Güney Afrika'da 6 Maymun Çiçeği Vakası: İlk Kez Görülen Hastalık 2 Can Aldı

Güney Afrika'da 6 Maymun Çiçeği Vakası: İlk Kez Görülen Hastalık 2 Can Aldı
Güney Afrika'nın Gauteng ve KwaZulu-Natal eyaletlerinde 6 maymun çiçeği vakası tespit edildi; ilk kez görülen hastalık 2 can kaybına neden oldu.

Güney Afrika'da ilk kez tespit edilen "mpox" adlı maymun çiçeği virüsü nedeniyle 2 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NICD), ülkenin en büyük eyaletlerinden Gauteng ve KwaZulu-Natal'da toplamda 6 maymun çiçeği vakası rapor edildiğini bildirdi.

Açıklamada, ülkede ilk kez karşılaşılan hastalık sonucunda 2 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

İlk Vaka 38 Yaşında Bir Erkek

Açıklamada, ölen ilk hastanın 10 Haziran'da Gauteng'deki Thembisa Hastanesinde yaşamını yitirdiği belirtildi. Dünkü açıklamada ise Kwa-Zulu-Natal'da maymun çiçeği virüsü tespit edilen 38 yaşındaki bir erkeğin bugün hayatını kaybettiği ifade edildi.

Açıklamada, tüm vakaların, salgının yaşandığı diğer ülkelere seyahat geçmişi olmayan 30-39 yaş aralığında erkeklerden oluştuğuna dikkat çekilerek, "Bu durum, bu bulaşıcı hastalığın ülkede kendi kendine yayıldığını göstermektedir" ifadesi kullanıldı.

Maymun Çiçeği Virüsü

Nadir görülen endemik bir hastalık olan maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türleri olmak üzere iki farklı türe ayrılır.

Genellikle hayvanlardan insana ve nadiren insandan insana temasla bulaşan bu virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara neden olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü, 28 Kasım 2023'te hastalığın adını "ırkçı ve aşağılayıcı" bulduğu için "mpox" olarak değiştirmişti.