TÜRK DİL BAYRAMININ 2. AYAĞI 21 HAZİRANDA

TÜRK DİL BAYRAMININ 2. AYAĞI 21 HAZİRANDA
733. Türk Dil Bayramı Haziran ayı programı belli oldu. 21 Haziran 2010 Pazartesi günü başlayacak etkinlikler dolu dolu geçecek ve 3 gün sürecek.
İlk ayağı 13 Mayıs tarihinde yapılan etkinliklerle başlayan Türk Dil Bayramı bu yıl üç ayrı tarihte kutlanıyor. 21 Haziran’daki etkinlikler Çelenk koyma töreni ile başlayacak, ardından Belediye Başkanı Dr. Kâmil Uğurlu’nun büyük önem verdiği Ulusal Türkoloji Merkezi, Türkçe Bilim Kütüphanesinin açılışı gerçekleştirilecek.
             
Başkan Uğurlu: “Daha önce ismini Türkçe İhtisas Kütüphanesi olarak düşündüğümüz Kütüphane ismini, ‘Uluslar Arası Türkoloji Merkezi, Türkçe Bilim Kütüphanesi’ olarak değiştirdik. Bu isim değişikliği aynı zamanda bir temenni ve bir duayı da içermektedir. Kurulmasının gerekliliğine inandığımız, ihtiyacını tespit ettiğimiz ve özlemini duyduğumuz Uluslar Arası Türkoloji Merkezimizin ismini de taşımaktadır. Türkçe Bilim Kütüphanemiz ve Türkçe Müzemiz kurulacak olan Uluslar Arası Türkoloji Merkezimiz içinde önemli bir kaynak olacaktır.
 
Bu yıl Türk Dil Bayramına halkımızın ilgisini ve dikkatini de çekmek için etkinliklerde planladık, kültür, sanat, bilim içerikli tüm etkinliklere halkımızı bekliyoruz.” dedi.
 
Türk Dil Bayramı Haziran ayı etkinliklerinin ilk günü olan 21 Haziran 2010 Pazartesi günü çeşitli sergi açılışlarının yanı sıra Uluslar Arası Türkoloji Merkezi, Türkçe Bilim Kütüphanesi açılışı yapılacak. Aynı günün akşamı saat 21.00‘de Dünyaca ünlü piyanist Tuluyhan UĞURLU, Piri Reis Kültür Merkezi’nde Karaman, Hz. Mevlana ve Hz. Yunus temalı bir piyano resitali sunacak.
 
22 Haziran 2010 Salı günü saat 10.00’da Piri Reis Kültür Merkezi’nde; Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi bilimsel işbirliği ile ‘Anadolu’da Türkçe’nin Yükselişi’ konulu panel gerçekleşecek. Panelde Prof. Dr. Hamza Zülfikar, Prof. Dr. Yılmaz Kurt, Prof. Dr. Halil İbrahim Usta, Doç. Dr. Paşa Yavuzarslan ve Dr. Murat Küçük sunum yapacaklar. Panelin açılış konuşmasını Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karataş yapacak. 22 Haziran Salı günü etkinlikleri saat 21.00’de Kemal Kaynaş Stadında gerçekleşecek olan etkinlikler ile sona erecek. Zara konseri TRT Avaz aracılığı ile Türk Cumhuriyetlerinden canlı izlenebilecek.
 
23 Haziran 2010 Çarşamba günü Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem ‘Dilimiz Kimliğimizdir’ isimli konferansı sunacak, aynı gün Türk Dili Ödülü;Karaman Belediye Başkanı Dr. Kâmil Uğurlu tarafından bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere daha sonra açıklanacak bir esere verilecek. Saat 18:00’de Türk Cumhuriyetlerinden bir gösteri kent meydanında sahne alacak. Saat 21.00’de ise Sunay Akın’ın Piri Reis Kültür Merkezi’nde sunacağı ‘Tarihi Türkçe Hikâyeleri’ programı ile Türk Dil Bayramı’nın Haziran ayı kutlamaları sona erecek.
 
Türk Dil Bayramı’nın 3. ve son ayağı ise Temmuz ayı içerisinde yapılacak olan etkinliklerle gerçekleştirilecek.