Kmü’de İdari Yöneticiler İçin Liderlik Eğitimi
Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitim, KMÜ Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Aytar tarafından verildi.
“Yönetim, varlığı ortadan kalktığında kaos ortamı bırakan bir olgudur”
Doç. Dr. Aytar, eğitim seminerine ‘yönetim’ kavramının tanımından başlayarak “Yönetim, varlığı ortadan kalktığında kaos ortamı bırakan; farkında olmadan her zaman içinde yaşadığımız, önemini ve sıhhatini ancak yokluğunda kavrayabildiğimiz bir olgudur.” dedi.
“Yönetim, başkaları vasıtasıyla iş görme sanatıdır”
“Yönetim, başkaları vasıtasıyla iş görme sanatıdır.” diyen Aytar, “Yönetim, bir grup insanı belirlenmiş amaçlara doğru yöneltme, aralarında iş birliği ve koordinasyonu sağlama çabalarının bütününü içeren bir süreçtir.” açıklamasında bulundu.
Başkaları vasıtasıyla iş yapabilmenin ya yasalar yoluyla ya zorla ya ödüllendirerek ya bilgiyle ya da karizma sayesinde gerçekleştirilebileceğinin altını çizen Aytar, günümüzün yönetim anlayışında ‘bilgi’ ve ‘karizma’ güç unsurlarının daha fazla öne çıktığını ifade etti.
“Yönetici ve lider farklı kavramlardır”
Yönetici ve lider’in birbirinden farklı kavramlar olduğunu belirten Aytar, sözlerine şöyle devam etti: “Lider, başkalarının davranış ve eylemlerini etkileyebilen kişidir. Liderler örgüt içinde yönetici konumunda bulunmayabilirler. Ancak her yönetici liderlik özelliklerine sahip olmalı ve lider gibi davranmalıdır. Resmi yetkileri olmamasına rağmen insanlar liderleri takip eder, fikirlerine danışır, söylediklerini yaparlar.”
“Yönetici, işi doğru yapar; lider, doğru işi yapar”
Yönetici ve lider arasındaki farklara da değinen Aytar, şunları dile getirdi: “Yönetici, düzeni sürdürür; lider farklılık yaratır. Yönetici, koruyucudur; lider, geliştiricidir. Yönetici, sistem ve yapı merkezlidir; lider, birey merkezlidir. Yönetici, kontrol eğilimlidir; lider, güveni özendiricidir. Yönetici, uzun bakış açısına; lider, kısa bakış açısına sahiptir. Yönetici için ‘nasıl ve ne zaman’ önemlidir; lider için ‘ne ve niçin’ önemlidir. Yönetici, mevcut durumu kabul ederek normlara uygun hareket eder; lider, mevcut durumu sorgulayarak yerleşik normların dışına çıkar. Yönetici, işi doğru yapar; lider, doğru işi yapar. Yönetici, kuralcı ve tekrarcıdır; lider, risk alıcı ve orijinaldir. Yönetici, teşvik edici; lider, yönlendiricidir. Yönetici, soru sorandır; lider, cevaplayandır. Yönetici, daha çok fikirlere; lider ise olaylara önem verir.”