Tarsus’a Yeni Fakülteler Yapılması İçin Çalışmalar Başladı

Tarsus’a Yeni Fakülteler Yapılması İçin Çalışmalar Başladı
Mersin’in Tarsus ilçesine yeni fakülteler açılması için çalışmalar devam ediyor.Tarsus Kent Konseyi olarak koordine edilen Belediye Başkanı Şevket Can’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda ‘Tarsus’a üniversite ve fakülte’ açılması...

Mersin’in Tarsus ilçesine yeni fakülteler açılması için çalışmalar devam ediyor.
Tarsus Kent Konseyi olarak koordine edilen Belediye Başkanı Şevket Can’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda ‘Tarsus’a üniversite ve fakülte’ açılması detaylı görüşüldü.
Toplantıya Mersin Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun ve Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ve yardımcıları Prof.Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Prof.Dr.Ali Kaya, Kent Konseyi Başkanı Dr.Ali Cerrahoğlu,Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ve rektör danışmanı Yrd.Doç.Dr. Barış Buldum katıldılar.
KURULMASI PLANLANAN FAKÜLTELER
Toplantıda öncelikle Tarsus’ta Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulması planlanan fakülteler konusu geniş şekilde ele alındı. Geçtiğimiz haftalarda üniversite yetkilileri ve Tarsus heyeti Mersin ve Tarsus’ta iki kez bir araya gelinmiş ve Tarsus’ta fakülteler kurulması konusunda mutabık kalınırken, yapılan görüşmeler sonucunda öncelikle bir ‘Sivil Havacılık Fakültesi’ kurulması konusu gündeme getirildi.
Toplantıda, Tarsus’ta uluslar arası bir havaalanı yapılıyor olması ve ülkemizde hava taşımacılığı sektöründe başta pilotluk olmak üzere yetişmiş eleman ihtiyacının çok fazla olduğu göz önüne alınarak sivil havacılık fakültesine ihtiyaç olduğu ve bu fakültenin kente önemli katkısı olacağı dile getirildi. Mersin Üniversitesi Rektörü Ahmet Çamsarı, bu konuda üniversiteler arası kurulla bir ön görüşme yapıldığını ve konuya olumlu bakıldığını anlattı.
Çamsarı, sivil havacılık alanında uluslar arası iş birliği imkanlarının da olduğu, örneğin yakın zamanda önemli bir gelişme yaşandığı, Ukrayna Kiev’de bulunan ve 50 bin öğrenciye sahip olan havacılık alanında bir üniversitenin Mersin Üniversitesi ile iş birliği yapmak istediğini ilettiği, Tarsus’ta kurulacak olan bir sivil havacılık fakültesi için bu tür dayanışma imkanlarının olduğu, bu şekilde uçak ve malzeme temin edilebileceği ve öğrenci değişimi yapılabileceğini belirtti.
Rektör Çamsarı, Tarsus’ta üniversite için düşünülen alanların büyüklüğü ve ihtiyaç göz önüne alınarak birden fazla fakülte hedeflenmesi ve iktisat fakültesi ile biyomedikal mühendisliğinin de sivil havacılık fakültesine ek olarak uygun olabileceği ifade etti.
Toplantıda ayrıca Eshab-ı Kehf’in Tarsus’ta olması ve kentin dinler tarihi açısından önemi göz önüne alındığında İslam İlimleri akademisi kurulmasının da uygun olabileceği, iletişim fakültesine bağlı bir film platosunun da Tarsus’ta oluşturulabileceği de bir öneri olarak dile getirildi.
YER KONUSU
Üniversite alanı olarak iki yer üzerinde durulduğunu belirten Belediye başkanı Şevket Can, her iki yerin avantaj ve dezavantajları detaylı şekilde anlattı. Başkan Can, halen mevcut fakülte ve yüksek okulların bulunduğu Tarsus yerleşkesinin genişlemeye müsait olduğu ve bazı alanlar için istimlak çalışması yapılarak toplamda yaklaşık bin dönümlük bir alanın üniversite için kullanılabileceği anlattı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can konu ile ilgili teknik bilgiler verdiler.
