NEÜ’ Avrupa Türk Diasporası Ve Bölgesel Kalkınmalara Katkısı Konulu Panel
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)’nde Avrupa Türk Diasporası ve Bölgesel Kalkınmalara Katkısı konulu panel gerçekleştirildi.
NEÜ Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi’nde, Göç’ün 50’nci Yılı Avrupa Türk Diasporası ve Bölgesel Kalkınmalara Katkısı Hollanda Örneği konulu panel gerçekleştirildi. NEÜ Erol Güngör Türk Diasporası Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi, Migration and Development Civil Society Network (Göç ve Kalkınma Sivil Toplum Ağı) işbirliğince düzenlenen panele, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ve NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Panellere konuşmacı olarak, Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Aksoy, Göç ve Kalkınma Sivil Toplum Ağı Koordinatörü Bob van Dıllen, Türkiye Hollanda Dostluk Vakfı Başkanı Ali İhsan Ünal ve Konya Sivil Toplum Platformu Başkanı Latif Selvi katıldı.
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, küreselleşen dünyada yurtdışına giden vatandaşların oralarda farklı tecrübeler edindiklerini söyledi. Bu tecrübelerin de ülkemize taşınarak, zaman içerisinde karşılıklı etkileşime vesile olduğunun altını çizdi.
NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, yıllardır Avrupa’ya işçi olarak gitmiş olan ve 2. 3. jenerasyonda oraya yerleşen Anadolu insanının, oralarda kendi aralarındaki dayanışmadan ortaya çıkardıkları sivil toplum örgütlerine değindi. Yüksek, hükümetin yurt dışındaki vatandaşlar için gerek sivil toplum örgütleri vasıtasıyla gerekse de doğrudan çalışmalar yürüttüğünü belirtirken, “Hep Ermeni ve Rum Diasporalarını duyduğumuz için olumsuz bir etkisi oldu biz de, ancak gecikmiş de olsa büyük bir adım attık. Bu çalışma Türkiye’de yapılacak çalışmalara yol gösterici olacaktır. Bu toplantının da hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Panelin ilk oturumuna Erol Güngör Türk Diasporası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve NEÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek başkanlık yaptı. Çemrek de yaptığı konuşmasında, Avrupa Türk Diasporasının anavatan Türkiye’ye yaptıkları ekonomik ve sosyal katkılardan ve amaçlarından bahsetti. Çemrek. “Türk diasporasını çok önemsiyorum çünkü Türk modernleşmesine ciddi katkılar sağlıyor. Bizim buradaki çalışmalarımızda umalım ki hayırlara vesile olsun” dedi.
Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör ise yaptığı konuşmada, Avrupa Türk Diasporası tanımından, diasporanın aktörlerinden bahsetti. Söylediklerini fotoğraflarla destekleyen Güngör, Avrupa Türk Diasporası kavramının içini doldurmaya çalıştıklarını ifade etti. Prof. Dr. Önder Kutlu ise diaspora kavramının yeni olduğunu dile getirdi ve tarihsel süreçte kavramın hangi değişimlere uğradığını anlattı. İlk dönemlerde yurtdışına giden insanların işçi olarak görülürken bugün artık oradaki vatandaşların sanatçı, sporcu, yönetici gibi pozisyonda olduklarını ifade etti.
MADE Koordinatörü Bob Van Dillen da sürdürülebilir kalkınma ve diaspora konusunda değerlendirmelerde bulundu. Dillen da sivil toplum aktörlerinin bir araya gelirlerse kalkınmanın daha yüksek seviyelerde olacağının altını çizdi.
İkinci panele başkanlık yapan Doç. Dr. Birol Mercan ise, değerlendirmelerinde diaspora çalışmalarının artılarına vurgu yaptı. Uzun yıllardır Hollanda’da yaşayan Ali İhsan Ünal da oralarda yapılan çalışmaları anlattı. Gurbetçi olmanın zorluklarına da değinen Ünal, orada yol yöntem bilmeyen insanlara yol göstermenin ne denli önemli olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Metin Aksoy da yıllardır dert yandığı bir konunun bu panelle gündeme gelmesinden memnuniyetini dile getirirken Türk diasporasının önemini yok saymadığını ancak organizasyonsuzluk gibi sorunların olduğunu bunların çözülebilirse daha etkili sonuçlar alınabileceğini ifade etti. Latif Selvi de, panelle ilgili olarak ülke geleceği adına önemli işlerin ortaya çıkacağını yapılacak projelerde farklı paydaşlarla görüşmeler yapılmasının faydalı olacağına işaret etti.
Konuşmacıların her birinin değerlendirmelerinin ardından soru cevap bölümüne geçildi ve daha sonra panel sona erdi.