Terör bölge insanının psikolojisini bozdu
İşkence ve Şiddet Mağdurları İçin Sosyal Hizmet, Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği (Sohram-Der) Başkanı Mim Yavuz Binbay, binlerce insanın yaşanan olaylardan etkilendiğini belirterek, Güneydoğu’yu travma bölgesi olarak adlandırdıklarını vurguladı. Psikolog Ömer Ekinci ise, silah ve bomba sesleri içerisinde normal kalmanın mümkün olmadığına dikkat çekti.
Çözüm süreci sayesinde, 30 yıl yaşanan çatışmalı ortamın sona erdiği ve huzur ortamının oluştuğu Doğu ve Güneydoğu illerinde, 7 Haziran seçimlerinin ardından yeniden başlayan terör olayları bölgenin sadece ekonomisi ve sosyal hayatını değil, psikolojisini de bozdu. Uzmanlar, yaşananların ruh sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin İHA’ya değerlendirmelerde bulundu. Diyarbakır’da 15 yıldır çatışma, şiddet ve göçten etkilenen kişilere yönelik faaliyet yürüten Sohram-Der’in Başkanı Mim Yavuz Binbay, bölgenin son dönemlerde yaşadığı olayların olağanüstü olduğunu belirterek, bunların toplumsal yapının üzerinde ciddi anlamda travmatik etkilere neden olabilecek olaylar olduğunu vurguladı. Bölgenin yıllardır üst üste travma yaşayan bir toplumsal yapıyı arz ettiğine dikkat çeken Binbay, bölgeyi travma bölgesi olarak adlandırdıklarını kaydetti.
Bölgede yaşanan olayların toplumsal travmalara yol açtığına işaret eden Binbay, “Sadece Sur’da onlarca insan öldü. Son yaşadığımız yani Temmuz ayından bu yana birçok yerleşim yerinde benzer olaylar yaşandı. Bu sayı binleri buluyor“ dedi.
“İNSANLARA PSİKOTERAPİ HİZMETİ VERİLMELİ”
Gelişmiş toplumlarda trafik kazası geçiren mağdura bile hemen ilk müdahalenin ardından psikolojik destek verildiğine dikkat çeken Binbay, “Bölgede insanlar iki üç travma üst üste yaşıyor. Oysa bu durumlarda devlet, STK temsilcileri ve toplumsal kurumların tümü bölgeye uzun süreli ücretsiz bir psikolojik destek sunmalıdır. O insanlara travmayı atlatmaları için yardım edilmeli. Şuan hizmet verdiğimiz kurumumuz ücretsiz psikoterapi vermektedir. Bu olayların mağdurlarına imkanlarımız çerçevesinde psikoterapi hizmeti vermeye hazırız. Bunun yeme ve içme kadar önemli bir konu olduğu unutulmamalı” diye konuştu.
“NORMAL KALMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Psikolog Ömer Ekinci ise, yaşamın akışını değiştiren her şey çocuk, kadın ve erkek için olumsuz bir durum olduğunu anlatarak şunları kaydetti:
“Düne kadar okul, ders çalışma, yemek yeme ve oyun oynarken bir anda öyle şeyler oluyor ki tüm aktivitelerden uzaklaşıyorsun. Silah ve bomba sesleri arasında normal kalmak imkansızdır. Özellikle çocuklar ve kadınlar bunlardan en çok etkilenen gruplardır. Özellikle 12 yaş altı çocuklar bazı şeyleri anlamlandırma anlamında bilimsel gelişim açısından daha negatif durum yaşıyor. Neden böyle olduğunu anlamıyorlar. Anlayamadıkları için daha fazla etkileniyorlar.”