'Şehirler Ve Kültürler-Yörelerimiz' Projesi Başvuruları Devam Ediyor
Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Müdürlüğü tarafından toplumun değişik kesimlerindeki gençlerimize yönelik çok sayıda proje yürütülmeye devam ediyor. Sanayide çalışan çıraklardan kırsal kesimlerde yaşayan dezavantajlı gençlere, köy okullarında öğrenim gören çocuklardan sevgi evlerinde kalanlara, ceza ve infaz kurumlarındaki gençlerden ülkemizin her köşesindeki gençlerimize kadar geniş bir yelpazede uygulamaya konulan ulusal ve uluslararası projelerle bugüne kadar yüzbinlerce gencimize ulaşılmıştır. Her geçen yıl başta dezavantajlı gençlerimiz olmak üzere daha fazla sayıda gencimize ulaşmak için çalışmalara devam edilmektedir. Yine Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın diğer Birimleri vasıtasıyla başta gençlik merkezleri ve gençlik kampları olmak üzere değişik projelerle gençlerimize ulaşılmaktadır.
Uygulamaya konulan projelerle, gençlerimize ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerini daha yakından tanıtmak, milli ve manevi değerleri benimsetmek, vizyonlarını ve merhamet duygularını geliştirmek, moral ve motivasyon durumlarını üst seviyelere taşımak, yurtdışında yaşayan gençlerimizin belleklerini tazelemek, ülkelerini daha yakından tanımalarını sağlayarak aidiyet duygularını geliştirmek hedef olarak belirlenmiştir.
Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü’nce, gençlerin sosyal hayata daha aktif katılımının sağlanması, uluslararası alanda akranlarıyla rekabet edebilir nitelikte yetişmesi, dezavantajlı gençlerin desteklenmesi amaçları doğrultusunda başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere gençlik alanındaki paydaşlar tarafından sunulan gençlik ve spor projelerine de destek verilmektedir. Kültür ve sanattan eğitime, inovasyondan mesleki eğitime, gönüllülükten hareketliliğe çok geniş bir yelpazeye hitap eden Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında bugüne kadar yaklaşık 1.900 projeye 170 milyon TL destek verilmiştir. Projelerden yaklaşık 1 milyon gencimiz faydalanmıştır.
İllerde uygulamaya konulan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü’nce 2015 yılından bu yana yürütülen Şehirler ve Kültürler – Yörelerimiz projesi ile; gençlerin yaşadığı ili veya komşu illeri görme fırsatı elde edemeyen, gençlik faaliyetlerine katılamayan, kırsalda dezavantajlı gençler, okul veya sınıf birincileri, ailesinin aylık geliri 2000 TL’nin altında olanlar, yetim ve öksüzler, şehit ve gazi yakınları, sevgi evlerinde kalanlar, sanayide çalışanlar, çıraklar, çeşitli nedenlerle eğitimini yarıda bırakmış gençler, sokakta yaşayan gençler, hükümlü yakınları, hafif bedensel engelli gençler, ailesiyle birlikte göç edenler, proje faaliyetlerini gerçekleştirebilecek fiziki şartları haiz dezavantajlı gençlerin faydalanması hedeflenmektedir.
Proje kapsamında illerde; mihmandarlar ve profesyonel rehberler eşliğinde tarihi ve kültürel mekânların ziyareti, gidilen yere dair tarihi değerlerin gençlere aktarılması, üniversite yerleşkesi ziyaretleri, gönüllülük faaliyetleri, kurum ve şehitlik ziyaretleri yapılmaktadır.
15 Eylül - 26 Kasım 2017 tarihleri arasında 81 ilde hayata geçirilen “Şehirler ve Kültürler-Yörelerimiz” projesinden, 14-29 yaş grubu arasında gençler yararlandırılacaktır. Projeden bu yıl 85.000 gencin istifade etmesi hedeflenmektedir.