Konya Şeker Çiftçiye 32 Milyon Liralık Ödeme Yapacak
Konuk: “Konya Şeker Destekleyecek, Çiftçimiz De Daha Fazla Üretecek”
Ülke tarımının gelişiminde önemli bir görev üstlenen Konya Şeker, ekmeğini topraktan kazanan çiftçileri yalnız bırakmıyor. Hem ekim sezonunda hem de hasat zamanında yaptığı ödemelerle üreticinin yüzünü güldüren Konya Şeker, 2017 - 2018 kampanya döneminde 255 Milyon 203 Bin TL’lik avans verdi.
KONYA ŞEKER, ÜRETİCİNİN HEP YANINDA
Hem üretimin hem de çiftçinin güvencesi olan Konya Şeker, 10 Ekim 2017 Salı günü itibariyle çiftçiye 32 Milyon 8 Bin TL’lik avans ödeme yapacak. Böylece Konya Şeker, 2017 – 2018 kampanya döneminde şu ana kadar toplamda 255 Milyon 203 Bin TL ödeme avans ödemesi yapmış olacak. Pancar sökümünün yoğunlaştığı bu günlerde Konya Şeker’in verdiği destek, üreticilerin yüzünü güldürdü.
“KONYA ŞEKER, DAHA FAZLA ÜRETİM İÇİN VAR”
AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, avans ödemesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “biz üretici daha fazla üretsin diye varız. Üreticimize sahip çıkacağız ki, onlar da ülke tarımına kazandıracak. Konya Şeker destekleyecek, üreticimiz de daha fazla üretecek, topraklarımıza sahip çıkacak.
Söküm avansı olarak şimdi üreticimize 32 Milyon 8 Bin Lira TL’lik avans ödemesi yapıyoruz. Konya Şeker olarak bu yıl, 6 ay içinde sadece pancar üreticisine 255 Milyon 203 Bin Lira ödedik. Bizim sistemimiz, üretimi destekleme merkezlidir. Peki, sistemimizi niye böyle kurduk, niye merkezimize üretimi aldık, niye böyle yaptık?
Üretimi desteklemek, üretmek isteyeni desteklemek, üreticinin finansman yükünü sırtından almak, üreticiyi üretebilmek için ne namerde ne merde muhtaç bırakmamak için yaptık.
Bu destek sadece üreticiye yapılan destek midir? Evet, biz ödemeyi doğrudan çiftçiye yapıyoruz, ancak bu para sıcak para olarak Konya ekonomisine giren bir paradır ve bölgemizin, şehrimizim ekonomisini canlandıran büyük bir meblağdır. Bölgemizde çarşının, pazarın da güvencesi aslında Konya Şeker’dir. Bölgemizin sosyoekonomik kalkınmasına Konya Şeker’in katkısı tartışılamaz. Tarımın ve gıdanın baş aktörlerinden olan Konya Şeker’in bölgemize, insanımızın hayatına yaptığı bu doğrudan katkının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu, tarımı ve gıdayı bölgemizin baş aktörü bir sektör haline getirmektedir. Toprağımızı işlemek, topraktan üretilen üretimle sanayiyi kurmak ve böylece gıdanın merkezi haline gelmek, bu toprakların sahiplerinin bu topraklara sahip çıktığının göstergesidir” dedi.
“KONYA ŞEKER’İN GELECEĞE YAPTIĞI YATIRIMLARIN KIYMETİNİ EN İYİ ÜRETİCİ BİLİR”
Konya Şeker’in büyümeye de devam ettiğini belirten Başkan Konuk, “bu yıl Un Fabrikamız, Meyve Suyu Entegre Tesisimiz ve Bulgur Fabrikamız üretime başladı. 45 Tesis yapmışız, bölgemizde üretimin güvencesi olmuşuz, çiftçimizin yüzünü güldürmüşüz. Anadolu’da en büyük 3 gıda şirketinden birisiyiz, ülkemizde ilk 5’teyiz, dünyada ilk 5 gıda markasından birisi olmak için de istikrarlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz üretimi artırmak için büyüyoruz. Bizim varlık sebebimiz üreticidir, üreticinin üretirken işini kolaylaştırmaktır. Biz şunu biliyoruz, bu ülkenin birinci meselesi, bu ülkenin her vatandaşının birinci vazifesi bu ülkeye sahip çıkmaktır. Ülkeye sahip çıkmak sadece sözle olmaz, ülkenin bayrağına, kurumlarına, işletmelerine nasıl sahip çıkıyorsak, tarlasına tapanına, ahırına ağılına da öyle sahip çıkacağız. Bu vatanı en çok seven, bu vatan için üretendir. Bu ülkenin laf üretenden daha çok iş üretene, gerçek bir ürün üretene ihtiyacı var. O nedenle biz bu ülkenin tarlaları üreterek zenginliğimize zenginlik katmaya devam etsin diye kendimize bir mesuliyet yükledik. Bu mesuliyetin de gereğini daha tohum tarlaya düşmeden yerine getirmeye başlıyor, hasada kadar tarlayı ve üreticiyi desteksiz bırakmıyoruz. Konya Şeker’in geleceğe yaptığı yatırımların kıymetini en iyi üretici bilir. Büyüyerek büyütmek ve çok üreterek üretenin daha çok üretmesini sağlamak için yaptığımız o yatırımlar olmasaydı bu kurumun üreticisine ödeyebileceği azami rakamlar belliydi. Bunu sağlayan, yapılan yatırımlarla pancarın tonajının ikiye katlanması, pancarın yanına ayçiçeği, patates, arpa, kanola, buğday, mısır, tiritikale, süt ve besi gibi ürünleri de alabilir hale gelmesidir. Konya Şeker büyüdükçe çiftçinin işleri de büyümüştür. İnşallah Allah, bu kuruma üreticisinin gelirini daha da katlayarak arttırmayı nasip edecek, çiftçinin işlerini ve ekonomisini daha da büyütecek işler yapmaya devam etmemizi nasip eder. Niyetimiz ve gayemiz budur” diye konuştu.