Japon Uzmandan Türkiye'ye Deprem Uyarısı

Japon Uzmandan Türkiye'ye Deprem Uyarısı
Japon inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki fay hatlarındaki hareketlilik üzerine çarpıcı uyarılarda bulundu.

Türkiye'deki fay hatlarında artan hareketlilik, uzmanlardan uyarıları beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi'nde 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirken, Çanakkale'de de 4.7 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşandı. Bu artan hareketlilik, olası büyük Marmara depremine yönelik endişeleri artırdı.

Yoshinori Moriwaki'den Deprem Öngörüleri

Japon inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Çanakkale'deki depremin Kuzey Fay Hattı'nın güney kolunda gerçekleştiğini belirtti ve Bursa, Çanakkale ve Balıkesir illerinin büyük deprem riski altında olduğunu söyledi. Moriwaki, İstanbul'daki büyük depremden önce Bursa'nın İnegöl ilçesinde 7 büyüklüğünde bir depremin olabileceğini öngördü.

Moriwaki, Türkiye'nin en tehlikeli fay hattının Kuzey Fay Hattı olduğunu vurgulayarak, burada yaşanacak 7 büyüklüğündeki bir depremin kısa sürede başka bir büyük depremi tetikleyebileceğini ifade etti. Bursa hattının uzun süredir deprem üretmediğine dikkat çeken Moriwaki, "Uyuyan bir felaket çok yakında uyanacak" dedi.

Marmara Bölgesi'ndeki kumlu binalara yönelik uyarılarda bulunan Moriwaki, bu binaların deprem sırasında büyük hasar görebileceğini ve yıkım oranlarını artırabileceğini belirtti. Özellikle kentsel dönüşüm kapsamında bu binaların yıkılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'de deprem konusunda yeterli bilincin olmadığına dikkat çeken Moriwaki, insanların deprem sırasında yaşam üçgeni oluşturulması gerektiğini ve bu konuda eğitim verilmesi gerektiğini ifade etti. Japonya'da bu tür durumlarla karşılaşmanın neredeyse imkansız olduğunu söyledi.