Putin: Batı, Ukrayna İçin Yaptığımız Ateşkes Teklifine Rasyonel Yaklaşmıyor

Putin: Batı, Ukrayna İçin Yaptığımız Ateşkes Teklifine Rasyonel Yaklaşmıyor
Putin, çatışmaları durdurabilecek teklifimize Batı'nın rasyonel yaklaşmadığını ifade etti, barışçıl çözüm için diyalog çağrısında bulundu.

Kremlin Sarayı'nın bildirisine göre, Putin, Moskova'da başlayan 10. Primakov Okumaları Uluslararası Forumu'na katılanlara mesaj gönderdi.

Putin, forumun son zamanlarda önem kazandığını vurgulayarak, bu etkinlikte dünya ekonomisi ve siyaseti ile ilgili güncel konuların tartışıldığına dikkat çekti.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın bir araya geldiği BRICS'in önemine değinen Putin, bu platformun dünya çapında birçok ülkenin çıkarlarını temsil ettiğini belirtti. Putin, "BRICS, dikte ve zorlayıcı baskılardan bağımsız eşitlik ilkelerine dayalı adil ve demokratik bir dünya düzeninin inşa edilmesi sürecinde öncülük ediyor." değerlendirmesini yaptı.

"Batı, ukrayna ile ilgili teklifimize rasyonel yaklaşmıyor"

Putin, Batı'nın Ukrayna krizine yönelik tekliflerine rasyonel yaklaşmadığını belirttiği mesajında, 14 Haziran'da "Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan askerlerini çekmesi ve NATO üyeliği isteğinden vazgeçmesi durumunda Kiev ile müzakerelere başlamaya hazır olduklarını" hatırlattı.

Putin, bu önerinin çatışmaları durdurabileceğini ancak Batı'nın bu öneriye mantıklı bir yaklaşım sergilemediğini belirterek, "Teklifimizin özüne bakmak istemeyen Batılı siyasetçilerin aksine, foruma katılanların bu konuya rasyonel bir şekilde yaklaşacaklarını, bu teklifin gerçekten çatışmaların durdurulmasını öngördüğünü ve meselenin siyasi diplomatik yollarla çözüm sürecine geçişini görebileceklerini umuyorum" diyerek konuştu.