Konuk: “Hedefimiz Gıdada Referans Şehir Karaman”
Yayınlanma:
AK Parti Karaman Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, Karaman’ın 13 yılda ticaret hacmini ve üretimini arttıran illerden biri olduğunu söyledi.
Ulusal bir derginin Karaman özel ekine konuşan, AK Parti Karaman Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, Son 13 yılda Türkiye’nin en büyük başarısının Anadolu’yu harekete geçirmek olduğunu ifade etti. Konuk,“Daha önce ekonomi dar bir coğrafyaya sıkışmıştı. Anadolu’da sınırlı sayıda yatırım yapılabiliyor, ticarette bir adım ileri gidilemiyor, girişimci damar gelişemiyor dolayısıyla da ekonominin canlı olduğu bölgeler ile Anadolu iki farklı Türkiye manzarası arz ediyordu. Birinde canlı dinamik bir sosyo-ekonomik hayat yaşanırken diğeri onu geriden takip ediyor bu durumda birinden ötekine hem sermaye göçüne hem de insan kaynağı dahil kaynak transferine sebep oluyor, iki Türkiye arasında uçurum gittikçe açılıyor, kalkınmanın nimetleri tüm ülkeye eşit oranda yayılamıyordu” dedi.
“SON 13 YILLIK SÜREÇTE TÜRKİYE’NİN İHRACATI 4 KAT ARTTI, KARAMAN’IN 10 KAT ARTTI”
Konuk, “Anadolu sadece Türkiye ile değil dünya ile de entegrasyonda önemli mesafeler kat etti. Mesela 13 sene öncesine göre Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında Anadolu’dan daha çok şirket var. Anadolu’nun bu 13 yılda hem ihracattaki payı artmış hem de istihdamdaki payı artmış. Yani Anadolu şehirleri ekonominin figüranlığından başrol oyunculuğuna yükselmiş. Ekonomideki bu hamlenin sonucu olarak sosyal hayat canlanmış, eğitim, sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşmış, eğitimli iş gücünün kariyer tercihleri arasına Anadolu şehirlerindeki şirketler ve iş sahaları da dahil olmuştur” şeklinde konuştu.
“KARAMAN BU 13 YILLIK SÜREÇTE DEĞİŞİMDEN ETKİLENEN DEĞİL, BU DEĞİŞİMİN MİMARLIĞINI YAPAN İLLERDEN BİRİDİR”
Karaman’ın bu 13 yıllık süreçteki değişimden etkilenen değil, bu değişimin bizzat mimarlığını yapan, akışını hızlandıran illerden biri olduğunu ifade eden Konuk şunları söyledi:
“Karaman, bu 13 yılda ticaret hacmini de üretimini de Türkiye ortalamasının üzerinde arttırmayı başaran ender illerden biridir. Kaldı ki, Karaman’ın gerçekleştirdiği bu hamle ilk sıçrama hamlesi de değildir. 80’li yıllarda başlayan ve 90’lı yıllarda tüm Türkiye’ye damga vuran ilk kalkınma hamlesini unlu ve şekerli mamuller üretiminde büyük bir yatırım hamlesine imza atarak gerçekleştiren Karaman belki de o tecrübe ve birikimden de aldığı güçle 2000’li yıllardaki değişimde ülkemizin en önde koşan illerinden biri olmuştur. Bu değişimi işaret eden çok sayıda veri mevcuttur. Mesela, Karaman son 10 yılda İllerin Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Endeksinde 8 basamak birden ilerlemiş. Türkiye son 12 yılda ihracatını 4 kat arttırmış, Karaman 10 kat arttırarak 2002 yılında 36 Milyon dolar olan ihracatını 2014 yılında 358 Milyon dolara çıkarmış. 2003 yılında Karaman’da 20 kişiye bir otomobil düşerken 2013 yılında bu rakam 8 kişiye bir otomobil olmuş. 10 bin kişiye düşen hekim sayısı 10 yılda yüzde 33 artmış. Karaman’daki hastane sayısı da artmış, hastanelerindeki yatak sayısı katlanarak artmış. 140’ın üzerinde ülkeye ihracat yapan bir Karaman var bugün. Yani dünyanın her tarafı ile bir ticaret networkuna sahip bir Karaman var artık. Karaman’ın kazandığı bu ivme Karaman’ın geleceği açısından son derece önemlidir. Karaman bu ivmeyi daha yukarıya taşıyabilecek potansiyele sahip bir il.”
