Yılmaz'ın Trafik Sigortası Tarife Önerisi

Yılmaz'ın Trafik Sigortası Tarife Önerisi
Yılmaz, trafik sigortalarında serbest tarifeye geçmeden önce yarı serbest tarife önerisini değerlendiriyor, daha adil bir rekabet ortamı öngörüyor.

Zorunlu Trafik Sigortası Primlerinde Yeni Uygulama Yürürlüğe Girdi

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 2023 Aralık ayında duyurduğu hasar maliyet endeksi uygulamasını bugün itibariyle başlattı. SEDDK, ekonomik koşullardaki değişimleri göz önünde bulundurarak, sigortalının çıkarlarını korumayı ve hasar prim dengesini sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlayan bu uygulamayı hayata geçirdi.

Endeksin Oluşturulması ve Etkileri

Endeks, her ayın asgari ücretini, yedek parça ve aksesuar fiyatlarının değişimlerini, bakım-onarım maliyetlerini ve motorlu araçlardaki fiyat değişimlerini göz önünde bulundurarak hesaplanacak. Bu şekilde araç modeli, yaş ve ikamet bölgesi gibi faktörlerin yanı sıra endeksi oluşturan fiyat değişimleri, ödenecek prim miktarını etkileyecek.

Hasar maliyet endeksi hesaplamasında aylık olarak asgari ücret artış oranının %45'i, yedek parça ve aksesuar fiyat artış oranlarını içeren harcama endeksi %30'u, motorlu araç fiyat artış oranını içeren endeks %15'i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranı %10'u göz önünde bulundurulacak.

Mayıs Ayı Prim Artışı ve Sigorta Şirketlerine Etkisi

"Hasar maliyet endeksinde en önemli kalem asgari ücret artışı." - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz

SEDDK'nin yayımladığı genelgeye göre, hasar maliyet endeksi doğrultusunda hesaplanan mayıs ayı prim artışı maksimum yüzde 3 olarak belirlendi. Bu adım, sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarını mayıs ayında en fazla %3 artırabilecekleri anlamına geliyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksindeki en önemli unsurlardan birinin asgari ücret artışı olduğunu vurgulayarak, bu endeksin zorunlu trafik sigortası primlerinde büyük ölçüde bir artışa neden olmayacağını düşündüğünü dile getirdi. Yılmaz ayrıca, trafik sigortalarındaki prim oranlarının sektöre olumsuz etkilerini belirterek, kasko sigortasında olduğu gibi serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini savundu. Böylelikle, kaza yapmayan ve hasarsız sürücülerin daha uygun primlerle sigorta poliçesine sahip olabileceklerini ifade etti.

Sigortacılık sektöründe serbest tarife önerisiyle ilgili olarak Yılmaz, serbest tarifeye geçilmeden önce yarı serbest tarifeye geçme önerisini değerlendirdi. Bu sayede sigorta şirketleri ve sigortalılar arasında daha dengeli ve rekabetçi bir ortamın oluşturulabileceğini vurguladı.

Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Üst sınırın devlet tarafından belirleneceği bir tarifenin uygulanması daha mümkün. Bu tarife ile sigorta şirketlerinin hasardan elde edilen zararı kurtarabilmek adına primlendirmesini kendi yapabileceği bir aralık hakkı tanınabilir. Sektör temsilcilerinin otoriteye bu taleple gittiklerini biliyoruz. Bu çalışmaları da düşünürsek ben hasar maliyet endeksi uygulamasını serbest tarifeye hazırlık olarak görüyorum." dedi.