Srebrenitsa Soykırımı Kurbanları için Anma Töreni Düzenlendi

Srebrenitsa Soykırımı Kurbanları için Anma Töreni Düzenlendi
Bugün Srebrenitsa Anıt Merkezi'nde düzenlenen anma töreni, 1995 yılında yaşanan Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden ve kimlikleri tespit edilen 14 kurban için cenaze namazının kılınacağı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Bugün, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Soykırımı'nın 29. yılında 14 kurban için cenaze namazı kılınacak. Srebrenitsa Anıt Merkezi'nde düzenlenecek anma programı öncesinde, soykırımda hayatını kaybedenler için dualar edilecek.

Srebrenitsa Soykırımı'nın 29. Yılı Anılıyor

Bugün toprağa verilecek olan kurbanların isimleri ise şöyle: Beriz Mujic, Hamed Salic, Hasib ve Camil Efendic kardeşler, Mehmed Krdzic, Sabrija Omic, Musan Siljkovic, Sakib Harbas, Ahmet Jasarevic, Nevres Salihovic, İbrahim Salkic, Midhat Basic, Hajdin Mustafic ve Latif Mandzic.

Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerinin işgali sonucunda büyük bir trajediye sahne oldu. BM bünyesindeki Hollandalı barış güçleri tarafından korunan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplar tarafından teslim alındı ve erkekler kadınlar ve çocuklardan ayrılarak topluca katledildi. En az 8 bin 372 Boşnak erkek toplu mezarlara gömüldü.

Savaş sonrası kayıpları bulmak için yürütülen çalışmalar kapsamında, toplu mezarlarda bulunan cesetlerin kimlik tespitleri yapıldıktan sonra her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle defnediliyor.

Bu yılki törenin ardından, Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 765'e ulaşacak.