“KARAMAN HEDEFİ OLAN, VİZYONU OLAN BİR ŞEHİR”
Karaman’ın bir başşehir olduğunu ifade eden Konuk, “Bir başşehir her zaman baş şehirdir. Karaman’ın bu vasfı hiçbir zaman değişmedi, değişmeyecek de. Bu vasfın Karaman ve Karamanlı açısından en önemli sonucu şudur, Karaman ve Karamanlı hiçbir zaman mevcut durumu ile iktifa etmez, daha iyisini ister. Öne çıkmak, büyümek ister. Yani Karaman hedefi olan, vizyonu olan bir şehir. Bu öyle bir günde, bir çırpıda kazanılacak, konjonktürün kazandırabileceği bir vasıf değildir, bu vasıf tarihten devralınır ve geleceğe miras bırakılır. O açıdan Karaman yıldız bir şehirdir. Malum yıldızlar her zaman yıldızdır. Görünmedikleri dönemde bile parlamaya devam ederler. Onların parlaklığının herkes tarafından görülmesi için gereken tek şey zamanlarının gelmesinden ibarettir. Karaman’da parlayacağı zamanı bekliyor ve o zaman geldiğinde daha çok parlamak için hummalı bir hazırlık süreci geçiriyor. Mesela ne yapıyor Karaman, daha çok üretmek için alt yapısını güçlendiriyor. Serbest Bölge için harekete geçiyor, markalaşma adımlarını atıyor. Ürettiğini iç ve dış pazarlarla buluşturmak için lojistik imkanlarını genişletiyor. Hızlı tren yatırımı, duble yolları, limanlarla Karaman’ı buluşturan hem kara hem demiryolu yatırımları, havaalanı projesiyle dünyaya açılıyor, pazarlara erişimini kolaylaştırıyor, pazarlara ve pazarların aktörlerine Karaman kendini açıyor” diye konuştu.
“HEDEFİMİZ GIDA SEKTÖRÜNÜN REFERANS ŞEHRİ KARAMAN”
Karaman’ı gıda sektöründe referans şehir yapmak istediklerini söyleyen Konuk, “Karaman daha çok üretecek. Daha nitelikli ve daha çeşitli üretecek. Karaman hem kültürel hem de ticari olarak iç ve dış pazarlarla entegrasyonunu daha da güçlendirecek. Ancak en önemlisi Karaman marka şehir olacak. Karaman özellikle genel anlamda gıda sektöründe özel olarak gıdanın bazı alt guruplarında referans şehir haline gelecek. Sadece Türkiye’de değil, dünyada gıda sektörünün referans merkezi olacak. Asıl hedefimiz budur. Karaman’ın hedefi bu olmalıdır. Mesela dünyada otomotiv denilince akla gelen ülkeler ve o ülkeler içinde şehirler var. Benzer husus tekstil için geçerlidir. Mesela peynir de referans ülkeler ve şehirler vardır, pazar trendlerine onlar yön verir fiyatta onlar öncüdür, diğerleri onlara göre parite belirler. Hemen hemen aklınıza gelen her üretim gurubunda benzer bir durum söz konusudur. Biz de Karaman’ın gıda sektörünün, Karaman için avantaj teşkil edecek ve Karaman’ın birikim sahibi olduğu gıda alt guruplarının bazılarında önce Türkiye’nin sonra da dünyanın referans merkezi olmasını hedefliyoruz. Bunun için birinci öncelik elbette üretim hacminin bunu taşıyacak seviyede olması lazım ki, mevcut üretim altyapısını daha da geliştirecek adımlar zaten atılıyor, ikincisi üretimde nitelik sıçraması ki bu bir ileri aşamadır ve mutlaka markalaşma ile birlikte bir planlama ve teşvik sistemi ile birlikte geçilebilecek bir aşamadır. Üçüncü ve en öneli aşama ise sektörü peşinden sürükleyecek, pazar dinamiklerini belirleyecek inovatif, yenilikçi üretimdir. Bu, hem teknoloji hem de bilgi üretiminin de Karaman’da yapılacağı bir aşamadır ki, kimse bunun Karaman için hayal olduğunu uzun bir zamana ihtiyaç olduğunu düşünmesin. Dünyada kısa sürede belli bir üretim kolunda referans merkezi haline gelen çok sayıda örnek mevcut. Karaman’da bunu başarabilecek potansiyele ve birikime sahip bir il ve inşallah Karaman özellikle atıştırmalıkta sadece ülkemizin değil dünyanın referans merkezleri arasın adını yazdırmayı başaracak. Hem bizim, hem Karaman Sanayicisinin, hem belediyemizin, hem yerel bürokrasinin, hem sivil toplum kuruluşlarımızın kısaca Karaman’daki bütün bileşenlerin gayreti bunun içindir” ifadelerine yer verdi.