Almanya'da Sahte Belgelerle Vize Skandalı: Savcılık Harekete Geçti

Almanya'da Sahte Belgelerle Vize Skandalı: Savcılık Harekete Geçti
Almanya'da sahte belgelerle vize skandalı büyüyor; savcılık, sahte veya eksik belgelerle başvuru yapanlara vize verilmesi talimatıyla ilgili iddialar için soruşturma başlattı.

Almanya'da Berlin ve Cottbus savcılıkları, büyükelçilik ve konsolosluk yetkililerine sahte veya eksik belgelerle başvuru yapan kişilere vize verilmesi için talimat verildiği şüphesiyle Dışişleri Bakanlığı personeli hakkında soruşturma yaptığı bildirildi.

Alman basınında yer alan haberlere göre, Cottbus ve Berlin savcılıkları, Dışişleri Bakanlığı çalışanlarıyla ilgili soruşturma başlattı. Ancak savcılıklar, soruşturmanın gizliliği nedeniyle başka bir açıklama yapmadı.

Haberlere göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı personeli, Alman büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarına sahte veya eksik belgelerle Almanya'ya giriş izni vermekle suçlanıyor. Bu yolla binlerce kişinin Almanya'ya geldiği iddia ediliyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, binlerce kişinin eksik veya sahte belgelerle Almanya'ya giriş yaptığı haberlerinin reddedildiği belirtilerek, Berlin ve Cottbus savcılıklarının Pakistan üzerinden Almanya'ya giren yaklaşık 20 Afgan vatandaşıyla ilgili 3 soruşturma yürüttüğü ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu Afgan vatandaşlarının ülkeye girişleri öncesinde güvenlik kontrollerinin başarıyla tamamlandığı ve kilimliklerinin sorunsuz bir şekilde tespit edildiği belirtildi. Ayrıca, "Ortaya çıkan tek sorun vizenin ilgili belgeye eklenmemiş olmasıdır." ifadesi kullanıldı.

Söz konusu olayların çoğunlukla "vekalet pasaportlarıyla" ilgili olduğu ve Afganistan'da bu pasaportların genellikle kişinin kendisi değil, üçüncü kişiler tarafından, örneğin kardeşleri tarafından alındığına işaret edilen açıklamada, belirtilen pasaportların düzenlendiği ülkede geçerli seyahat belgesi olduğu ancak Almanya'nın perspektifinden bu pasaportlara üçüncü kişiler tarafından sahip olunduğu için vize verilmemesi gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "vekalet pasaportu"nun tespit edilmesi durumunda Almanya'ya giriş izni verilen kişilere seyahat belgesi düzenlenmesinin öngörüldüğü, yetkililerin bu pasaportları neden fark edemediğinin açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtildi.

Öte yandan, Focus dergisinin haberine göre, sadece Afganistan değil, Suriye, Pakistan ve çeşitli Afrika ülkelerinden insanların da benzer şekilde Almanya'ya geldiği iddia edildi.