Gıda Güvenliğinde Yemin Önemi
Yayınlanma:
Gıda güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda işyerlerinin asgari teknik ve hijyenik şartları ile gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin Türk gıda mevzuatına uygunluğunun...
denetim ve kontrol hizmetleri İl Müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Gıda güvenirliğinin sağlanmasında kuşkusuz en önemli ayaklardan biri kontrol ve denetimlerin etkin bir biçimde yürütülmesidir.
Sağlıklı bir toplumun oluşturulmasında, halk sağlığı ve hayvan sağlığının korunması, halkın yeterli ve güvenli gıdayla beslenmesi büyük önem arz etmektedir. Bunun sağlanması devletin en temel görevleri arasındadır. Güvenli gıda üretimi için birincil üretim dâhil olmak üzere yem üretimi ve hayvanların yetiştirilmesi, üretim ve dağıtımın tüm aşamaları birlikte değerlendirilmelidir. Bu kapsamda “Çiftlikten sofraya gıda güvenliği” anlayışı içerisinde çalışan bakanlığımızın hedefi;
– Yem üretimi,
– Birincil üretim,
– Gıdanın işlenmesi,
– Depolama, nakliye ve satışını içine alan gıda zincirinin tüm aşamalarında ‘çiftlikten-sofraya” bütünleştirilmiş bir yaklaşım uygulayarak; gıda güvenliğini, hayvan sağlığını, hayvan refahını ve bitki sağlığını güvence altına almaktır.
Hayvan yetiştiriciliğinde önemli girdilerden birisi yemdir. Sağlıklı hayvan ve hayvansal ürünlerin elde edilmesi, sağlıklı ve güvenli yemle mümkündür. Bazı hastalık etkenlerinin yemlerden hayvanlara ve hayvanlardan elde edilen ürünlerle de insanlara bulaşma riski vardır Gıda güvenliği açısından; hayvan beslenmesinde kullanılan yem büyük önem taşımaktadır. Hayvanlara verilen yem maddelerinin gerek içerdiği besin öğelerinin zenginliği gerekse sağlıklı koşullarda üretilip üretilmediği, hayvanlardan yetiştirme sonunda alınan randımanı direkt olarak etkilemektedir. Bu nedenle denetimleri yapılan, izlenebilirliği sağlanabilen bir yemle beslenen hayvanlardan elde edilen hayvansal ürünlerin insan sağlığına olan etkileri kontrol altına alınmış olmaktadır.
İlimizde büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hayvan yemi üreten 5 adet yem fabrikası, karma yem, yem hammaddesi ve yem katkı maddesi satış ve depolaması yapan 80 adet işletme ve kendi yemini üreten 12 adet çiftliğimiz bulunmaktadır.
2015 yılı içerisinde İl Müdürlüğümüz Kontrol Görevlileri tarafından yem konusunda 104 denetim gerçekleştirilmiş ve bu denetimler sırasında 40 adet yem numunesi alınmıştır. Bir yem işletmesine 7323 TL İdari Para Cezası uygulanmıştır.
Gerçekleştirilen denetimlerde işletmelerin Yem Hijyen Yönetmeliğine uygunluğu ve üretilmiş olan yemlerden numuneler alınarak yemlerin sağlıklı ve standartlara uygunluğu kontrol edilmektedir. Alınan numunelerle yemlerin etiket beyanlarının doğruluğu ( Ham protein ve GDO), zehirlenmelere sebep olacak ağır metal, aflatoksin, pestisit, dioksin gibi istenmeyen maddelerinde kontrolleri yapılmıştır.
Kurum olarak hedefimiz sağlıklı ve üstün kaliteli hayvansal besinlerin üretilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, üretici ve tüketici menfaatlerinin korunması ve çiftçilerimizin bol ve hayırlı kazançlar elde etmesidir.