Mersin Devlet Hastanesi 2 Yılda Baştan Sona Yenilendi

Mersin Devlet Hastanesi 2 Yılda Baştan Sona Yenilendi
Mersin’in 105 yıldır sadece Mersin iline değil, bölgedeki tüm illere de hizmet veren bir sağlık kurumu olan Mersin Devlet Hastanesi, son 2 yılda baştan sona yenilendi. Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Mehmet Yavuz Gözükara,...

Mersin’in 105 yıldır sadece Mersin iline değil, bölgedeki tüm illere de hizmet veren bir sağlık kurumu olan Mersin Devlet Hastanesi, son 2 yılda baştan sona yenilendi. Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzman Dr. Mehmet Yavuz Gözükara, hastanenin yenilenen yüzü ve bünyesine eklenen birçok yeni ünitesiyle hasta memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, hedeflerine yüzde 90 ulaştıklarını söyledi.
Mersin’de en fazla hastaya hizmet veren Mersin Devlet Hastanesi, Kamu Hastaneleri Birliklerine geçiş sonrasında yapılan çalışmalarla birçok yeni üniteye kavuştu. Tıbbi hizmet sunum alanı, yeni tıbbi cihazları ve yeni destek alanları ile hastaların, teşhis ve tedavideki tüm işlemlerini başka bir sağlık kurumuna gitmelerine gerek kalmadan çözümlemelerinin de büyük oranda hayata geçirildiği hastanede, yenilikler de devam ediyor.
Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Gözükara, Mersin Devlet Hastanesi’nde son 2 yılda gerçekleştirilen çalışmalar ve hayata geçirilen yenilikleri İHA muhabirine anlattı. Mersin Devlet Hastanesi’nin, hasta sayısını hızla artıran 105 yıllık bir kurum olduğunu vurgulayan Gözükara, 2013 yılının ilk 8 ayı ile 2014 yılının ilk 8 ayına ait veriler karşılaştırıldığında her anlamda olumluya doğru hızlı bir gelişim olduğunu dile getirdi. Son iki yılda, özellikle 2014’ün ilk 8 ayında yapılan iyileştirmeler hakkında bilgi veren Gözükara, eski ve gelişim alanları sınırlı bir hastane olmasına rağmen, Devlet Hastanesi’ndeki yatak sayısını 506’dan 553’e, yoğun bakım yatak sayısını 45’ten 60’a, genel ameliyathane oda sayısını 11’den 13’e, nitelikli oda sayısını 27’den 31’e, poliklinik oda sayısını 95’den 115’e çıkardıklarını belirtti.
“HASTANEMİZİN EN AZ 5 YILLIK CİHAZ VE SET İHTİYACI GİDERİLİYOR”
Bu süreçte birçok yeni ünite, tıbbi hizmet sunum alanı ve yeni destek alanlarının hizmete girdiğini de ifade eden Gözükara, “Mevcut hizmet alanlarında çok ciddi yenileme çalışmaları yapıldı. Ayrıca, hasta ve çalışanların faydalanabileceği yeni destek alanları yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Bunun yanında belki de daha önemlisi branşlar arasında işbirliğini sistematik hale getiren Onkoloji Konseyi ve KVC-Kardiyoloji Kurulu ile Diyabet Merkezi kuruldu. Kayıtların dijitalize edilmesi için E-Order, E-konsültasyon alt yapısı tamamlandı ve E-Order hizmete girdi. Birliklerin kurulum sürecindeki sistem değişikliğine rağmen tıbbi cihaz eksiklikleri Genel Sekreterlik ile sıkı işbirliği yapılarak büyük oranda giderildi. Planlanan son tıbbi cihaz ve cerrahi set alımı ile birlikte en az 5 yıl boyunca cihaz ve set ihtiyacı giderilmiş olacak. Bu kadar yeni açılan ve kapasitesi artırılan hizmet alanlarında işleyiş, işçi havuzuna göre personel eksiğimiz olmasına rağmen iyi planlama ve personelimizin gayretleri ile sorunsuz bir şekilde yürütülmektedir” dedi.
“MERSİN’İN İLK VE TEK DİJİTAL MAMOGRAFİ CİHAZI HASTANEMİZDE KURULDU”
Göreve başladıktan sonra ilk başladıkları projenin göz ameliyathanesi olduğunu kaydeden Gözükara, eski hali ile 2 salonda hizmet veren ameliyathanenin yeniden projelendirilerek 3 salona çıkarıldığını, hijyenik klima ve kanal sistemi kurulduğunu, giriş-çıkış ve soyunma alanları oluşturulduğunu ve tüm iç yapısının ameliyathane standartlarında tadil edildiğini anlattı.
