Otizmlilere umut olacak buluş

Otizmlilere umut olacak buluş
Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Can Yıldız ve sınıf arkadaşı Emre Danışan, otizmlilere umut olacak bir buluşa imza attı.

5 yaşındaki kuzeni Umut'un konuşmasına yardımcı olmak isteyen Yıldız, kullanılan kartlardan esinlenerek arkadaşı Emre Danışan ile birlikte kartları konuşturan bir sistem geliştirdi. İki gencin, otizmli çocukların kelimeleri anne babalarının sesinden, sevdikleri oyuncaklarla oynarken daha rahat öğrenmesi için ortaya çıkardığı ürün, Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen Startup Weekend girişimcilik yarışmasında da birinciliği kazandı. 
Nisan ayının Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada Otizm Farkındalık Ayı olarak ilan edildiğini ve ay boyunca tüm dünyada otizm konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını hatırlatan Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Can Yıldız, böyle bir projeyle ödül almanın kendileri için ayrıca gurur kaynağı olduğunu söyledi.
Otizmli kuzeni Umut'un, kendisiyle oynamayı çok sevdiğini belirten Can Yıldız, "Sık sık amcamlara onu ziyarete gidiyorum. Umut da birçok otizmli çocuk gibi iletişim problemi yaşıyor ve kendini konuşarak ifade edemiyor. Ailesinin uzun uğraşları ile 'abi gel' gibi küçük kelimeleri söyleyebiliyor. Eğer onu anlayamazsak her çocuk gibi sinirleniyor ve ağlamaya başlıyor. Bu sorunu aşması için Umut'un yeni kelimeler öğrenmesi, derdini anlatabilmesi gerekiyor. Eğer Umut'u anlarsak çok mutlu oluyor ve neşesi yerinde oluyor. Yaklaşık iki ay önce, Umut'la oynarken farklı kelimeler öğrendiğini fark ettim ve amcam yeni kelimeler öğrenmesine yardımcı olan kartları gösterdi. Bu kartları daha iyi nasıl kullanabiliriz diye konuşmaya başladık ve ortaya birçok fikir çıktı. Çocuk, fotoğrafların karşılığını zaten ailesinden tekrar tekrar duyuyor, biz bunu daha da ileriye taşıyalım ve bir cihaz yaparak kartları konuşturalım diye düşündük" dedi.
Sınıf arkadaşı Emre Danışan ile birlikte projeye hemen başladıklarını aktaran Can Yıldız, "Kullanacağımız elektronik malzemeleri hemen sipariş ettik. Bu sırada da Startup Weekend yarışmasını öğrendik ve başvurduk. Sipariş ettiğim malzemeler henüz elimize ulaşmadığı için elimizde olan malzemelerle, üç gün boyunca çok az uykuyla projenin prototipini yapmayı başardık. Üzerindeki okuyucu sayesinde akıllı kartları tanıyan bir sistem yapıp yeğenimin en sevdiği oyuncağın içine monte ettik. Çocuk kartı oyuncağa yaklaştırdığında anne veya babasının sesinden, yemek, tuvalet, kedi, köpek gibi kelimelerin okunuşlarını duyabiliyor. Emeğimizin karşılığını ise yarışmada birinci olarak aldık" diye konuştu.