İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon Toplantısı Yapıldı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon Toplantısı Yapıldı
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce 2013 yılının ilk İl Bilgi Alışveriş (BAV) Toplantısı yapıldı.

 İl müdürlüğümüz toplantı salonunda yapılan toplantıya İl Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ, İl Müdür Yardımcısı İsmail ULUAD, Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri katıldı. Toplantıda ilçe ve şube müdürleri tarafından uygulamalarda karşılaşılan sorunlar ve eksiklikler dile getirilerek, 2012 yılı çalışmaları ve 2013 yılı hedefleri ele alındı. 


İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ toplantıda yaptığı konuşmada; “İl Gıda Tarım Müdürlüğü olarak en önemli görevimiz üreticimizin gelirlerinin arttırılması ve bu kapsamda gerekli çalışmaları yapmaktır. Tarım çok geniş bir alan ve tarımsal faaliyetler ise çok büyük çeşitlilik göstermektedir. Karaman İlimiz ise iklimi, coğrafyası ve verimli toprakları ile tarımsal anlamda ülkemizin önde gelen illeri arasında yer almaktadır. İlimizin bu potansiyelinin geliştirilmesine katkı sağlayacak tarımsal projeler hazırlanarak Bakanlığımıza sunduk. Bu projelerle tarımsal üretimde verim ve kalitenin yükseltilerek çiftçilerimizin gelir seviyesinin ve hayat standardının yükseltilmesi, tarımsal ürünlere ilave katma değer kazandırılması, tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması amaçlanmıştır. Bu kapsamda tarımsal projelerin köylerimizde uygulanmasında rehber olacak bir çalışma olan Karaman Tarım Haritasını hazırlayarak hangi bölgede hangi ürünün yetiştiğini belirledik ve “Bir Köy Bir Ürün Projesini” ortaya koyduk. Proje kapsamında köylerimize uygun bitkisel ürün projesi planlayarak İl Özel İdaresi destekli Merkez Narlıdere köyümüze sera projesi hazırladık ve seraları teslim ettik.
2012 yılında Karaman tarımının geliştirilmesi için özveri ile çalışan personelime teşekkür ediyorum. Bu başarılı çalışmalarımızın 2013 yılında da devam etmesi için bazı hususların üzerinde önemle durmak gerekmektedir. Bu bağlamda Narlıdere köyümüzdeki sera projesi gibi her bölgemize uygun yeni projeler hazırlamalıyız. Tarımsal faaliyetlerimizde personelimizin arazi çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Yapılan arazi çalışmalarımız yakından takip edilerek, görev dönüşlerinde yapılan çalışmalar hakkında gereken raporlar alınmalıdır. 2007 yılında Bakanlığımızca uygulamaya konulan Tar-Gel Projesi ile yine üreticimizin her zaman yanı başında görevli ziraat mühendisi ve veteriner hekim arkadaşlarımız İlimiz genelinde üretimi arttırmak, çiftçilerimizin gelir seviyesini yükseltmek ve yeni tekniklerin çiftçilere aktarılması için çalışmalarını sürdürmektedirler. Tar-Gel projesinde çalışan arkadaşlarımız mutlaka köylerinde görev yapacaklar ve çiftçilerimizin sorunlarıyla bire bir ilgileneceklerdir. Tar-Gel projesinde görevli arkadaşlar İl Müdürlüğümüzün köylerdeki temsilcileridir. Bu arkadaşlarımızın çalışmaları yakından takip edilerek, bölgedeki sorunlarıyla da yakından ilgilenilmelidir. Tarımsal faaliyetlerin minimum seviyede olduğu kış mevsiminde çiftçi toplantılarına ve personelimizin eksiklik duyduğu veya ihtiyaç duyduğu konularda hizmet içi eğitime önem verilmelidir. Ayrıca İlçe Müdürlüklerimizden de proje bekliyoruz. İnanıyorum ki Karaman, bölgemiz ve ülkemizin en önde gelen tarımsal potansiyele sahip illerinden birisi olacaktır” dedi.

Sayı:7

Ayrıca Bakanlığımız tarafından Ankara Kızılcahamam’da tüm İl Müdürlerinin katılımıyla bir hafta süreyle çeşitli çalışma toplantıları düzenlendiğini belirten İl Müdür Vekili ÖZTİRYAKİ:  Bu toplantılarda önümüzdeki yıllarda uygulanacak tarımsal stratejiler ve projeler ele alınarak değerlendirmelerde bulunulmuştur” dedi.
Toplantının öğleden sonraki bölümünde ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz İle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) koordinasyonunda 15 Şubat-15 Mart tarihlerinde Proje kabulüne başlayacak TKDK ve İPARD Programının tanıtımı yapıldı. Tanıtım toplantısında program hakkında bilgiler verilerek ilçelerimizde yapılacak tanıtım toplantılarının planlamasının yapıldı. TKDK İl Koordinatörü Bahtiyar ÇETİN toplantıda yaptığı konuşmada; “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 23 Ocak 2013 tarihinde Dokuzuncu Başvuru İlanına çıkmış bulunmaktadır. Söz konusu proje kapsamında Karaman TKDK İl koordinatörlüğü 15 Şubat-15 Mart tarihleri arasında proje kabulü yapacaktır. Yatırımcılarımızın projelerini bekliyoruz” dedi. 
İl Müdür Vekili Mehmet ÖZTİRYAKİ ise toplantıda yaptığı konuşmada; ”Ülkemiz genelinde proje kapsamında 1.165 Milyon Euro hibe desteği sağlanacak ve bu desteğin 874 Milyon Euro su AB kaynaklarından aktarılacaktır.  5.000 Euro’dan 3 Milyon Euro’ya kadar proje kabul edecek olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu % 50-65 oranında hibe desteği sağlayacaktır. İlimiz tarımının geliştirilmesi için bu tür fon ve kaynakların değerlendirilmesi gerekmektedir. Programdan ilimizin en üst düzeyde faydalanabilmesi için yatırımcıların çok sayıda proje hazırlayarak kuruma vermelidirler” dedi.