Gazze'de İsrail Saldırısında 50 Bin Konut Yıkıldı

Gazze'de İsrail Saldırısında 50 Bin Konut Yıkıldı
Filistinli yetkili, İsrail'in sekiz aylık saldırısında Gazze'nin kuzeyinde 50 bin konutun yıkıldığını açıkladı.

Rakam, Pazar günkü basın toplantısında Kuzey Gazze Belediyeleri Acil Durum Komitesi başkanı tarafından açıklandı. Ancak adı verilmeyen bir yetkili tarafından ifade edilerek, “Yaklaşık 50 bin konut yerle bir edildi ve Kuzey Gazze'nin çoğu belediyesinde kanalizasyon ağları ve yollar kullanılamaz hale getirildi.” dedi.

Yetkili, 35 su kuyusunun, okulun ve UNRWA tesislerinin yok edildiğini ve yakında yaşanacak bir kıtlığın Kuzey Gazze'yi tehdit ettiğini belirtti. Ayrıca, İsrail'in gerçekleştirdiği yok edici saldırılar sonucunda tarifsiz yıkımın yaşandığına dikkat çekerek, “Cibaliye ve Beyt Hanun'u [her ikisi de kuzey Gazze'de] felaket alanları olarak ilan etti.Filistinli yetkilinin uyarısı, BM Filistinli Mülteciler Ajansı'ndan bir gün sonra geldi, UNRWA, X sosyal medya platformundaki bir görevde İsrail saldırganlığının bir sonucu olarak, Gazze molozlara indirgendi ve Filistinli aileler insanlık dışı hayatta kalma mücadelesi veriyor.” ifadelerine yer verildi.

UNRWA’nın komiseri General Philippe Lazzarini, Cibaliye'deki İsrail güçlerinin neden olduğu yıkımı “korkunç” olarak tanımladı ve “binlerce yerinden edilmiş insanın molozun ortasında ve yok olmuş UNRWA tesislerinde yaşamaktan başka seçeneği yok.” diye ekledi.

Bir ay önce BM yetkilisi, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşının neden olduğu yıkımın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir ölçekte olduğunu belirtti ve Filistin bölgesinin yeniden inşasının 80 yıl sürebileceğini ve maliyetinin 40 milyar dolara kadar çıkabileceğini tahmin etti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail rejiminin soykırım savaşında şu ana kadar 36.439 Filistinli hayatını kaybetti. 82.627 kişi ise yaralandı.