2023 Yılı Karaman Atletizindealtın Yılı Oldu

2023 Yılı Karaman Atletizindealtın Yılı Oldu
Karaman Atletizm İl Temsilcisi Doç. Dr. Abdulselam KAHRAMAN tarafından 2023 yılında Karaman atletizminin ulusal başarıları, alt yapıdaki gelişmeleri ve il içi yarışmaları hakkında açıklamalar yapıldı.
2023 Yılı atletizm branşında Karaman adına başarılarla dolu bir yıl oldu. Kros – Salon ve Açık Saha Atletizm Türkiye şampiyonalarında 20 den fazla madalya kazanan sporcularımız Türkiye’nin en çok madalya kazanan illerinden biri oldu. Yıl içerisinde katılım sağlanan bütün Türkiye şampiyonalarında madalya kazanma başarısı gösteren atletlerimiz birçok kez kürsünün en üst basamağına çıktılar.
 
Salon Yarışları
U 14, U 16 ve U 18 kategorilerinde Salon Türkiye şampiyonalarına tam takım halinde katılan sporcularımız kazandıkları madalyalar ile bütün yarışmalarda kürsüye çıkma başarısı gösterdiler. Salon yarışmalarında kazanılan madalyaların sayısı 10’u geçerken bu sayılar şimdiye kadar kazanılan en çok madalyalı yarışmalar olarak göze çarptı.
 
Açık Saha Yarışları
Açık saha yarışmalarında Türkiye finallerine en çok katılım sağlayan illerden biri olarak görünen ilimiz, bu yarışmalarda da madalyasız dönmediler. Kazanılan madalyaların farklı branşlarda olması ilimiz atletizminin çeşitliliğini göz önüne serdi.
 
4 Sporcumuz TOHM (Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi) Barajını Geçti
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından belirlenen THOM baraj derecelerini bu yıl 4 sporcumuz geçme başarısı göstermiştir. Görkem ARIKAN; Yüksek Atlama (Antrenör: Melihşah Katman), Semih Safa ARMUTCU; 800 Metre (Antrenör: Abdulselam Kahraman), Yaşar Dökme: Uzun Atlama ve Nesrin Tuana Özkal: 300 metre engelli (Antrenör: Zuhal Ulaş) branşlarında THOM baraj derecelerini geçmiş bulunmaktadırlar. Her branş ve yaş kategorilerinde ortalama 2 sporcunun geçebildiği baraj derecelerinin önemi geçen sporcu sayısına bakıldığında gözle görülebilmektedir. İlimiz bu konuda Konya gibi birçok büyükşehirlerin önünde yer almaktadır.
 
İl İçi Yarışma Sayısında Artış
Daha önceki yıllara bakıldığı zaman il içinde yapılan yarışma sayısında ciddi bir artış olduğu gözlemlenen atletizm branşında 2023 yılında toplamda 21 adet il içi atletizm yarışması yapılmıştır. Bu yarışmalarda ki amaç sporcuların ulusal yarışmalar öncesinde daha iyi hazırlanmalarını sağlamak olmuştur. Amacın tam anlamıyla gerçekleştiği yıl içerisinde alınan madalya sayılarından belli olmuş ve 2024 yılında ise il içi yarışmaların artarak devam edeceği planlanmıştır.
 
Altyapıya Büyük Önem
Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Karaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Atletizm İl temsilciliği tarafından belirlenen 10 ilkokulda çocuk atletizm seferberliği başlatılmıştır. Bu seferberlikte belirlenen okullara atletizm antrenörü Karaman Halk Eğitim merkezi tarafından görevlendirilmiş ve çalışmalara başlanmıştır. Daha önceki yıllarda yapılmayan ilkokullar yarışmaları 2023 yılında 6 kez yapılmış ve dereceye giren sporculara Karaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından ödülleri verilmiştir. Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen okul sayısı 2024 yılında ilk önce 15’e daha sonra 20’ye çıkarılmak hedeflenmektedir.
Kurumların Uyumlu Çalışması Başarıda Önemli Etki Etti
İl içinde yapılan yarışmalarda Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karaman Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün koordineli çalışması yapılan yarışmaların daha ulaşılabilir ve daha verimli olmasını sağladı. Bu sayede sporculara daha çabuk ve daha geniş yelpazede ulaşıldı ve yarışmalar sorunsuz bir şekilde yapıldı. Bundan dolayı Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü sayın Mehmet ÇALIŞKAN beye, Karaman Gençlik ve Spor İl Müdürü sayın Ali Osman Bebek beye, Karaman Gençlik Hizmetleri müdürü sayın Mustafa Karadeniz beye ve Gençlik ve Spor Şube müdürü Ufuk Aktaş beye çok teşekkür ediyoruz.
Özel Sektörün Sponsor Anlamında Yetersizliği
İlimizde ileride milli formayı giyecek birçok sporcu bulunmaktadır. Bu sporculara maalesef sponsor bulmakta zorlanıyoruz. Atletizm ülkemizde futbol gibi maddi durumun iyi olduğu bir branş değil maalesef. 2.lig de yedek olan bir futbolcu bile ilimizdeki bütün atletizm sporcularının toplamından bile fazla gelir elde etmektedir. Hal böyle iken sporcularımızın devamlılığını sağlamakta zorlanıyoruz. Bu konu bizim kanayan yaramız. Yeterli destek olunduğu takdirde birkaç yıl sonra milli takımda bir çok sporcumuz yer alabilir.