Yerli malı ilk yapay kan Haziran’da test edilecek
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Anadolu Üniversitesi’ndeki değerli bilim insanlarının başını çektiği ve Tübitak’a sunulan Multidisipliner Araştırma Projesi önerisi kapsamında tamamen yerli hemoglobin bazlı yapay kan üretiminde ön çalışmalar başarı ile tamamlanmıştı. Projede yer alan ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayhancı, üretilen yapay kanı haziran ayında hayvanlarda denemeye başlayacaklarını kaydetti. Ayhancı, “Şuanda yapay kanı üretmiş durumdayız. Haziran ayında deney hayvanlarında denemeye başlayacağız ve etkilerini öğreneceğiz. Büyük olasılıkla deney hayvanları aşamasını 5-6 ay gibi bir sürede tamamlayacağız. Böylece ülkemiz için inşallah iyi şeyler yapmış olacağız” dedi.
YAPAY KANA ÖDÜL
Öte yandan yapay kan projesi, Türk Tıp Öğrencileri Birliği tarafından 2015 yılının en iyi yerli bilimsel araştırması seçildi. Ödülü Prof. Dr. Ayhancı aldı. Buna ilişkin de konuşan Ayhancı, şunları aktardı:
“Birçok üniversiteden olumlu tepkiler aldık. Hatta 4-5 üniversite tarafından konferansa çağırıldım ve gittim. Bunların arasından Koç Üniversitesi, Artuklu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi yer alıyor. Konferans için Cerrahpaşa Üniversitesi ve birçok yüksekokulda bu konuyla ilgili konferans vermemi istediler. Tabi araştırma henüz tamamlanmadığı için, yüzeysel de olsa bu konun ehemmiyeti hakkında bilim çevrelerini aydınlatmaya çalıştım. Tüm tıp öğrencileri tarafından her sene düzenlenen Tıp Öğrencileri Sempozyumu’nda, ‘yapay kan projemiz’ 2015 yılının en iyi yerli araştırması olarak seçildi ve bu ödülü bize takdim ettiler. Ben bu ödülü, hayatımda çok önemli yeri olan, 17 yıldan beri çok değerli arkadaşım, vazgeçilmezim Dr. Reunion Mycutie’ne ithaf etmek istiyorum. Bu projeyle ilgili değil ama benim bilimsel yaşamımda çok büyük katkıları var. Şuanda Almanya’da Kanser Araştırma Enstitüsü’nde post doktora yapmaktadır, kendisine buradan tekrar çok teşekkür etmek istiyorum.”