireis Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Başarıda Ailenin Rolü" konulu konferansta konuşan Eğitimci-Yazar Ferhat Çelik, birinci büyüme hızının anne karnında, ikinci büyüme hızının ise ergenlik döneminde yaşandığını anlattı. Çocukların bu dönemde iniş ve çıkışlar yaşadığını, bu dönemde anne ve babanın olumsuz ve tutarsız iletişimden kaçınması gerektiğine dikkat çekti.
Günümüzde anne ve babalığın profesyonellik gerektirdiğine işaret eden Uzman Psikolog Psikodrama Terapisti Ferhat Çelik, incir çekirdeğini doldurmayan sebepler yüzünden her yıl 10 binlerce çiftin boşandığını, bu tür davranışların ise çocuğun duygu dünyasında büyük tahribata yol açarak ömrü boyunca çocuğun öğrenme ve davranış dünyasında hasara yol açan izler bıraktığını anlattı. Çocuklar okumuyorsa anne babanın model zayıflığı yaşadığını ve en güçlü öğrenme yolunun model olma yoluyla öğrenme olduğunu ifade eden Çelik şöyle konuştu: "Ailede sinerji ve mutluluk varsa çocuklar bundan olumlu etkilenir. Anne ve babanın çocuğuna verebileceği en büyük hediye eşlerin birbirine karşı sevgi ve saygılı olmasıdır. Anne ve babalar kararlarında tutarlı olmalı verilen kararlarda dik durmalıdır. Başarılı iyi bir çocuk isteniyorsa unutulmamalıdır ki her isteğin bir bedeli vardır. Anne ve babalar çocuklarının gelişimini, her yaşın kendine ait özelliklerini iyi takip edip malzemeyi bilip ona göre davranış sergilemesi gerekir."
Çocukların 7 yaşından önce mülkiyet kavramını tam alamayacağını vurgulayan Çelik, çocuğun eğer komşunun çocuğunu oyuncağını cebine koyup evine getirirse "Sülalemizde de böyle bir davranış sergileyen yok. Eyvah çocuğum hırsız mı olacak" şeklinde karamsarlığa düşülmemesini, çocuğa bunun yanlışlığının uygun bir şekilde izah edilmesi gerektiğini açıkladı.
Ergenlik döneminde dış görünüşün çocuktaki önemine de dikkat çeken Çelik, "Çocuğa göre yüzündeki sivilce babasının iflasından daha önemlidir. Babasının iflası onun sivilcesi yanında fazla bir şey ifade etmez. Çocuklara ergenlik döneminin özelliğine göre yaklaşılmazsa çok büyük iniş-çıkış yaşandığı görülür. Anne ve babalar bu dönemle ilgili uzman görüşlere başvurmalı veya bu konularla ilgili kitaplar okuyarak kendilerine yol haritası seçmelidirler" diye konuştu.
Sorumluluğun verilen bir şey olduğunu verilmeyen bir şeyin istenmesinin mümkün olmayacağını hatırlatan Çelik, "Sorumluluk dünyası olan bir çocukta rastgele şeyler olmaz. Sorumluluk verilen çocuklar ömürleri boyunca rast gele meslek, iş, eş ve daha değişik şeyler seçmez. Attıkları her adımlarını sorumluluk bilinciyle atarlar. Yeter ki çocuklara yaşlarına göre doğru sorumlulukları vermeyi bilelim. Her yaşın sorumluluk dünyası özelliği vardır." dedi.
Uzman Psikolog Psikodrama Terapisti Ferhat Çelik ‘Küçük adımlar’ kitabını okuyup öğrenci velileri arasında yapılan sınavda dereceye girenlere hediye verdi. Kendisine de Okul Müdürü Ali Celal Öztan tarafından plaket verildiği seminer Çelik’in kitaplarını imzalaması ile sone erdi.
Eğitim