Yamanyılmaz: “Amerikayı Aklıselime Davet Ediyoruz”
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yamanyılmaz, basın toplantısı düzenleyerek, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) tarafından gerçekleştirilen ve gerçekleşmesi planlanan yurt dışı faaliyetlerini değerlendirdi. AKİB’de gerçekleştirilen toplantıda Yamanyılmaz, AKİB’in artan ihracatının yanı sıra ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ekonomiye yansımaları ve Mersin’de kurulacak balık çiftlikleri ile ilgili sorulara da yanıt verdi.
“Amerika’yı aklıselime davet ediyoruz”
Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile ilk kez İsrail’de 26-27 Kasım 2017 tarihlerinde AKİB olarak Türk Günü ve Tadım Etkinlikleri ile 28-30 Kasım 2017 tarihlerinde İsrail’in en büyük gıda fuarı olan Israfood Fuarı’na milli katılım organizasyonunu gerçekleştirdiklerini belirten Yamanyılmaz, bu etkinlikleri geçen hafta yaptıklarını ama bugün itibariyle Türkiye-İsrail ilişkilerinin bir anda bozulduğunu söyledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ABD büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınacağını açıklamasını değerlendiren Yamanyılmaz, “Amerika’nın yaptığı yanlış bir tutumdur. Her şeyden önce Amerika’yı aklıselime davet ediyoruz. Kudüs’teki ve Ortadoğu’da dengeleri bozacak bir oluşum bu. Şu an tek temennimiz, Amerika’nın bu konudaki düşüncelerinden geri adım atması ve Ortadoğu’da şu an var olan dengeleri de bozmaması. Biz ihracatçıların ve ihracatçı birliklerinin amacı, Türkiye’nin ekonomisini güçlendirmektir. Siyaset bizim için ikinci plandadır ama yine Amerika’yı aklıselime davet ediyorum” diye konuştu.
“İsrail’deki Türk Günü ve Tadım Etkinlikleri ile Israfood Fuarı’ndan olumlu sonuçlarla döndük”
Daha sonra AKİB’in yurt dışı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Yamanyılmaz, geçen hafta İsrail’de milli katılım organizasyonunu gerçekleştirdikleri Israfood Fuarı’na Türkiye’den 17 firmanın katıldığını ve fuarın çok iyi geçtiğini ifade etti. Hububat, deniz ürünleri, konserve, kuru bakliyat, kuru meyve, kuru kahve, kuruyemiş, şekerleme, şalgam tanıtımı yaptıkları fuardan olumlu sonuçlarla döndüklerini dile getirdi. İsrail’de çok iyi anlaşmalar yapıldığı bilgisini veren Yamanyılmaz, “Gittiğimiz ülke, kişi başına 38 bin 500 dolarlık gelirle tüketici konumunda olduğu için biz burada iyi bir gelişme sağladığımız için de memnunuz. Ayrıca, İsrail’de ilk kez Ekonomi Bakanlığımızın verdiği desteklerle bir gün Kudüs’te, bir gün de Tel Aviv’de Türk Günü ve Tadım Etkinlikleri yaptık. Birçok bölgemizin yöresel ürünlerini orada tanıttık, cezerye, şalgam, lokum, kahve, balık, künefe, baklava ve dondurmamızın tadına binlerce kişi baktı. İsrail halkının Türkiye’ye büyük ilgisiyle karşılaştık. Çok güzel geçti” ifadelerini kullandı.
“Önümüzdeki günlerde Japonya’da da Tadım Günü etkinliği düzenleyeceğiz”
Böyle bir etkinliği ilk kez AKİB’in gerçekleştirdiğini ve Ekonomi Bakanlığı ile bir pilot uygulama olarak düzenlediklerini dile getiren Yamanyılmaz, Bakanlığın, Tadım Günü etkinliklerini önümüzdeki günlerde Japonya’da, daha sonra ise Berlin ya da Paris’te AKİB tarafından yapılmasını talep ettiğini söyledi. Bu yöndeki hazırlıklarına başladıklarını kaydeden Yamanyılmaz, “Biz Japonya’ya dış ticarette tamamen cari açık veriyoruz. Oradan ithalat, buradan da ihracatımız çok zayıf. Bu yönde ne kadar ihracatımızı artırabilirsek o derece cari açığımızı düşüreceğimizi umuyoruz, Bakanlığımızın verdiği destekler sayesinde” ifadelerini kullandı.
