Depremden Sonra Akçadağ'da Kayısı Bahçeleri Tehlikede

Depremden Sonra Akçadağ'da Kayısı Bahçeleri Tehlikede
TÜM KÖY SEN Malatya Temsilcisi Mazlum Köse, deprem sonrası sulama kanallarındaki tahribatın ve yönetim hatalarının Akçadağ'daki kayısı bahçelerinde verim kaybına neden olduğunu belirtti.

6 Şubat 2023 depremlerinin Doğanşehir ve Akçadağ’da sulama kanallarında bıraktığı tahribat nedeniyle geçen sene Temmuz ayının sonunda ancak çiftçilere su verilebildiğini söyleyen Tüm Üretici Köylü Sendikası (TÜM KÖY SEN) Malatya Temsilcisi Mazlum Köse, bu durumun kayısı bahçelerinde verim kaybına neden olduğunu belirtti.

Akçadağ Ziraat Odası Önünde Çiftçiler Adına Konuşuldu

Akçadağ Ziraat Odası önünde toplanan çiftçiler adına konuşan Köse, şu ifadelere yer verdi:

“Geçtiğimiz sene deprem nedeniyle kanalların tahrip olmasından dolayı Temmuz’un sonunda ancak sulama yapabildik. Bu, ağaçların zamanında sulanamaması sebebiyle verim kaybına yol açtı. Bu yıl ise Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü Akçadağ Sulama Birliği’ne araç gereçlerini vermesine rağmen kanallar zamanında temizlenmedi. Ayrıca, sulamayı yaptıran mühendisler liyakat alanlarının dışındaki görevlerine alındı ve sulama işlerini bilenler yerine işi bilmeyen kişiler yaptı. Bu nedenle Akçadağ Sulama Birliği’ndeki tüm kanallarda sular düzensiz ve kontrolsüz şekilde akıyor. Bu yıl, Akçadağ Sulama Birliği’ndeki tüm köylerin üreticilerinin yüzde 60’ı kayısılarını sulamadan hasat yapmak zorunda kaldı. Sulamadan hasat yapmak, ciddi anlamda verim ve kalite kaybına yol açar. Bu da doğal olarak fiyatların düşük olmasına neden olmaktadır.

Bu sorunlar, Akçadağ Sulama Birliği Başkanlığı’nın ve yönetiminin liyakatsiz kişilerle çalışmasından, kurum içindeki sorunları üreticilere yansıtmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle, Akçadağ Sulama Birliği Başkanlığı’nın bir an önce mühendisleri, liyakat sahibi kişileri görevlerine döndürmesi gerekiyor. Suyu rotasyonlu ve düzenli şekilde dağıtması gerekiyor. Temmuz ayının sonundayız ve hasat bitti ama hâlâ kayısılarını sulayamayan onlarca, yüzlerce çiftçimiz var. Bu, suyun veya kanalların temiz olmamasından değil; yalnızca sulama birliğinin beceriksizliğinden kaynaklanmaktadır. Düzenli sulama yaptırılamamıştır. Çiftçilerle birlikte şunu söylüyoruz; Üretici Köylü Sendikası olarak, sulama birliği başkanı bir an önce aklını başına almalı ve mühendisleri görevlerinin başına döndürmeli, bahçelerin sulamasını bir an önce tamamlamalıdır.”