Lahey Mahkemesi: Meksika, Güney Afrika'nın İsrail'e Açtığı Soykırım Davasına Katılmayı Talep Etti

Lahey Mahkemesi: Meksika, Güney Afrika'nın İsrail'e Açtığı Soykırım Davasına Katılmayı Talep Etti
Lahey merkezli dünya mahkemesi, Meksika'nın Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına katılma talebini duyurdu.

Uluslararası Adalet Divanı'ndan gelen resmi bildiriye göre, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamında İsrail'e yönelik başlattığı davaya Meksika'nın da katılma isteği geldi.

Meksika'nın müdahil olma talebi, üçüncü ülkelere "uyuşmazlık konusu sözleşmenin yorumuna ilişkin beyanda bulunma amacıyla müdahil olma hakkı veren" tanıyan Uluslararası Adalet Divanı'nın Statüsü'nün 63. maddesine dayanmaktadır.

Meksika'nın bildiriminde belirtilen gerekçe, "(Soykırım) Sözleşmesi'nin bu dava ile ilgili hükümlerinin yorumuna ilişkin görüşlerini sunma" olarak açıklandı.

Meksika'nın bildiriminde, bir devletin "soykırım işlemekten" sorumlu tutulmasının mümkün olmasa da, "Soykırım yapılmasında işbirliği yapmak" ve "Soykırıma iştirak etmek" suçlarından ayrıca sorumlu tutulabileceği aktarıldı.

Divan, İç Tüzüğü'nün 83. maddesi gereğince Güney Afrika ve İsrail'i, Meksika'nın müdahil olma beyanına ilişkin yazılı görüşlerini sunmaya çağırdı.

Daha önce Nikaragua'nın Divan Statüsü'nün 62. maddesi, Kolombiya ve Libya'nın Divan Statüsü'nün 63. maddesi uyarınca müdahil olma bildirisinde bulunduğu açıklanmıştı.