Başkan Can, kent merkezinde belediyeye ait ve başlangıçta fuar alanı olarak düşünülmüş olan alanın da fakülteler için çok uygun bir alan olduğu, bu alanın kentin merkezinde olması, yapımı süren havaalanına yakınlığı, çevresinde bir çok kurumun ve alışveriş merkezinin olması gibi nedenlerle kentin sosyal yaşamına daha fazla uyum ve katkı sağlayacağı, ekonomik canlılık getireceğini dile getirdi.
Karamehmet ailesine ait olan alanın, yanında bulunan ve halen TMSF uhdesinde olan eski Çukurova fabrikası alanını üniversite için bağışlamaya hazır olduğu belirttiği toplantıda, bu alanın TMSF ile sorunu çözülebildiği takdirde fakülteler için ayrılan alan daha da genişleme şansına sahip olacağı görüş birliğine varıldı.
Rektör Çamsarı, kurulacak olan fakültelerin tek bir kampüste ve bir arada olmasının avantajları olduğunu ve daha kolay yönetilebileceğini, her iki alanın da çok uygun olması ve ihtiyacın fazlalığı dikkate alınarak her ikisinin birlikte değerlendirilebileceğini söyledi.
Mersin Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun ve Vahap Seçer de konunun parlamentoda takipçisi olacaklarını, ellerinden gelen her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını ilettiler.
Ticaret Odası Başkanı Ruhi Koçak ve Borsa başkanı Murat Kaya, üyeleriyle birlikte tüm çalışmalara destek vereceklerini belirttiler.
Toplantıda fakültelerin yer konusuna nihai kararın bir sonraki toplantıda verilebileceğine, bu arada fakülteler için gereken dosya hazırlık çalışmalarının hızla sürdürülmesine karar verildi.
MEVCUT FAKÜLTE VE YÜKSEK OKULLARIN DURUMU
Toplantıda, Tarsus kampüsünde halen mevcut olan fakülte ve yüksek okulların sorunları da üniversite yetkilileri tarafından dile getirildi. Ulaşım, yol ve aydınlatma konularının geliştirilmesi gerektiği, akademik kadro açısından yeterli olunmasına rağmen fiziki yetersizlik nedeniyle bazı bölümlerin açılamadığı belirtildi.
Toplantıda ayrıca daha önceden Tarsus’a bağlı olan beldelerin ve organize sanayi bölgesinin idari olarak yeniden Tarsus’a bağlanması konusunda bölge halkının talebi olduğu, resmi işlemlerin takibinde uzak mesafeler nedeniyle güçlük yaşandığı, halkın bu isteğinin değerlendirilmesi gerektiği dile getirildi. Bu konuda kent konseyinin koordinasyonunda bir çalışma yapılmasına karar verildi.
Toplantıda söz alan Kent Konseyi Başkanı Ali Cerrahoğlu, Tarsus’ta doğup büyüyen ve Tarsus’ta öğrenim görmüş ve ülkenin çeşitli yerlerinde önemli görevler yürüten başarılı kişilerin kente yeniden gelerek üniversite çağındaki gençler örnek olmaları ve yol göstermelerini amaçlayan ‘Kariyer Günü’ etkinliğinin Tarsus Belediyesinin lojistik desteği ve kent konseyinin koordinasyonunda tüm kurumların katkısı ile hep birlikte gerçekleştirilmesi konusunu ele aldı.
Bu arada kentin ortak paydası olan Tarsus İdman Yurdu’na destek amacıyla hep birlikte bir çalışma yapılması, bu amaçla; kentin iş adamları ve kanaat önderlerinin katılacağı toplantı ve yemek düzenlenmesi konusu görüşüldü.