Makedonya heyeti karamanʹda

Makedonya heyeti karamanʹda
Uğurlu: “Karaman balkanlarda yaşayan türklerin ana vatanıdır”

 Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu Balkanlarda yaşayan Türklerʹin yüzyıllar önce Karamanʹdan göç ederek Balkanlara yerleştiklerini ve Balkanlarʹda yaşayan Türklerin ana vatanının Karaman olduğunu söyledi.

Bir süredir Türkiyeʹde bulunan akademisyen, iş adamı ve diplomatlardan oluşan Makedonyalı heyet, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ile birlikte Karamanʹa geldi. İlk önce Karaman Valisi Murat Kocaʹyı Makamında ziyaret eden heyet sonrasında Karaman Belediyesini ziyaret ettiler.
Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, heyeti kabulünde yaptığı konuşmada birçok kez Makedonyaʹya gittiğini Makedonyaʹyı ve orada yaşayan halkı çok iyi bildiğini sandığını belirtti.
Karamanʹda bu heyeti görmekten, ağırlamaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Uğurlu, şunları kaydetti:
ʹʹİnşallah bu günden sonra bu ziyaretler ve dostluk artarak devam edecek. Karaman mütevazi bir Anadolu kenti. Karaman nüfus ve yüz ölçümü olarak orta ölçekli bir kent olmasına rağmen, ekonomik sıralamada Türkiyeʹde 15ʹncisi. İşsizlik oranı sıfır. Özelliği olan bir il. Sosyolojisi, ekonomisi, kültürü ile özel bir kent. Karaman her hangi bir yer değil. Balkanlarda yaşayan Türkler yüzyıllar önce Karamanʹdan göç ederek Balkanlara yerleşmişler. Balkanlarda yaşayan Türklerin ana vatanı Karaman. Karamanʹda sizin atalarınızın bıraktığı çok derin izler var. Biz onları muhafaza etmeye çalışıyoruz. Sizlerin atalarınızın hatıralarınızı canlı tutmaya çalışıyoruz. Sizin atalarınızdan önce yaşanmış, Hristiyanlık için önemli yerler var. Biz her yıl dil bayramında Makedonyaʹdan 40 aileyi Karamanʹa  getirir, ağırlarız. Ata topraklarına ayak bastırırız. Kendi imkanlarımızla gönüllerini hoş tutmaya çalışırız. Bu sene bu uygulamanın 4ʹncüsünü yapacağız. Mükemmel Türkçe konuşurlar. Karaman Türkçesi konuşurlar. Burada onları göz yaşları arasında kabul ederiz.ʹʹ
Ak Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvanʹda yaklaşık 1 ay önce Makedonyaʹda olduğuna vurgu yaparak, ʹʹGezme fırsatı buldum. Hatıralarımda devamlı kalacak anılarım oldu. Buralar sizlerin ata toprakları. İlişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Karşılıklı iş birliklerine girmeliyiz. Daha somut adımlar atmalıyız. İş birliği yapacağımız konuları değerlendirmemiz lazım. Karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi lazım. Bu sayede birbirimizi daha iyi tanıyıp kaynaşabiliriz. Bu son derece önemliʹʹ diye konuştu.
Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise Türkçeʹnin başkentinde Makedon heyetini görmekten mutlu olduğunu belirterek,ʹʹ Makedonya ya gitmek tanımak istiyorum. Bu en büyük dileğim. En kısa sürede gideceğim. Gitmedim ama Karaman da bir Makedonyaʹlı gördüğümde Toroslarʹda yaşayan Yörükleri görüyorum. Osmanlı ruhunu balkanlarda yaşatmanız çok önemliʹʹ dedi.
Heyet adına konuşan Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi Başkan Yardımcısı Numan Aruç, bu sene Allahʹın Türkiyeʹye gelmeyi nasip ettiğini ve çok heyecanlı olduğunun altını çizerek, ʹʹGenç bir ekiple buraya geldik. Bürokraside, bilimde çalışan, iş adamlarından oluşan 20 kişilik bir ekip. Çeşitli programlara katıldık. Biz oranın Müslümanlarından, Türkʹlerindeniz. Çanakkalede şehitlikleri, Konyaʹda Mevlanaʹyı ziyaret ettik. Karaman da bulunmak bir şereftir. Allah bu vatana millete zeval göstermesin. Biz Makedonya Türkʹleri olarak hep şunu deriz. Ana vatanımızın gölgesi bile yeter bize. Büyük olun ki gölgeniz bize yetişsin. Ana vatan Türkiye, Baba vatan Makedonyaʹʹ diyerek konuşmasını bitirdi.
Başkan Uğurlu, daha sonra heyettekilere Karamanʹla ilgili hediyeler verdi. Ziyarete heyetin yanı sıra Karaman Valisi Murat Koca ve Konya Valisi Aydın Nezih Doğanʹda katıldı.
Ziyaretten sonra tarihi kültürel yerleri gezen heyet Karamanʹdan ayrıldı.