Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Ve Toplum Sağlığı Merkezi Tabibi Dr. Ahmet Hakan Acı, Kanserde Erken Teşhisin Hayat Kurtardığını İfade Ederek, "kanser Tüm Dünyada Her Yaşta Görülen Özellikle Gelişmekte Olan Ülkelerde Görülme Sıklığı Daha Fazla Olan Sosyo-ekonomik Yönlerden De İnsanlarin Yaşam Kalitesini Etkileyen, Doğru Korunma Yöntemleri Uygulanarak Önlenebilen Önemli Bir Sağlık Sorunudur” Dedi.

Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Merkezi Tabibi Dr. Ahmet Hakan Acı, kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını ifade ederek, "Kanser tüm dünyada her yaşta görülen özellikle gelişmekte olan ülkelerde görülme sıklığı daha fazla olan sosyo-ekonomik yönlerden de insanların yaşam kalitesini etkileyen, doğru korunma yöntemleri uygulanarak önlenebilen önemli bir sağlık sorunudur” dedi.
Dünya Kanser Günü dolayısıyla açıklama yapan Dr. Acı, kanserin ülkemizde sebebi bilinen ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını, yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu, kanserli olguların yaklaşık üçte ikisinin erkeklerde görüldüğünü, kanser görülme sıklığı açısından illerimiz arasında önemli farklılıklar bulunduğunu söyledi. Acı, “Araştırma sonuçlarına göre ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkili olduğu için kanserden korunmak imkansız değildir. Yeter ki isteyelim ve çaba gösterelim. Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile bir çok kanser türünde uzun kaliteli yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Bir çok kanser türünde meme, bağırsak, prostat, rahim ağzı kanserleri ve benzerleri tarama programları ile erken tanı ve tedavi sağlanmış ve kanser yükü azaltılmıştır" şeklinde konuştu.
Kanser oluşumunda çevresel etkenlerin yüzde 90-95 oranında etkili olduğu, bunun yanında hareketsiz yaşam tarzı, yetersiz ve dengesiz beslenme alışkanlığı, obezite, tütün ürünleri ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların olması, düzensiz yaşam tarzı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma, aile öyküsü, yaş, bazı kimyasallara maruz kalma, bazı virüsler, uzun süreli radyasyona maruz kalma gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak kanserin oluşabileceğini ifade eden Acı, "Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi ilçemizde de erken teşhis hayat kurtarır prensibiyle meme, kolorektal ve serviks kanserleri ve tarama programları hakkında bilinçlendirme çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çerçevede, ülkemizde meme kanserinin daha erken yaşlarda görülmesi nedeniyle meme kanseri tarama yaşı 40’a indirilmiştir.Meme kanserinden korunmak için 40-69 yaş arası bayanların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri gerekmektedir. Adet kanaması başladığı andan itibaren her bayanın düzenli olarak her ay kendi kendine meme muayanesini yapması erken teşhis için önemlidir. Rahim ağzı kanserlerinin erken teşhisi için 30-65 yaşları arasında aksi bir durum söz konusu değil ise 5 yılda bir yapılan devam edilen sürüntü programına HPV testleri de ilave edilmiştir. Ayrıca bağırsak kanserlerine yönelik ülke genelinde 50-70 yaşlar arasındaki vatandaşlarımızın dışkıda gizli kan testi ve gerekirse kolonoskopi ile taranmaları sağlanmaktadır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkanları artmakta ve hastalarımızda ciddi yan etkilere neden olan tedavilerin önüne geçilmektedir. Tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Belirttiğim yaş aralığındaki vatandaşlarımızın mutlaka aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile görüşerek tarama programına katılmalarını öneriyorum. Sağlıklı yaşam davranışları geliştirerek kansere karşı korunmanız ve yukarıda sayılan yaş gruplarında iseniz tarama programlarına dahil olarak erken teşhis ile uzun ve sağlıklı yaşam şansına sahip olmanız sizin elinizde. 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle tüm halkımızı sağlıkları için duyarlılığa davet ediyor sağlıklı yarınlar diliyorum” diye konuştu.