DEM Partili Hakkari Belediye Başkanı Gözaltında: Kayyım Atandı

DEM Partili Hakkari Belediye Başkanı Gözaltında: Kayyım Atandı
DEM Partisi'nden Hakkari Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akkış, gözaltına alındı ve 19 yıl 6 ay hapis cezası aldı; kayyım atanarak görevden alındı.

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı olarak seçilen DEM Parti üyesi Mehmet Sıddık Akkış, dün tutuklandıktan sonra görevden alındı; yerine Hakkari Valisi Ali Çelik kayyım olarak atandı. Akkış, mahkeme tarafından yargılanarak 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

DEM Partisi mensupları, bu süreçte kayyımlara karşı belediyelerde nöbet tutmuştu. Arka planda, özellikle DEM Partisi'nin büyükşehir ve 12 ilçe belediyelerini kazandığı bölgelerde, vali ve bazı vali yardımcılarının kayyım atamak için görüşmeler yaptığı iddia ediliyor. Bu iddialara göre, Diyarbakır merkezli Amida Haber'e konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ile Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren de değindi.

Duyumların bizlere de ulaştığını belirten Mehmet Kaya, bu kentlerdeki rantın önemine dikkat çekti. Kaya şunları ifade etti: “Maalesef kayyımlık meselesi bir rant alanına dönüşmüş. Bazı idarecilerin kayyım olabilmek için kapı aşındırdıklarını biz de duyuyoruz. Bu bile tek başına bakıldığı zaman bu işin bir hizmet aşkı olmadığı daha çok kendine, kendi yaşadığı ilçelere kaynak gönderme olduğunu geçmiş deneyimler bize gösterdi. Umarım böyle bir yanlış uygulamaya girmezler. Diyarbakır’ı örnek verirsek, bir Karacadağ OSB’nin 2021 de tapusunu aldık ama 4 yıldır halen arsa tahsisleri yapılamadı. Lojistik köy yüzde 5 gerçekleşme oranında. 1, 2 ve 3’üncü küçük sanayi sitelerinin taşınması maalesef kayyım döneminde engellendi. Bunlar bile tek başına bakıldığında kente ne kadar zarar verildiğini görebiliyoruz. Bu kente yerel yönetim, merkezi hükümet, sivil toplum denge denetleme içinde çalışmadığı sürece sonuç alma şansları yok. İki milyonluk bu kent tek bir akılla yönetilemez.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, kayyım uygulamasının demokrasi ve hukuk açısından sorunlu olduğuna dikkat çekti.

Eren'in açıklamaları şu şekilde: “Bu uygulamalara iktidar adayları da tepki göstermişken, kayyım anlayışına dönmek, bölge açısından sakıncalı. Bu durum gerginliğe neden olur. 'Sandıktan çıkan sonucu kabul etmiyorum' demek sorunlu bir durum. Seçmen iradesine müdahalenin ülkeye bir fayda getireceğini düşünmüyorum. Kaymakam ve vali yardımcıları kayyım olmak için girişimde bulunuyorsa, bu hoş olmayan ve şık olmayan bir davranıştır. Neden talep ettikleri araştırılmalı. Demokrasi dışı bir yeri talep ediyorsanız, kaba tabiri ile bir rant mı var orada? Neden bürokratlar talep ediyor. Bu soru işaretleri doğurur. Bu yönde girişimlerde bulunmak, kaygı verici, utanç verici bir durum.” şeklinde konuştu.