Turizmin Kalbi Selçukta Atacak
Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi yeni eğitim ve öğretim yılında da eğitime güçlü kadrosuyla devam ediyor. Turizm Fakültesi’nin geçmişi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Necmi Uyanık, “Fakültemiz, Selçuk Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak 05.09.2009 tarihinde 27340 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2009/15381 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulmuştur. 2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılında, Konaklama İşletmeciliği bölümüne 97 öğrenci alarak eğitim ve öğretime başlamıştır. 16.05.2013 tarihinde ise 28649 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2013/4686 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yüksekokul kapatılıp Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi kurulmuştur” dedi.
“Fakültemiz bünyesinde, Turizm İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ve Rekreasyon Yönetimi olmak üzere dört bölüm açılmıştır” diyen Dekan Prof. Dr. Necmi Uyanık, “Bu bölümlerden Turizm İşletmeciliğine, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerine öğrenci kabulü yapılmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümümüz, 2017-18 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır. Fakültemizin eğitim süresi 4 yıldır. Fakültemizde dersler, teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir ve uygulamalı öğretim (staj) zorunludur. Ayrıca mezunlarımız, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi gibi kamu kurumlarına ve özel sektöre sınav ve iş için başvuru yapabilmektedirler”
Turizm Fakültesinde bin 372 eğitim görüyor
Her yıl hedeflerini bir kat daha arttırdıklarının ve dünya çapında bir kurum olmak istediklerinin altını çizen Dekan Prof. Dr. Nemci Uyanık, “Fakültemiz vizyonu, dünya çapında ilk 500’e giren, ulusal ölçekte ilk 5’e giren, toplum için bilim üreten, marka bilinirliği yüksek, fiziki, akademik ve idari açıdan dünya çapında akademik bir kurum olmaktır. Fakültemize 2016-2017 yılında yatay geçiş ile 29, yabancı uyruklu 2 öğrenci, Çift anadal programı ile 2 öğrenci kayıt yaptırmıştır. Fakültemizde 11 Akademik Personel Turizm İşletmeciliği bölümünde, 8 Akademik Personel Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümünde ve 5 Akademik Personel Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde olmak üzere toplamda 24 Akademik Personel bulunmaktadır. 23 memur ise görevlerine devam etmektedir. Fakültemizde hali hazırda üç bölümümüzde toplamda bin 372 öğrenci öğretimlerine devam etmektedir. Turizm İşletmeciliği bölümünde 65 yüksek lisans öğrencimiz ve 28 yüksek lisans mezunu öğrencimiz, 20 doktora programı öğrencimiz ve 2 doktora programı mezunu öğrencimiz, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümünde ise 61 yüksek lisans öğrencimiz ve 7 yüksek lisans mezunu öğrencimiz bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Uluslararası kongre 2018 Mayıs ayında Özbekistan’da yapılacak”
“Fakültemiz öğretim elemanları 1 ulusal ve 2 uluslararası olmak üzere, 3 dergide editörlük yapmakla birlikte, öğretim elemanlarımızın 5 farklı bilimsel, akademik, mesleki kuruluşa üyeliği bulunmaktadır” diyen Dekan Prof. Dr. Necmi Uyanık, “2016-2017 yılında indekslere giren hakemli dergilerde toplam 53 eser yayınlamışlardır. Bu yayınlardan 7’i uluslararası makale, 28’i uluslararası bildiri, 9’i ulusal makale ve 4’ü ulusal bildiri, 5’i ise kitap bölümünden oluşmaktadır. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında fakültemiz öğretim elemanları tarafından 1’i diğer etkinlikler ve diğeri BAP projesi olmak üzere toplam 7 proje yürütülmüştür. Fakültemiz öğretim elemanları, 2 uluslararası kongre düzenleme kurulu üyeliği, 2 kongre bilim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuşlardır. Fakültemizde 2016-2017 eğitim öğretim yılı içerisinde 1 uluslararası kongre düzenlenmiş olup, ikincisi planlanan kongremiz, 2018 Mayıs ayı içerisinde Özbekistan’da gerçekleştirilecektir” ifadelerini kullandı
“Konya kültürünü uluslararası alana taşımak istiyoruz”
Öğrencilerin başarı düzeylerinin arttırılması yönünde destek ve ödül sistemlerini geliştirmek adına, Farabi ve Erasmus değişim programları düzenli olarak yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Uyanık, “Turizm medeniyetin altın anahtarıdır, sloganıyla çıktığımız bu yürüyüşte Konya kültür ve turizmini etkin şekilde uluslararası alana taşımak istiyoruz. Öğrencilerimizle birlikte turizm ve kültürle alakalı tüm özel, resmi ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli çalışarak çağın şartlarına uygun, araştırıcı üniversite moduna uygun çalışmalara imza atmak istiyoruz. Özellikle sağlık turizmi, gastronomi ve mutfak sanatları kültürümüze uygun Selçuklu medeniyetinden günümüze Anadolu’nun zengin potansiyelini geleceğe taşımak istiyoruz. Şu anda Turizm Fakültesi olarak bağımsız bir binaya ihtiyacımız vardır. Mevcut şartlar içinde gerek Konya’mızın, gerek Anadolu’muzun zengin kültür ve turizm potansiyelini sanat yoluyla, yazılı ve görsel iletişim yoluyla, kısa filmlerle tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. Fakülte olarak yaptığımız faaliyetlerde her zaman yanımızda olan, Fakültemizin akademik kadrosunun zenginleşmesinde, bizlere destek veren değerli Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Şahin Hocamıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.