Güneydoğu’nun umudu mayıs yağmurları

Güneydoğu’nun umudu mayıs yağmurları
Güneydoğu’daki barajlarda su seviyesi azalırken, içme suyu ve tarımsal sulamada sıkıntı yaşanmaması için bölgenin son umudu mayıs ayında düşmesi beklenen yağmurlar oldu.

Ülke geneline göre daha az yağış alan Güneydoğu Bölgesi'nde artan sıcaklıklar nedeniyle kuraklık kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Bahar aylarında yeterli miktarda suyun düşmediği bölgede, yaz aylarında aşırı sıcaklıklar nedeniyle kuraklık artıyor. Nisan ayında yeterli oranda su alamayan barajların su seviyesinin yükselmesi için umutlar Mayıs ayına kaldı. İçme sularının karşılandığı barajlar, yeni açılan kuyularla da beslenmeye çalışılıyor.
KARTALKAYA BARAJI ALARM VERİYOR
Gaziantep ve çevresinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Kartalkaya Barajı'nın da su seviyesi yüzde 40'ın altına düştü. 2014 yılındaki büyük kuraklığın ardından 2015 yılında yeterli yağışın olduğu bölgede, 2015 yılının son aylarından itibaren kuraklık alarm vermeye başladı. 2016 yılında da beklenen oranda yağışın olmaması nedeniyle barajın doluluk oranının yüzde 40’ın altına düştüğü öğrenildi. Şu anki su miktarının kentin içme suyu ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğunu belirten kent yöneticileri, kurak bir yaz dönemi geçecek olması nedeniyle ek tedbirlerin alındığını ifade etti. 
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, son 2 yıldır istenilen oranda yağışın olmaması ve kavurucu sıcaklıklar nedeniyle Kartalkaya Barajı'ndaki suyun da beklenen seviyede olmadığını ifade etti. Barajdaki seviyenin düşüklüğüne rağmen kentin içme suyu ihtiyacını karşılayacak oranda su bulunduğunu belirten Sönmezler, “Bu yıl gerçekten bölgemiz kurak geçiyor. İçme suyu kaynaklarımız olan Kartalkaya Barajı ve Narlı’daki kuyular yeterli yağışın olmaması nedeniyle istenilen miktarda su alamadı. Özelikle barajımız ve barajımızı besleyen Aksu Havzası bu yıl yeterli bir yağışı almadı. 2014 yılı kurak geçmişti. 2015 yılının Kasım ve Aralık aylarında yağış alamamıştık. 2016 yılında da Ocak, Şubat aylarında mevsim normallerinin altında oldu, Mart, Nisan’da ise çok yağış alamadık. Tabi ki Aksu Havzası'nda yağış olmayınca Kartalkaya Barajımız da düşündüğümüz seviyelerde değil” dedi.
“İÇME SUYUNU KARŞILAYACAK KADAR SU VAR”
Kartalkaya Barajı'nın içme suyu ihtiyacının yanında tarımsal sulamada da kullanıldığını hatırlatan Sönmezler, barajda kentin içme suyu ihtiyacını karşılayacak kadar su olduğunu vurguladı. Sönmezler, “Tabi bizim Kartalkaya Barajımız sadece içme suyu amaçlı bir baraj değil. Tarımsal sulamada da kullanılıyor. Yani sulama ve içme suyu amaçlı ama her zaman için içme suyu önceliklidir. Gaziantep’in içme suyuna yetecek kadar barajımızda su var. Tabi ki sulamada, içme suyu haricindeki sarfiyatta biraz daha dikkat edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“2014 YILINDAKİ KURAKLIK TECRÜBE OLDU”
Gaziantep’te bu yıla benzer bir kuraklığın 2014 yılında da yaşandığını hatırlatan Sönmezler, sıcaklıkların artması ile barajı ve şebekeleri besleyen kuyulardaki suların çekilmesi endişesi taşıdıklarını ifade etti. Böyle bir durumda ise anında yeni bir kuyunun açılmasının mümkün olmadığını anlatan Sönmezler, olası durumlara karşı tedbir aldıklarını ifade etti. Sönmezler, “Bu kurak yılları 2014 yılında da biz yaşamıştık. 2014 yılı da bizim için bir tecrübe oldu ama özelikle kuyuya dayalı sistemlerde, kuyulardaki suyun çekilmesiyle sıkıntı yaşanıyor. Tabi anında yeni bir kuyu açmamız mümkün olmadığı için biz ağırlıklı bu noktalarda sorun yaşayabileceğimizi düşünüyoruz. Onlarla da ilgili tedbirlerimizi aldık. O noktada sorun yaşadığımız yerlerde ilave devriye alabileceğimiz kuyuları araştırarak gerekli hazırlıkları yaptık” diye konuştu
GEREKİRSE TANKERLERLE SU TAŞINACAK
Sönmezler, acil durumlarda gerekirse tankerlerle ihtiyaç olan bölgeye suyun taşınabileceğini vurgulayarak, “Herhangi bir olumsuzluk anında da biz suyu en azından tankerlerle acil ihtiyaç olan yere iletebileceğiz. Gerekli tedbirleri almış bulunmaktayız. Ama her şeye rağmen Gaziantep inşallah şehir merkezinde ve köylerinde su sorununu yaşamayacak ya da minimum seviyede yaşayacak” ifadelerini kullandı.
Mayıs ayındaki yağışların fazla olmasını dileyen Sönmezler, “Umuyoruz Mayıs ayı yağışlı geçer. Havzamız biraz daha fazla su alır. Çünkü çok kurak bir sezon bizi bekliyor” dedi.
TASARRUF ÇAĞRISI
Su sarfiyatında tasarruflu olunması konusunda da çağrıda bulunan Genel Müdür Sönmezler, “Burada tabi suyun tasarruflu kullanılması ön plana geliyor. Bu çerçevede de 2014 yılında da Gaziantepli hemşehrilerimizin verdiği desteği biz yine bekliyoruz. Yeterince suyun kullanılması, suyun fazla tüketilmemesi, gerektiği kadar kullanılması konusu çok önemlidir” diyerek uyarıda bulundu.
Sönmezler, bugün itibariyle barajda 70 milyon metreküp civarında suyun bulunduğunu belirterek, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında su sıkıntısı yaşanmaması için Çataltepe’deki Göksu Havzası'ndan Kartalkaya Barajı'na su pompalandığını sözlerine ekledi.