Neüde Kervan Belgeseli Ekibi Ağırlandı
Yönetmen Fatih Sezgin, Proje Koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Fotoğraf Sanatçısı Ahmet Kuş, Cumhurbaşkanlığı himayesinde; Başbakanlığın desteğiyle ve THY ana sponsorluğunda çekimleri tamamlanan belgesel hakkında öğrencilere bilgiler verdi.
Etkinlikte konuşan Yönetmen Fatih Sezgin, projenin nasıl başladığını, bir belgeselin çekiminde yapılması gerekenleri anlatarak, “Kervan, kısaca Iğdır’dan başlayıp Antalya’ya kadar uzanan kuzey doğu kervan yolunu anlatıyor. Bizim bunu nasıl filme çekeceğimizi tasarlamamız lazımdı. Bunu yeni biçimde nasıl ele alabiliriz, nasıl farklılaştırabiliriz, buna odaklanmamız gerekirdi. Sadece kervansaray, cami, medrese değil de, dünya standartlarına nasıl çıkartabiliriz bunun uğraşı içinde olmalıydık. Kervan, doğu kültüründe sadece düz bir araç değil aynı zamanda tasavvufi bir bakış açısıdır. Bunun üzerine bir belgesel yapısı inşa etmemiz gerekti” diye konuştu. Sezgin, “Bazı belgeseller doğal belgeseldir; şartlar neyi elveriyorsa onu yaparsınız. Bazıları ise şartları kendi oluşturur. Kervan ikinci grup belgeseldir. Metinler ve senaryolar hazırlandıktan sonra belgeselin üzerinde iki yıl çalıştık. Ne zaman çekilir, iklim koşulları, ekonomik koşullar nasıldır inceledik. Yenilikçi bir bakış açısıyla belgeseli yapmaya çalıştık” dedi.
Fotoğraf sanatçısı Ahmet Kuş, fotoğraf çekmenin bir yaşam tarzı olduğunu, sinemanın farklı bir alan olsa da fotoğraf ile yakın ilişki içinde olduğunu belirterek, “Benim bu projede bulunma sebebim, belgeselle beraber çıkan iki ciltlik kitabın fotoğraflarını çekmekti. Sinema ve fotoğrafçılık çok zevkli bir alan. Sinema bir ekip işi ve bir çırpıda ortaya çıkarılabilecek bir şey değil. Üstünde yoğun çalışılan ve ciddi emek gerektiren bir süreç. Biz bu çalışmalara ekip olarak 2004 yılında Selçuklu eserleri ile başladık. Bu çalışmada ise yapılan çalışmaları kamera arkasından takip ederek fotoğraflar çektik. Çekimler tarihi mekanlar da yapıldığı için çok güzel fotoğraflar ortaya çıktı. Çekimlerimizden sonra iki ayrı konseptte kitap yayımlandı. Özellikle gelecek nesiller için bilinç oluşturmasını dilerim” ifadelerini kullandı.
“Barışı, hoşgörüyü batıya yeniden anlatabiliriz”
Proje koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Anadolu Coğrafyasının ve Türklerin Tarihinin binlerce senaryo çıkaracak zenginlikte olduğunu, entelektüel sermaye ile bunların belge halinde geleceğe aktarılabileceğini belirtti. Belgesel çalışmalarının, 2004 yılında başladığını söyleyen Dıvarcı, kendi medeniyetimize kendi coğrafyamıza sahip çıktığımızı gösteren bir proje yapma fikrinin, kendilerini Kervan Belgeseline yönelttiğini kaydederek, kervanın kadim medeniyetin yol hikayesi olduğunu, yolun aynı zamanda hem Türk hem de İslam dünyasında bir metafor olduğunu da söyledi.
Dıvarcı, “Kervan geleneği, geçmişte doğunun ışığını batıya taşımıştır. Batı, İbn-i Sina’yı, Farabi’yi, Harezmi’yi kervanlar sayesinde kendi kültürüne taşımıştır. Kervan belgeselinin ana mesajı da medeniyetimizin kadimliğini, medeniyet kuruculuğumuzu yeniden hatırlatabilmektir. Bizim yeniden böyle bir medeniyet inşa edebileceğimize yönelik bilinç oluşturmak esas amacımızdır. Biz bin yıl önceki bu barışı, huzuru, hoşgörüyü, tahammülü yeniden milletlere anlatabiliriz ve bir arada yaşatabiliriz. Kervanın temel felsefesi de bu dönüşüme hizmet etmektir” şeklinde konuştu.
Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, belgesel ekibinin katılımcıların sorularına yanıt verdikleri oturum ile sona erdi. Ayrıca etkinlik sonunda Kervan Belgeseli Proje Koordinatörü İbrahim Dıvarcı, Kervan adlı fotoğraf çalışmasını Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yasin Bulduklu’ya takdim etti. Katılımları ve paylaşımları için Kervan ekibine teşekkür eden Bulduklu, bu kadar nitelikli bir projenin Anadolu’da ve Konya’da yapılmasının son derece önemli olduğunu, Anadolu’ya bundan sonraki çalışmalar için cesaret verdiğini söyledi.
Etkinlik sonunda Kervan ekibi, Akademedya’yı da ziyaret etti.