“Irak, bizim doğal pazarımız. Şu an ikili ilişkilerimiz çok iyi gidiyor”
AKİB bünyesindeki ihracatçı birliklerinin Kasım ayında yurt dışında gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ilgili de bilgi veren Yamanyılmaz, AKİB olarak bu kez de Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliğiyle 18-20 Aralık 2017 tarihlerinde Irak’ın başkenti Bağdat’a bir ticaret heyeti organize edeceklerini vurguladı. Irak’ın, şu anda ihracatta hem AKİB’in hem de Türkiye’nin en büyük partnerlerinden biri olduğuna işaret eden Yamanyılmaz, şöyle devam etti: “Irak’a 2017 ihracatımız 7,5 milyar dolar civarında. Sadece AKİB’in ise 1 milyar 162 milyon dolarlık ihracat rakamıyla en çok ihracat yaptığı ülke konumunda. Irak’a en çok ihraç ettiğimiz ürün de 2 milyar dolarla gıda ve bunun büyük çoğunluğunu bölgemiz yapıyor. Irak, bizim doğal pazarımız. Bu nedenle geçmişteki olumsuzluklar bizleri oldukça etkilemişti. Ama şu anda bunu telafi ediyoruz ve ikili ilişkilerimiz çok iyi gidiyor. 2017’yi iyi geçireceğiz ve 2018’i daha yüksek miktarlarda karşılayacağız. Amacımız, hem ihracatımızı artırmak hem ilişkileri daha iyi bir noktaya getirmek, bazı sorunlar varsa oradaki ikili ilişkilerle çözmek. İki ülke arasındaki ticaret için bir hayli önem taşıyan Bağdat’a düzenleyeceğimiz bu heyete tüm ihracatçılarımızı davet ediyoruz. Bu heyette 25 kişilik sınırlı sayıda katılımcıya yer var. Bu nedenle heyete katılmak isteyen tüm sektörlerden üyelerimizin ellerini çabuk tutarak başvurularını gerçekleştirmelerini tavsiye ediyorum.”
“Kudüs krizinin ihracatımızı etkileyeceğini düşünmüyorum. İhracatımız devam eder”
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yamanyılmaz, Kudüs krizinin Türkiye-İsrail ekonomisini ve ihracatı nasıl etkileyeceği sorusu üzerine şunları söyledi: “Biliyorsunuz geçen dönemlerde yaşanan ‘one minute’ olayında da ‘ihracat duracak’ yorumları yapılmıştı ama aksine bu kriz sonrasında İsrail ile ihracatımız arttı. Son 10 yılda İsrail ile dış ticaretimiz 2 milyar dolardan 4 milyar 300 milyon dolara ulaştı. son üç yıldaki rakamlarımız, yüzde 17, yüzde 18 ve yüzde 20 civarında. Turizm konusunda da İsrail hükümetinin sıcak bakmamasına ve Türkiye’yi ‘tehlikeli ülkeler’ sınıfına almasına rağmen, İsraillilerin özellikle Antalya’ya büyük talebi var. Şu anda Türk Hava Yolları’nın 10, özel firmaların 2 olmak üzere günde 12 seferi var İsrail’e. Günde 12 uçak devamlı gidip geliyor. Yani İsrail hükümetindeki olumsuzluk halkta yok. İsrail halkı Türkiye’ye sıcak bakıyor. Dolayısıyla bu krizin de hem turizmi hem ihracatımızı etkileyeceğini düşünmüyorum. İhracatımızın devam edeceğini düşünüyorum, çünkü siyaset ayrı, ticaret ayrı.”