İpek: “Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı İçin Acil Eylem Planları Harekete Geçirilmeli”

İpek: “Yüksek Teknolojili Ürün İhracatı İçin Acil Eylem Planları Harekete Geçirilmeli”
MESİAD YİK Başkanı Hasan Hüseyin İpek, Türkiye’nin ekonomik olarak kalkınmasının temel koşullarından birinin, yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının sağlanması olduğunu belirterek, bunun için açıl çözüm üretilmesi ve acil eylem planlarının bir an evvel harekete geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yüksek İstişare Kurulu (MESİAD YİK) Başkanı İpek, yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı ihracat verilerini değerlendirdi. Bir önceki yıla göre ihracatın arttığını vurgulayan İpek, buna rağmen Türkiye’nin asıl hedefi olması gereken yüksek teknolojili ürünlerin ihracatında gerileme yaşandığını ifade etti.

“Acil çözüm üretmeliyiz”

TİM’in açıkladığı verilerin, ihracat açısından olumlu bir tablo çizdiğine işaret eden İpek, ancak Türkiye’nin ekonomik olarak kalkınmasının temel koşullarından birinin de yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatının sağlanması olduğunun altını çizdi. Geçen yıllarda yerli üretim kapasitesini genişletmek adına yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlere farklı teşvik sistemleri geliştirildiğini anımsatan İpek, “Buna rağmen Türkiye’de son 3,5 yılda bu iki ürün grubunun ihracatında artış yerine gerileme yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, 2014 yılından bu yana yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün dış ticaretinde Türkiye toplam 187 milyar 312 milyon dolarlık açık verdi. Bunların nedenlerinin araştırılması gerekiyor. Doğru bir politika yürütüp daha fazla cari açık vermeden acil çözüm üretmeliyiz” dedi.

Bu kapsamda son 3,5 yılı değerlendiren İpek, 2014 yılında 5 milyar 20 milyon dolar olan yüksek teknolojili ürün ihracatının 2015’te 4 milyar 909 milyon dolara, 2016’da da 4 milyar 683 milyon dolara gerilediğini bildirdi. Bu yıl Ocak-Temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre 676 milyon dolar artış kaydedilerek 3 milyar 294 milyon dolar olduğunu belirten İpek, orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracatında da dalgalı bir durumun seyrettiğini ifade etti. 2014 yılında 46 milyar 517 milyon dolar olan orta yüksek teknolojili ürün ihracatının, 2015’te 42 milyar 748 milyon dolara düştüğünü anlatan İpek, “Geçen yıl 44 milyar 240 milyon dolar olmuş. 2017 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise orta yüksek teknolojili ürün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre, 3 milyar 825 milyon dolar artarak 28 milyar 914 milyon dolara çıkmış” ifadelerini kullandı.

“Ülkemiz acil eylem planlarını bir an evvel harekete geçirmeli”

Yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün gruplarının ihracat ve ithalat rakamları arasında büyük bir uçurum olduğuna dikkat çeken İpek, şöyle devam etti: “Türkiye yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün gruplarında toplam 180 milyar 325 milyon dolarlık ihracata karşılık, 367 milyar 637 milyon dolarlık ithalat yapmış. Bu ürün gruplarında son 3,5 yıllık açık ise 187 milyar 312 milyon dolar olmuş. Dolayısıyla yüksek oranda cari açık söz konusu. Bu tablo ekonomimizin geleceği açısından hiç iç açıcı değil.”

Bu anlamda özellikle teknoparklar çok iyi kullanılarak, üniversite-sanayi işbirliğinin üzerine gidilmesi gerektiğini vurgulayan İpek, şunları kaydetti: “Üniversitelerimiz içerisinde bulunan teknoparkların yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesine yönelik çalışmalar yapması teşvik edilirse o zaman aradaki uçurum denebilecek rakamların önüne geçebiliriz. Bu konuda üniversitelerimize büyük görev düşüyor. Gençlerimizin daha inovatif düşünmesi ve kendilerini geliştirmesi gerekiyor. Bugün dünyada bunun birçok örneği mevcut. Özellikle dijital platformlarda geliştirilen ürünler milyar dolarlık ticari değere sahip olabiliyor. Ülkemizin mutlaka ve mutlaka bu konularda ciddi çalışmalar yaparak, acil eylem planlarını bir an evvel harekete geçirmesi gerektiğini düşünüyorum.”