Mersin’de Çöpten Enerji Üretilecek
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Eman Enerji işbirliğince yapılan Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Sistemi’nin 1. etabı olan Elektrik Enerjisi Üretim Sistemi törenle açıldı.
Törende konuşan Mersin Valisi Özdemir Çakacak, tesisin sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir çevre bağlamında büyük önem arz ettiğini söyledi. Dünyada 19. yüzyıldan itibaren özelikle son 50 yılda yoğun sanayileşme ile birlikte hassas dengeler üzerine kurulu doğal yapının gittikçe bozulduğunu ve insanlık için bir tehdit unsuru oluşturmaya başladığını vurgulayan Çakacak, "Bir yandan doğal kaynakların hızla tükenmesi, diğer yandan üretim ve tüketimden kaynaklanan kirlilik, önemli çevresel sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu süreçte tehdit boyutu insan sağlığı ve yaşamını olumsuz etkilemeye başladıkça, çevre konusunda mevcut doğal yapının bozulmasını önleyecek tedbirleri almak daha çok önem kazanmaya başlamıştır. Çevreyi korumak ve gelecek kuşaklara en temiz bir şekilde emanet etmek, hepimizin ortak bir insanlık görevi ve sorumluluğu haline gelmiştir" dedi.
Günümüzde çevrenin korunmasına yönelik yatırımların hayata geçirilmesi ve tüm projelerin çevreye duyarlı bir şekilde uygulanmasının gelişmiş ülke olmanın da en belirleyici kriteri olarak görüldüğünü kaydeden Çakacak, "Ülkemiz, doğal güzellikleri, geniş ekosistemi ve biyolojik çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biridir. Bu zenginlik içerisinde bölgemiz, özellikle de ilimiz, sahip olduğu potansiyeli ile adeta cennetten bir köşedir. Bu avantajımızı en değerli şekilde değerlendirebilmek için bu zenginlikleri koruyacak ve bu potansiyelden daha fazla yararlanacak adımları, ilimizin tüm dinamikleriyle birlikte her alanda atmak zorundayız. Bu noktada atıkların, özellikle endüstriyel atıkların oluşmadan önlenmesine, kaynağında azaltılmasına, az atık oluşturan ya da hiç atık oluşturmayan teknolojilerin tercih edilmesine önem vermek durumundayız" diye konuştu.
Bugün açılışı yapılan tesisin bu açıdan oldukça önemli olduğuna işaret eden Vali Çakacak, şöyle devam etti:
"Bu çöp alanının atmosfere metan gazı salan konumundan kurtarılarak, enerji üreten bir kaynak haline getirilmiş olması, bu yatırımın önemini bir kez daha göstermektedir. Bu gibi örnekleri çoğaltmak için gerekli çabayı hep birlikte göstermeliyiz. Çünkü çevre bizim çevremiz. Bu çevrede hep birlikte yaşıyoruz, gelecek kuşaklara da yaşanabilir bir çevre bırakmak zorundayız. Bu nedenle valilik olarak bu tür çalışmalara her zaman destek olacağımızı ifade etmek istiyorum."
"5 İLÇENİN AYDINLATMASINA EŞDEĞER ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLECEK"
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, bu proje ile sadece Mersin’in değil tüm dünyanın çevre geleceğine etki ederek evrensel bir projeye imza attıklarını belirterek, proje kapsamında Mersin Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile Düzenli Depolama Tesisleri işlerinin de içerisinde yer alacağı toplam 24 adet tesis ve bölüm kurulacağını söyledi. Proje kapsamında yer alan tesislerin sadece Çöp Depolama Alanı’nda kendiliğinden çürüme sonucu oluşan biyogazın elektrik enerjisine dönüştürüldüğünü ve her birinin saatte 1,2 MegaWatt (MW) gücündeki 5 adet jeneratör ile toplam saatte 6 MW gücünden oluştuğunu belirten Kocamaz, “Bu alana kurulacak tüm tesislerimiz devreye girdikten sonra yaklaşık saatte 10 MW elektrik üretimini gerçekleştireceğiz. Bu 10 MW elektrik enerjisi yaklaşık 43 bin konutun yani Anamur, Aydıncık, Mut, Gülnar ve Çamlıyayla ilçelerinin toplam nüfusuna eşdeğer aydınlatma enerjisini karşılayabileceği anlamına gelmektedir” dedi.
"BELEDİYE KASASINA HER YIL 15 MİLYON LİRA GİRECEK"
Tesiste üretilecek elektrik enerjisinin satışından belediyenin kasasına her yıl yaklaşık 15 milyon Türk Lirası gireceğini ve önümüzdeki kısa süreçte Tarsus ve Silifke ilçelerinde de bu tesislerin hayata geçirileceğini ifade eden Kocamaz, “Bizlerde eski belediyecilik anlayışından çok uzaklaşarak sadece çöpleri toplamaktan öte, çöplere işlev kazandıran bir belediye haline geleceğiz. Bu tesis ile Mersinliler artık katı atıkları bir çöp olarak değil, enerji ortaya çıkaran bir değer olarak görecek. Eğer bir kent çöpünden bile değer üretiyorsa o kent teknolojiyi en iyi şekilde kullanabiliyor ve kente en iyi şekilde fayda sağlayabiliyor demektir” diye konuştu.
Mersin’de gerçekleştirilen bu proje ile çöpleri kaynağında ayrıştırarak ülke ve kent ekonomisine katkı sunacaklarını ve çevre bilincini kazandırarak gençlere ve çocuklara örnek olmayı amaçladıklarını vurgulayan Başkan Kocamaz, “Bu şekilde kağıtlar toplanarak ağaç israfı azalacak, cam, metal, plastik, pil, kullanılmış yağlar gibi malzemeler değerlendirilecek ve bunların çevreye vereceği zararlar önlenmiş olacak” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından tesisin açılışı dualar eşliğinde gerçekleştirildi. Açılış törenine Vali Özdemir Çakacak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın yanı sıra eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, AK Parti Mersin Milletvekili Adayı Lütfi Elvan, MHP Mersin milletvekilleri Ali Öz ve Baki Şimşek ile çok sayıda davetli katıldı.