Mersin’in ilk ve tek dijital mamografi cihazının 2013 yılının Nisan ayında Mersin Devlet Hastanesi’nde kurulduğunu aktaran Gözükara, “Söz konusu cihaz ile birlikte meme görüntüleme ve tanı süreci yeniden planlanarak, dünya standartlarının gerektirdiği şekilde ayrı bir ünite olarak yeniden yapılandırıldı. Tüm süreçler tek bir radyoloji uzmanının kontrolünde ve sorumluluğunda eğitilmiş teknisyen ve personelle yürütüldü. MG, USG, MR gibi tüm tetkikler ve biyopsi işlemleri aynı hekim tarafından yapılmaktadır. Yapılan istatistiki çalışmalarda, malignite tespit oranının bu konuda gelişmiş ülkeler ile aynı olduğu görüldü” diye konuştu.
“BÖLGENİN KAPALI SERVİS VEREN 2. EN BÜYÜK PSİKİYATRİ KLİNİĞİNİ OLUŞTURDUK”
Biri acil servis içerisinde olmak üzere görüntüleme hizmetinin en önemli ayaklarından olan 2 adet 16 dedektörlü bilgisayarlı tomografi cihazı kurulduğunu belirten Gözükara, oluşturdukları yeni psikiyatri servisinin ise Adana Kurttepe Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden sonra bölgenin tek kapalı servis olarak hizmet veren en büyük psikiyatri kliniği olduğunun altını çizdi. Daha önce kadın-erkek karışık olarak hizmet veren psikiyatri servisini, hastane dışında, psikiyatri hizmet standartlarına göre tadilatı yapılmış müstakil bir binaya taşıyarak, Mersin ilinin ilk ve tek kapalı kadın ve kapalı erkek servislerini ayrı katlarda oluşturduklarına dikkat çeken Gözükara, “Yeni psikiyatri servisimiz 33 yataklı olarak hizmete girmiştir. İhtiyaç halinde hasta yatak sayısı 48 yatağa çıkarılabilecektir” ifadelerini kullandı.
Yeni acil servis binasının 2013 yılı Ağustos ayında hizmete girmesi ile birlikte acil servis kapasitesi ve olanaklarının önemli ölçüde artırıldığına da işaret eden Gözükara, aynı bina içerisinde 12 yataklı 3. seviye yoğun bakım ve 8 yataklı ilin en büyük reanimasyon ünitesinin de hizmete verildiğini bildirdi. PET-CT ünitesinin hizmete girmesi ile de Mersin’in çok önemli bir eksiğinin giderildiğini vurgulayan Gözükara, şöyle devam etti: “Kanser tanı ve evrelemesinde dünyanın en ileri teknolojik sistemi olan PET-CT cihazı ile birlikte hastalarımızın tüm tanı ve tedavileri Mersin ili içerisinde yapılabilir hale gelmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından onkoloji merkezi olarak belirlenen Mersin Devlet Hastanesi, diğer onkolojik birimleri ile birlikte birliğin onkoloji merkezi olma özelliğine de kavuşmuştur.”
“İDEALİMİZİ YÜZDE 90 BAŞARDIK”
Gözükara, Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak göreve başladıktan sonra ideallerinin, tüm kamu hastanelerine başvuran hastaların en iyi şekilde teşhis ve tedavi edilebilmeleri için gerekli olan tüm iş ve işlemlerin bir başka sağlık kurumuna gitmeye gerek kalmaksızın aynı hastanede çözümlenmesinin önünü açmak olduğunu da dile getirerek, şunları söyledi: “Bu nedenle hastanelerimizin rollerine göre vermesi gereken tüm hizmetleri verebilmesi için gerekli olan çalışmaları hızla başlatıp, bugün geldiğimiz noktada yüzde 90 bunu başardık. Yine hastanelerimize başvuran hasta ve yakınlarımızın hastanelerimizde hizmet almak zorunda kaldıkları süre boyunca en değerli misafirlerimiz olarak ağırlanmaları için alınması ve yapılması gereken tüm uygulamaları başlatmanın ve sürdürmenin gayreti içerisinde olduk. Bu konuda da başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Yalnız, vatandaşlarımızın sağlık hizmet sunumunda beklentileri çok arttığı için memnuniyet oranlarını arttırmak artık eskisi kadar kolay değil. Bunun bilinci içinde çalışmalarımızı revize ederek sürdürüyoruz.”