KARAMAN'DA HERYER LAVANTA KOKACAK
Yayınlanma:
Karaman ili Karacaören Bölgesinde ekilen Lavanta Bitkisi ilk hasadı yapıldı.
Karaman ili Karacaören Bölgesinde ekilen Lavanta Bitkisi ilk hasadı yapıldı.
Önümüzdeki yıllarda, özellikle kıraç ve sulu tarıma elverişsiz ekim alanlarımızın alternatif ve vazgeçilmez ürünü haline gelmesi beklenen lavanta deneme hasadı yapıldıktan sonra gerek verimi gerekse gelişimiyle beklentileri karşıladı.
Lavanta bitkisi hakkında kısaca bahsedecek olursak; dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden birisidir Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve ilaç sanayiinde, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu için kullanılmaktadır. Lavanta uçucu yağının dünya piyasalarında fiyatı 75 ile 100 € arasında değişmektedir.
Lavanta fidesi 3 yıl içinde yatırım maliyetini çıkarmaktadır. Şöyle ki birinci yılda %30, ikinci yılda %70 üçüncü yılda ise %100 verim alınmaktadır. Üçüncü yıl sonunda yapılan harcamalar %100 geri kazanılmaktadır. Lavanta bitkisi yetişkin hale geldiğinde 1 dönümlük ekim alanından 8-10kg lavanta yağı elde edilmektedir. Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
Stara Zagora, Bulgaristanda ki Trakya Üniversitesi Tarım Bilim ve Teknoloji Enstitüsünde, gaz kromatografisi tekniği ile yapılan analizler sonucunda Sevtopolis türü lavantanın yağ kalitesinin (yüksek oranda linalil asetat düşük oranda kafur) en iyi değerleri verdiğini göstermiştir.
Lavanta bitkisinin ilimiz deki dağlık ve kuru arazilerde ekime elverişli olması ve ‘Çalıgiller’ türüne ait olup her yıl tekrar ekim istememesi ve ortalama ömrünün 30-40 arası olması lavantanın popülaritesini artıracağı tahmin edilmektedir.
Yerel