Toptanʹdan gerilim yorumu
Yayınlanma:
TBMM Başkanı Toptan, hükümet-yargı gerilimini değerlendirdi. "muhataplar karşılıklı oturup konuşmayı bilmeli" diyen Toptan, kendisini incitenin ne olduğunu açıkladı.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, hükümet-yargı gerilimi ile ilgili CNN Türk Ankara Temsilcisi Yavuz Oğhanʹa değerlendirmeler yaptı.
"Tartışmaları değerlendirip doğru fikirler üretmeliyiz. Türkiye kriz ortamında değil. Tartışmanın muhatapları karşılıklı oturup konuşmalı.. Herkesin öncelikle bir masa etrafında bir araya gelip oturup konuşmayı bilmeli. Herkes varsa endişelerini aktarmalıdır. Yargı reformu taslağının ABʹye iletilmesinde kötü niyet yok.
Sert tepkiyi doğrusu anlamakta güçlük çekiyorum. Hükümetle ilgili meseleye çok fazla da girmek istemiyorum. Yasama yürütme ve yargı uyumlu çalışmalıdır. Bu üç kuvvetin çatışması Türkiyeʹyi geriye götürür. Bu üç kurum birbirinin meşruiyetini tartışmadan birlikte çalışmalıdır. Yargının müdahale yetkisi anayasada bellidir. Bu parlamento gecesini gündüzüne katarak hiç bir Avrupa ülkesinin yapamadığı reformu yaptı. İktidarıyla muhalefetiyle.. Ben son derece incindim. Bu parlamento bu kadar sert eleştirileri hiç bir zaman hak etmedi. Oradan bir karar çıkacak buna herkes saygı duyacak. Yargıtayʹın itirazı ile Yargıtay kanunu askıya alındı. Yargıtayʹın itirazına rağmen bir şey yapmamız mümkün değil.Yargıtayʹın Danıştayʹın bildirileri Türkiyeʹye yakışmadı.
Yurt dışında sürekli parti kapatma davası soruluyor. Son olrak Avusturya Cumhurbaşkanı nedir bu durum diye sordu. Türkiye böyle pek çok krizi atlatmıştır bunu da atlatacaktır diyorum. Başka ne diyebilirim.
Bosnaʹdan Sancak eyaleti başkanı gelmişti çocuklarla beraber. Anıtkabirʹi ziyarete gidecektik. Hava biraz soğuktu. ben çocuklar gelmeyebilir dedim. Israrla çocukların gelmesini istedi. Oraya gittiğimizde başkanın Anıtkabir defterine yazdığı satırlar gerçekten mana yüklüydü.
"Aziz Atatürk. kurduğun bu devlet, dünya Türklerinin ve mazlum müslümanların sığınacağı bir yer haline gelmiştir. Ne mutlu size ve bize.."
Dünya bize bu gözle bakarken bizim içeride yaptığımıza bakın.
Tarafları biraraya getirmek cumhurbaşkanının takdiridir. Biraraya gelmek muhakkak katkı sağlar. Yargı hassas olabilir. Ben de çok hassasım. Bu yüce çatıyı düşünün. Yargı nasıl herkese lazımsa, yasama da herkese lazım. Yasama bazen lazım bazen değil olmaz.
Kapatma ile ilgili yollar tartışılıyor. Türkiyeʹnin hassasiyetleri gözetilmelidir. Önemli olan ülkemizin zarar görmeden bu olayı atlatmasıdır. Benim bir seçenek ortaya koymak gibi bir durumum olamaz. Ak ile kara arasında başka seçenekler tartışılabilir.Üçüncü yol önerisi bir temenniydi ben bunu dile getirdim. Seslendirmek istediğim istikrarın bozulmaması.. Kimine göre betyaz partinin kapatılması, kimine göre kara partinin kapatılması. Türkiye bu kaostan herkesi mutlu edecek bir formülle çıkabilir. Neden bu birilerinin rahatsız etsin. Yüzde 80ʹlik kesim benim gibi düşünüyor.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıçʹın, "çıkacak karar ne olursa olsun. Göreceksiniz hem demokrasimiz hem laikliğimiz hem de hukukumuz bu süreçten çok daha güçlenmiş olarak çıkacak. Ve yine inanın bu söylediğim temenni değil!" şeklindeki sözleri beni tatmin etmiştir. Benim söylediğime yakındır. Anayasa Mahkemesi demokrasi dışı bir karar vermez. Geçmişteki içtihatları buna iyi bir örnektir.
Dünya