SU SEMPOZYONU DÜZENLENDİ
Yayınlanma:
Sempozyuma Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Karaman Belediye Başkanı Dr. Kâmil Uğurlu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sabri Gökmen, protokol üyeleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Sempozyuma telgraf ile katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, sempozyumun önemini vurgulayarak hayırlara vesile olmasını dilediler.
Yine yoğun işleri olması nedeniyle sempozyuma katılamayan Karaman Milletvekili Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün, yapılacak olan sempozyuma katılamamanın üzüntüsü yaşadıklarını ifade eden sempozyumun önemine vurgu yapan ve başarılar dileyen mesajlar gönderdiler.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Sabri Gökmen; “Su yaşam ortamının oluşmasında en önemli faktörlerden biri olduğu gibi kendisi de bir yaşam ortamıdır.
Su hayattır, su medeniyettir. Hiç şüphe yok ki, yeryüzünde hayatın ve medeniyetin başlaması suyla mümkün olmuştur ve bundan böylede su ile mümkün olacaktır, bu nedenle su geleceğimiz olacaktır. Mevcut verilere göre 20. Yüzyılda dünyada su kullanımındaki artış hızı, nüfus artış hızının iki katı olarak gerçekleşmiştir. İçinde bulunduğumuz yüzyılın ortasında dünya nüfusunun üç milyar daha artması beklenmektedir. Artan nüfusa bağlı olarak su ihtiyacı artarken ihtiyacın karşılandığı kaynaklar artmamaktadır. Hatta bir takım nedenlerle azalmaktadır” diyerek suyun kullanımı hakkında bilgiler verdi.
Rektör Sabri Gökmen’den sonra kürsüye çıkan Belediye Başkan Dr. Kâmil Uğurlu; “Dört ana unsurdan bahsedilir, bunlardan bir tanesi sudur. İnsan sudan yaratılmıştır ve su ile şekillenmiştir. İş bu nedenle tüm medeniyetler su kıyılarında teşekkül etmiştir ve su medeniyetlere hayat verici olmuştur. Türk medeniyeti öncesi ve sonrasıyla topyekûn bir su medeniyetidir de denilebilir. Tarihi boyunca suyun boyunca hareket etmiştir, suyun peşi sıra hareket etmiştir. 13. ve 17. Asırlar arasında su kültürü ve mimarisi ile Osmanlı dışında varlık gösteren başka bir kültür mevcut değildir” diyerek sempozyumun önemine vurgu yaptı.
Konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kodal, bildirisinin sunumunu gerçekleştirdi. Prof Dr. Süleyman Kodal bildirisinde; “ su hepimiz için değerli bir kaynaktır. Mümkün olduğunca her damlasını ziyan etmeden kullanmak zorundayız. Suyun üç temel kullanım alanı var. Tarımda su kullanımı, sanayide su kullanımı ve kentsel alanda su kullanımı. Türkiye genelinde su kullanımın dörtte üçü tarımda kullanılmaktadır” diyerek suyun tarım sektöründe nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgiler verdi.
Sempozyumun ardından plaket töreni yapıldı, devamında ise Piri Reis Kültür Merkezinde sergilenen Seramik sanatçısı Gülşen Kahraman’ın “Yaşam Kaynağımız Su” isimli sergisi ilgi ile izlendi.
Gündem