Konyanın Kalbindeki Kentsel Dönüşümün Son Durumu

Konyanın Kalbindeki Kentsel Dönüşümün Son Durumu
Konya’da riskli yapıların yıkılarak yerine yeni konutların yapılması amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projesinde anlaşmaya varılan eski binalar yıkılırken, oluşan son durum havadan görüntülendi.

Konya’nın kalbi konumundaki Şükran Mahallesi’nde, merkez Meram İlçe Belediyesinin başlattığı ve örnek gösterilen 160 bin metrekarelik kentsel dönüşüm projesinde 1. etap çalışmalarında yıkımlar tamamlanmak üzere. 1. etapta toplam 60 bin metrekarelik alanın 42 bin 488 metrekarelik kısmını kapsayan 815 bağımsız bölümden 729’u yıkıldı. Hak sahibi bin 364 kişiden bin 221’i ile sözleşme imzalandı. Anlaşma oranının yüzde 90 olduğu projede tahliyeler gerçekleştirilerek yıkımlar yapıldı. Çok katlı yoğun yapılaşmanın olduğu mahallede tescilli yapılarla birlikte Karamanoğlu Beylikleri dönemine kadar uzanan bazı tarihi yapıtlar da yıkım çalışmaları sırasında ortaya çıkartılarak koruma altına alındı. Havadan görüntülenen projede şehir merkezinde bina yoğunluğunun azaldığı dikkatlerden kaçmadı. Oluşan boş alanlar ise geçici olarak otoparka dönüştürüldü.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, imar ve ihya projesi adını verdikleri çalışma ile tarihi bölgenin tekrar şehre kazandırılacağını söyledi. Mahalle kültürünü yeniden canlandıracaklarını belirten Başkan Toru, konutların modern ve geleneksel mimari yapının birleşimiyle ortaya çıkacağını kaydetti. Kat yoğunluğu olmadan tarihi yapılarla birlikte turizmi ve yerel ticareti canlandıracaklarını anlatan Başkan Toru, Türk İslam şehirlerinin bir örneğini bölgede oluşturmayı hedeflediklerin dile getirdi. Başkan Toru şöyle konuştu:

“Tarihi kent merkezlerine baktığımızda yurt dışında genelde büyük meydanlar var. Büyük meydanların çevresindeki yapılar, ticari alanlar ve sosyal bir hareketlilik var. Biz burada bunu modelleyerek ki geçmişimizde de bu var. Türk İslam şehirlerine bakmış olduğumuz zaman hayatın sosyal yapının merkezde küçük meydanlarda toplandığını görürsünüz. Bunun etrafında küçük meydanlar toplumsal yapı hareketlidir bu mekanlarda. Burada biz de bunu düşündük ve tarihi yapılarımızın mescitlerimizin ki burada pek çok tarihi yapı var. Bunların hepsini merkeze alarak meydanlar oluşturup bu meydanlara bakan yapılarda 2 katlı, 3 katlı ve 4 katlı yapılarda bu bölgeyi destekleyerek hem ticaret hem kültür hem konut dokusuyla beraber gece ve gündüz yaşayan alanlar oluşturulacak. İnsanımızın kapalı alan alışveriş merkezlerinden kurtulup cadde mağazacılığı dediğimiz hadiseyle birlikte bu alanda sürekli olarak aktif olarak yaşamasını arzuladığımız projeyi faaliyete geçirdiğimize hep birlikte izlemiş olacağız.”

Örneklerine bakıldığı zaman kentsel dönüşüm projelerinin uzun zaman dilimlerine yayıldığını ifade eden Başkan Toru, Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesinde konutların ihalesinin bu yıl yapılacağını, yapımlarına yeni yılın bahar aylarında başlanmasını ve 4 yılın sonunda bitirilmesini öngördüklerini sözlerine ekledi.