Kedi ve Köpek Refahı: Türkiye ve AB'de Yasal Düzenlemeler ve Yaklaşımlar

Kedi ve Köpek Refahı: Türkiye ve AB'de Yasal Düzenlemeler ve Yaklaşımlar
Türkiye'de sokak köpeklerinin 'uyutulması' tartışılırken, Avrupa Birliği kedi ve köpekler için refahı garanti altına alan yeni yasayı kabul etti, temiz su, yeterli gıda ve uygun barınma koşulları şart.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri kedi ve köpeklerin refahı için ortak bir yasal düzenleme üzerinde anlaşmaya vardı. AB üye ülkelerinin büyükelçileri, kedi ve köpeklerin refahını sağlamak için AB çapında asgari kurallar belirleyen mevzuatta uzlaştı.

Avrupa Komisyonu, Aralık 2023'te, Avrupa genelinde kedi ve köpeklerin yetiştiricileri, satış kuruluşları ve barınaklar için ilk kez asgari standartlar önermişti. Komisyonun önerisi, AB Konseyi'nde üye devlet bakanları tarafından onaylanmış olup, tüm kedi ve köpeklerin satılmadan veya bağışlanmadan önce mikroçip takılmasını ve ulusal bir veri tabanına kaydedilmesini gerektiriyor.

Önerge, hayvan yetiştiricileri, satış noktaları ve barınakların elinde bulunan kedi ve köpeklerin refahını iyileştirmeyi, aynı zamanda tüketicilerin korunmasını artırmayı, adil rekabeti sağlamayı ve yasadışı ticaretle mücadele etmeyi amaçlıyor.

Sakatlamalar Yasaklanıyor Ve Temiz Su Sağlanması İle Köpeklerin Her Gün Dışarı Çıkarılması Şartı Geliyor

Evcil hayvan sahiplerini doğrudan etkilemeyen teklife göre, kulak kesme, kuyruk kesme veya pençe ameliyatı gibi acı verici sakatlamalar yasaklanacak. Hayvanlara temiz ve taze su, yeterli gıda ve uygun barınma koşulları sağlama zorunluluğu getirilecek. Teklif ayrıca köpeklerin her gün açık bir alana erişimini ve düzenli olarak gezdirilmelerini de zorunlu kılıyor. Üye devletler ayrıca kedi ve köpeklerin vahşi türlerle melezlenmesinin yasaklanmasını ve "aşırı özelliklere" sahip hayvanların üreme dışında tutulmasını da kabul etmiş durumda.

Taslağın yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu'nun taslak mevzuata ilişkin tutumunu belirlemesi gerekiyor. Konsey başkanlığı ile Avrupa Parlamentosu arasındaki görüşmeler, Parlamento kendi pozisyonunu belirledikten sonra başlayacak. Görüşmelerin sonunda tasarının nihai şeklinin oluşturulması bekleniyor.

Türkiye’de Tartışma Yaratan Sokak Köpeklerinin Uyutulması Tasarısı

Türkiye'de son zamanlarda sokak hayvanlarının toplanması ve uyutulması konusunda tartışmalara neden olan bir tasarının TBMM gündemine geleceği konuşuluyor. Henüz kesinleşmeyen tasarıda özellikle sokak köpeklerinin toplanması ve insani bir şekilde sonlandırılması öngörülüyor.

Hayvan hakları savunucularının yanı sıra Türkiye Barolar Birliği de "Sokak hayvanları 'uyutulma' adı altında öldürülecek" diyerek tepki gösterdiği öneriyle ilgili en güncel açıklama AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu tarafından yapıldı. Yenişehirlioğlu, Meclis'e sunulacak kanun teklifiyle ilgili çalışmalarını Cumhurbaşkanı'na sunacağını belirterek,“Açıklamalarımı yapacağım, kanaatlerimi söyleyeceğim. Onun neticesinde Cumhurbaşkanımızdan sonra komisyona gelecek” dedi. Yenişehirlioğlu, teklifin Meclis'e ne zaman geleceği konusunda ise ''Henüz belli değil. Yakın zamanda diyelim" açıklamasını yaptı.