LGS Sonuçları 28 Haziran'da Açıklanacak

LGS Sonuçları 28 Haziran'da Açıklanacak
Fen, sosyal bilimler, proje okulları ve mesleki teknik Anadolu liselerinde okumak isteyen 8. sınıf öğrencileri, 2 Haziran'da LGS'ye girdi. Sonuçlar önümüzdeki Cuma günü açıklanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2 Haziran 2024 Pazar günü düzenlenen LGS sınavına 8. sınıflardan başvuran 1 milyon 38 bin 192 öğrenci katıldı. Şu anda sınav sonuçlarının değerlendirme işlemleri devam ediyor.

Sonuçlar, 28 Haziran Cuma günü https://www.meb.gov.tr web sitesinde yayımlanacak. Sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

Türkiye genelinde merkezi sınavla öğrenci alan 2 bin 492 lise bulunuyor.

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak ve liselere yerleştirme süreci başlayacak. Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları, merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre öğrencilerin tercihlerine göre yerleştirilecek. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan liseler listesinden tercih yapacaklar.

Merkezi sınavı olmayan öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar veya pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercihlerini belirleyebilecekler.

Yerel yerleştirme işlemleri, okulların türü, kontenjanı ve bulundukları konuma göre il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara göre gerçekleştirilecek. Öğrencilerin yerleştirilmesi, öncelikle ikamet adresleri, ardından okul başarı puanı üstünlüğü ve özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı gibi kriterlere göre yapılacak.

Tüm Öğrenciler Yerel Yerleştirme Tercihinde Bulunacak

Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler de dahil olmak üzere tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercih yapmaları gerekmektedir. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tercih ekranı üzerinden tercih yapılmazsa, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için tercih ekranı açılmayacaktır. Özel ortaöğretim kurumlarına veya yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemleri tamamlanmış öğrenciler tercih yapamayacaklardır.

Adaylar tercih döneminde, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercihlerini yapacaklar. Yerel yerleştirmede, tercihlerinde ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek şartıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihi yapabilecekler. Tercihlerde, aynı okul türünden (örneğin Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3'ü seçebilecekler.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemlerini tamamlayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10 tercih, pansiyonlu okullar ekranından da en fazla 5 tercih olmak üzere toplamda 20 tercih yapabilecekler.

LGS merkezi sınavı, 2 Haziran tarihinde iki oturum halinde gerçekleştirilmişti. Bu yıl sınava 1 milyon 38 bin 192 öğrenci başvuruda bulunmuştu.