Memurlar Kadro Kavramını Unutacak
Yayınlanma:
Tüm sözleşmeli memurlar, kadroya alınma sevincini yaşarken uzmanlardan konu ile ilgili önemli uyarı geldi.
Aldığımız bilgilere göre hükümetin hazırladığı tasarıda Kamu İktisadi Teşekkülleriʹnde (KİT) görevliler haricindeki tüm sözleşmeli memurlara kadro verilecek. Neden Kamu İktisadi Teşekküllerinin bu kapsamın dışına alındığını sorduğumuzda ise ilginç bir yanıt aldık.
Bürokratın bize verdiği bilgilere göre KİTʹlerde görevli sözleşmeli memurlar 657ʹye dahil edildiği anda onlara da tayin imkanı doğacak. Personel memur olunca başka kurumlara kolaylıkla geçiş yapacak. Bu durumda da doğal olarak KİTʹlerde çalışan personelin büyük çoğunluğu kurum değiştirmeye çalışacak ve söz konusu kurumlar personelsizlikten çalışamaz hale gelebilecek. Bu ihtimal sebebi ile KİTʹlerde çalışanlar bu müjdeden faydalanamayacak.
"İKİNCİ HAMLE GELECEK"
Ancak bize bilgi veren bürokrattan ilginç bir bilgi daha aldık. İddiaya göre yapılan bu hamlenin devamı gelecek. Oda şu olacak; kadroya geçen memurların sevinci henüz bitmeden tüm personel, sözleşmeli benzeri bir hale gelecek. Yani şuan statüler eşitlenecek ve daha sonra tek yasa ile herkesi kapsayan bir yasa getirilmiş olacak.
Yani birkaç ay sonra gelmesi muhtemel bir yasa ile artık memurluk "garanti iş" kapsamından çıkarak performansa göre her an işten çıkarılabildiğiniz bir konuma getirilecek. Yani hükümetin sözleşmelilere verdiği bu kadro, müjdeden çok gelecek yeni yasa için bir hazırlık.
Neden memurluk statüsünü değiştirmek için böyle bir hamle yapma ihtiyacı duyduklarını sorduğumuzda ise şu yanıtı aldık:
"Şu an devlet dairelerinde birbirinden farklı kanunlara tabi memurlar var bu sebeple bir düzenleme yaptığınızda söz konusu kanun birini etkiliyor birini etkilemiyor. Şuan yapılan şey herkesi tek statüde toplamak. Böylece tek bir yasayla hepsini aynı seviyeye getirebileceksiniz.
Ki zaten Devlet Personel Başkanlığı tarafından 2013 yılı içerisinde, ilk olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu yerine yeni bir kamu personel mevzuatı çalışmalarına başlanacağı duyurulmuştu."
HANGİ KURUMLAR ETKİLENMEYECEK
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası
Türkiye Emlak Bankası A.Ş.
Türkiye Halk Bankası A.Ş.
ETİ Holding A.Ş. (Madencilik)
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu
Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri
BOTAŞ ( Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.)
Türkiye Petrolleri A.O. (T.P.A.O.)
Türkiye Taşkömürü Kurumu
Türkiye Kömür İşletmeleri
Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş.
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.
Devlet Malzeme Ofisi
Toprak Mahsulleri Ofisİ
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü
T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi
Devlet Hava Meydanları İşletmesi
T.C. Posta İşletmesi
Türk Telekomünikasyon A.Ş.
Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmesi
Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri