Güngör: “Vergi Adaletini Sağlamanın TEK Yolu Kayıt Dışıyla Mücadele”

Güngör: “Vergi Adaletini Sağlamanın TEK Yolu Kayıt Dışıyla Mücadele”
Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, 23 Şubat-1 Mart Tarihleri Arasında Kutlanacak Vergi Haftası Kapsamında Birçok Etkinlik Düzenleyeceklerini Bildirdi. Güngör, Mersin’de 225 Suriyeli Mükellefleri Olduğunu Da Söyledi.

Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, vergi ödeyen mükellefle kayıt dışı çalışan arasındaki dengeyi tutturmak gerektiğini belirterek, “Kayıtlı bir mükellefin, ‘vergisini ödemek suç mu’ psikolojisini ortadan kaldırmanın yegane yolu kayıt dışıyla mücadele. Bu noktada var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.
Mersin Vergi Dairesi Başkanı Güngör, 23 Şubat-1 Mart tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak Vergi Haftası kapsamında daire müdürleriyle birlikte Suphi Öner Öğretmenevi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Tarsus’ta hunharca katledilen Özgecan Aslan’a ilişkin açıklamasıyla başlayan Güngör, Aslan ailesine sabır dileyerek, “Kelimelerin düğümlendiği bir yerdeyiz. Mersin’de yaşanmış menfur olayı hem şahsım hem mesai arkadaşlarım adına lanetliyorum. İnsan onur ve haysiyetiyle bağdaşmayacak bir eylem karşısında bir can ve üzüntülü, kederli bir aile. Aileye sabır diliyorum. Böyle bir olayın gerek şehrimizde gerek ülkemizde gerekse dünyanın hiçbir yerinde yaşanmamasını temenni ediyor, sevginin, hoşgörünün hakim olduğu bir dünya diliyorum” diye konuştu.
Güngör, daha sonra yaptığı açıklamada, Vergi Haftası’nın kamuoyunda vergi bilincinin oluşturulması, verginin toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme alışkanlığının artırılması amacıyla 1990 yılından bu yana kutlandığını anımsattı. Kamu harcamalarının en önemli finansman kaynağının vergiler olduğunu vurgulayan Güngör, vergilerin ülke ekonomisinin gelişmesi ve istikrarıyla doğru orantılı olduğunu söyledi. Ülke kalkınmasının, kamu hizmetlerinin vatandaşa daha etkin şekilde ulaşmasının ve gelecek nesillerin refah seviyesinin yükseltilmesinin ödenen vergilerle sağlanacağına işaret eden Güngör, “Vergi Dairesi Başkanlığımız, verginin adil dağılımı, tabana yayılması ve tüm kesimlerden ödeme gücüne göre alınması temel prensipleri çerçevesinde çok yoğun bir şekilde çalışmaktadır” şeklinde konuştu.
“TEK VERGİ DAİRESİ UYGULAMASI ZAMAN VE İŞ GÜCÜ KAZANIMI SAĞLAYACAK”
Kurdukları teknolojik altyapı ile mükelleflerin vergi dairelerine gelmeden tüm yükümlülüklerini çözebilecekleri bir yapı oluşturduklarını da dile getiren Güngör, yapısal değişimlerin son örneğinin ise ‘Tek Vergi Dairesi’ projesi olduğunu kaydetti. Bu projeyle Eskişehir’in pilot bölge seçildiğini aktaran Güngör, Şubat 2015 tarihi itibariyle vergi daireleri birleştirilerek uygulamaya geçildiği bilgisini verdi. Uygulama birliği, uzmanlaşmanın yaygınlaşması, zaman ve iş gücü kazanım avantajları sağlayan Tek Vergi Dairesi uygulamasının Mersin ve diğer illerde de başlatılacağını ifade eden Güngör, bir başka yeniliğin ise gerek görüldüğü takdirde ihtiyaç duyulan yerlerde şubeler açılarak, mükelleflere kolaylık sağlanması olduğunu belirtti.
Özellikle vergilendirmeyle ilgili ödevlerini yerine getiren mükellefleri haksız rekabetle karşı karşıya bırakmamak için kayıt dışıyla mücadeleye önem vererek, vergide adaletin sağlanması yönünde çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen Güngör, Mersin Vergi Dairesi’nin, ‘Vergi Geleceğimizdir, Vergisiz Kazanca İzin Vermeyelim’ sloganıyla üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirdiğini de kaydetti.
Vergi Haftası kapsamında Mersin’de çok çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini de bildiren Güngör, verginin bir vatandaşlık görevi olduğunu, bu anlamda kayıt dışı ekonomiyle mücadelede toplumun tüm kesimlerine sorumluluklar ve önemli görevler düştüğünü belirterek Vergi Haftası’nı kutladı.
“MERSİN’DE 225 SURİYELİ MÜKELLEFİMİZ VAR”
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Güngör, ülkelerindeki savaştan kaçarak Mersin’e gelen ve iş yeri açan Suriyelilerle ilgili gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığı sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Teşkilat olarak kayıt dışıyla mücadele bizim öncelikli felsefemiz ve 10. Kalkınma Programı dahilinde Sayın Başbakanımızın açıkladığı ‘Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Programı Eylem Planı’ Ocak 2015 tarihinden bu yana yürürlükte ve bilfiil olarak koordinatör kuruluş da Gelir İdaresi Başkanlığı. Şunu unutmamak gerekir ki, vergi ödeyen mükellefle kayıt dışı çalışan arasındaki dengeyi tutturmak gerekiyor. Yani kayıtlı bir mükellefin, ‘kayıtlı olmak suç mu’, ‘vergisini ödemek suç mu’ psikolojisini ortadan kaldırmanın yegane yolu kayıt dışıyla mücadele. Bu noktada teşkilatımız üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmek için var gücüyle çalışmaya devam ediyor. Suriyelilerle ilgili olarak da eğer yasal izinleri mevcut olan Suriyeliler bir iş yeri açmışlarsa ve bu iş yerine ilişkin gerekli her türlü izinleri tamamsa bunların mükellef olmasına ilişkin herhangi bir engel yok ve bunların tamamı takip ediliyor. Bugün itibariyle Başkanlığımıza intikal edip herhangi bir şekilde sonuçlandırılmamış hiçbir işlem bulunmamakta. Bunların tamamı şu anda kayıtlı mükellefimiz.”
Güngör, bir başka soru üzerine de Mersin’de bugün itibariyle yaklaşık 225 şirket ve gerçek kişi olarak Suriyeli mükellefleri olduğunu söyledi. Mersin genelinde 20 denetim ekibiyle gördükleri tüm iş yerlerinin denetimlerini yaptıklarını dile getiren Güngör, vatandaşlardan da bu konuda duyarlılık istedi.