TBMM, Kurban Bayramı Tatilinden Sonra Çalışmalara Başlıyor

TBMM, Kurban Bayramı Tatilinden Sonra Çalışmalara Başlıyor
TBMM, Kurban Bayramı tatilinin sona ermesiyle birlikte çalışmalarına yeniden başlıyor, gündeminde çeşitli yasama ve düzenleme konuları bulunuyor.

TBMM Genel Kurulu, yarın tekrar çalışmaya başlayacak. Temmuz sonuna kadar sürecek olan Meclis’in öncelikli konuları ekonomi paketi ve 9’uncu Yargı Paketi olacak. AKP yetkilileri, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun da Meclis tatili öncesinde kabul edileceğini belirtti.

Önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda ilk olarak dijital varlıklarla ilgili düzenlemenin görüşülmesi bekleniyor. Teklif ile, dijital para piyasasında şeffaflığı artırmak ve yatırımcıyı korumanın yanı sıra, kurallara uymayan platformlara ciddi yaptırımlar getirilmesi öngörülüyor.

Ulaştırma Alanında Yeni Düzenlemeler

Ulaştırma sektöründe bazı yeni düzenlemeleri içeren teklif, Meclis tatiline girmeden önce genel kurulda ele alınacak. Bu teklife göre, havalimanı girişlerinde tüm yolcular elektronik cihazlarla kontrol edilecek. Elektronik kontrolün yetersiz kaldığı durumlarda manuel arama yapılacak. Kendisinin veya eşyasının manuel aranmasını reddeden yolcu uçağa binemeyecek. Ayrıca, uçuş izni olmadan veya sivil havacılık veya yerel idare yetkililerince belirlenen bölgeler dışında İHA-dron uçuran ve güvenlik güçleri tarafından tespit edilen kişilere 60 bin lira para cezası uygulanacak.

Vergi Paketi Sunuluyor

AKP'nin önümüzdeki hafta TBMM’ye sunacağı vergi paketinde ise asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi düzenlemeleri yer alacak. Teklifte, bazı KDV istisnalarının sona erdirilmesi, engellilerin araç alımındaki ÖTV indirimi politikasının yeniden gözden geçirilmesi, yurt dışı çıkış harcının artırılması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele çerçevesinde bazı vergi cezalarının yükseltilmesi gibi düzenlemeler bulunacak.

Vergi paketinde ayrıca vergi kaçıranları ihbar edenlere verilen ödüllerin artırılması, motokuryelerin elde ettiği gelirin vergilendirilmesi ve AR-GE çalışanları için ücret istisnasına üst limit getirilmesi gibi düzenlemeler bulunuyor. Ayrıca, yem, gübre, yabancılara sağlanan sağlık hizmetleri, basılı kitap ve periyodik yayınlardaki KDV istisnasının yeni teklifle kaldırılması amaçlanıyor.

9. Yargı Paketi

Meclis tatile girmeden önce, casusluk faaliyetleriyle etkin mücadele amacıyla TCK’da yeni bir suç tanımlanacak ve cezasızlık algısının azaltılmasına yönelik düzenlemeleri içeren 9’uncu Yargı Paketi yasalaştırılacak. Bu doğrultuda, denetimli serbestlik hakkından yararlanabilmek için en az 30 gün cezaevinde kalma şartı getirilecek. Şu anki uygulamada, iki yıl veya daha az ceza alan kişiler cezaevine girmezken, cezasızlık algısının azaltılması için hükümlülerin denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için en az 30 gün cezaevinde kalma şartı getirilecek.

Teklife göre ayrıca hakaret suçu uzlaştırma sürecinden çıkarılacak ve ön ödeme sistemi kapsamına alınacak. Para cezası artık devlete ödenecek şekilde düzenleme yapılacak.

Boşanma davasının reddi sonrası uygulanan üç yıl bekleme kuralı bir yıla indirilecek. Anayasa Mahkemesi, üç yıllık sürenin taraflar için ağır bir yük olduğu gerekçesiyle bu hükmü iptal etmişti.

Google Yetkilileri Yarın Tbmm’ye Geliyor

Dijital Mecralar Komisyonu, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman önderliğinde "dijital telif hakları" konusunda toplanacak. Komisyon, Google temsilcilerini dinleyecek.

Yayman, "Biz, emeğin çalınmasına ve istismara karşıyız. Google yetkililerinden Avrupa'da uyguladıkları normları ve prosedürleri Türkiye'de de aynı şekilde uygulamalarını istiyoruz" dedi. Bu konuda yürüttükleri çalışmalardan bahseden Yayman, bir ortak fikir toplantısı düzenlediklerini ve bir yol haritası belirlediklerini ifade etti. Yayman, haberlerin telif hakkı konusu haline gelmesi ve dijital dönüşüm nedeniyle reklam ve ilan gelirlerinin azalmasının gerçek haberciliğin "ölüme terk edilmemesi" gerektiğini vurguladı.