Kripto ve Hisse Senetlerine İşlem Vergisi Geliyor!
Türkiye genelinde büyük ilgi gören bir konu, kripto varlıklar ve borsa hisselerinin alım-satımında uygulanacak işlem vergisinin durumu. Meclis'e sunulacak ilk yasa teklifi, bayram sonrası vergi paketi olacak. Bu hafta içinde vergi paketinin nihai şeklini alması bekleniyor.
Vatandaşlar ve yatırımcılar tarafından merakla beklenen karar netleşti. Kripto varlıklar ve borsa hisselerinin alım-satımında işlem vergisinin uygulanacağı kesinleşti. Borsa hisselerinin alım-satımından alınacak işlem vergisi, binde 1 ile 3 arasında bir oranda olacak. Bu düzenleme, Meclis'e sunulacak olan yaklaşık 60 maddelik vergi paketi içinde ya da daha sonraki süreçte Meclis'e sunulacak ikinci pakette yer alacak.
Kripto Ve Borsa İçin İşlem Vergisi Uygulanacak
Elde edilen bilgilere göre, hisse senetleri için sadece işlem vergisinin alınacağı bir düzenlemenin yapılması kararı alındı.
Bilgi edinilen kaynaklar “Borsanın daha derinlikli hale gelmesi ve kaliteli bir borsa faaliyeti oluşturmak için dünya ve Avrupa örnekleri dikkate alınarak kazançtan değil alım satımdan işlem vergisi alınacak. Ancak bu oran çok cüzi, on binde 1 oranların da olacak” bilgisini verdiler.
Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hisse senetlerinden gelir vergisi alınacağı yönündeki haberlerle ilgili olarak, kripto varlıklar ve hisse senetlerinde kazanca dayalı vergi öngörmediklerini açıkladı ve tartışmalara nokta koydu.
Meclis'te Görüşülecek
Meclis Plan Bütçe Komisyonu'na sunulan ve bayram sonrası ele alınması planlanan Sermaye Piyasası Kanunu değişikliği tasarısında kripto varlıklar için vergi düzenlemesi bulunmuyor. SPK, %1 oranında, teknolojik değerlendirmesi için ise TÜBİTAK'ın %1 oranında olmak üzere toplamda %2 hizmet bedeli alacak.
“Kripto varlıklara da işlem vergisi gelecek ama ilerleyen zamanlarda bu konuda adım atılacak. Daha yasa çıkmadı şu anda hizmet bedeli var bu şekilde uygulamaya girecek sonra gelişmelere göre işlem vergisi gündeme gelecek”
Vergilendirme Nasıl Olacak?
Kripto ve hisse senedi işlemlerinden alınacak vergiler konusunda Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı, vergi düzenlemelerini içeren yaklaşık 100 maddeyi kapsayan bir taslak metin hazırlandı. Bu taslak metin, başlangıçta Meclis'e sunulmayı planlıyor. Meclis'e sunulacak paket yaklaşık olarak 60 madde içerecek. Etkin olmayan vergi muafiyetleri ve istisnalarının kaldırılmasını içeren düzenlemelerin, Meclis'e sunulacak ilk pakette yer alması bekleniyor. Meclis kapanmadan önce, 60 maddeyi içeren düzenleme yasa olarak kabul edilecek. Bu düzenlemeler, tüm vergi planlamalarını kapsamayacak ve bazı vergisel düzenlemelerin daha sonra ikinci torba yasa tasarısına bırakılabileceği de ifade ediliyor.